Primarii NU sunt obligați de Guvern să mărească taxele!

 

Confuzia din cauza căreia primarii și-au pus localnicii în cap!


Vestea majorării taxelor și impozitelor de către administrațiile publice a stârnit un val de controverse și
confuzii în comunitățile locale. Unii primari declarau că sunt obligați să mărească taxele, alții dimpotrivă, susțineau că nu există nici un cadru legal prin care aceștia să fie constrânși să majoreze dările la stat.
Pentru a elucida situația, am stat de vorbă cu primarul comunei Luncavița, Ștefan Ilie, care este președintele Asociației Comunelor din Tulcea și ofițerul de presă al aceleiași instituții, la nivel național. Acesta ne-a declarat: „Jurnaliștii care susțin că primarii sunt obligați să mărească taxele și impozitele sunt total dezinformați, nu cunosc legea, sau scopul lor este să manipuleze oamenii. Noi, primarii, nu suntem obligați să mărim nici o taxă. Situația stă în felul următor: Codul fiscal obligă instituțiile statului să mărească taxele și impozitele direct proporțional cu inflația. În 2013 s-au scurs cei trei ani de când au fost mărite ultima oară. Deci anul acesta taxele vor fi într-adevăr mai mari cu un procent insignifiant, care reprezintă valoarea indicelui de inflație. Dar atât! Mai departe, Guvernul a dat posibilitatea primăriilor să mai mărească taxele, peste acest procent, cu până la 20%, dacă vor! Atenție, rămâne exclusiv la hotărârea primarului dacă vrea să mai mărească în plus, peste indicele de inflație! De asemenea, Guvernul a dat posibilitatea primarilor să nu mărească nici măcar indicele de inflație, dacă aceștia nu au datorii și dacă consideră că nu au nevoie de fonduri suplimentare pentru asigurarea cheltuielilor. E aproape imposibil să nu mărești taxele în raport cu
indicele de inflație, având în vedere că aproape toate primăriile au datorii, iar inflația ne afectează pe toți”, ne-a declarat Ștefan Ilie.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Publicitate electorală
publicitate electorală