Universitatea Ovidius din Constanța (UOC) își începe joi sesiunea de vară a concursului de admitere pentru programele de licență și de master, iar cele 16 facultăți ale universității oferă 5.266 de locuri la licență și 2.885 la master, transmite instituția într-un comunicat de presă.
UOC are în total 81 de programe de studii de licență și 58 de master, unele dintre ele fiind inițiate în acest an, specifică universitatea.
Astfel, Facultatea de Farmacie institutie specializarea Cosmetică medicală și tehnologia produsului cosmetic, pentru care oferă 50 de locuri. Facultatea de Inginerie Mecanică, Maritimă și Industrială oferă 50 de locuri pentru noul program de Informatică aplicată în inginerie industrială și 30 de locuri la Sisteme de producție digitale. Facultatea de Științe Aplicate și Inginerie aduce Ingineria și portecția mediului în industrie, cu 30 de locuri.
Pentru programele de licență, sesiunea se va desfășura în intervalul 6-28 iulie 2023, timp în care se vor face înscrierile, se vor susține probele de concurs și se va face înmatricularea pentru toate domeniile de studii de lat toate formele de învățământ: învățământ cu frecvență (IF), învățătmânt la distanță (ID) și învățământ cu frecvență redusă (IFR). Singurele excepții, amintește universitatea, vor fi Facultatea de Medicină, unde înmatriculările se vor finaliza la 29 iulie, și Facultatea de Stomatologie, unde data finală este 4 august.
În ceea ce privește programele de master, perioada sesiunii de înscriere va fi aceeași, cu o singură excepție, Facultatea de Medicină, unde admiterea va avea loc în septembrie, se mai arată în comunicatul citat.
Pentru toate facultățile, precum și Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic, înscrierea pentru studenții români, cei din spațiul european și cei din spațiul internațional se va face pe platforma facultății. Studenții români “de pretudindeni”, cu domiciliu stabil în străinătate, au la dispoziție o platformă separată.
În privința cerințelor pentru admitere, cinci dintre facultăți au probe ușor diferite: La Facultatea de Arte, admiterea se va face în baza unor probe vocaționale și practice, stabilite în funcție de programul ales. Candidații la Facultatea de Educație Fizică și Sport vor susține probe sportive, dar tot în funcție de program.
Pentru facultățile de Medicină, Stomatologie și Farmacie, se vor susține în schimb examene scrise, desfășurate în format fizic, în spații ce aparțin de UOC.
Pentru celelalte 11 facultăți, admiterea se va realiza în același fel: în baza mediei de bacalaureat și a unui eseu motivațional sau a unei scrisori de intenție, în funcție de program.
După admitere, înmatricularea se face în mare parte online, dar finalizarea ei presupune depunerea în original a actelor de studii utilizate la înscriere: diploma de bacalaureat sau cea de licență, după caz, precum și contractul de studii semnat.
Pentru studenții români “de pretutindeni” (romÂni sau etnici români cu domiciliu stabil în străinătate), există câteva excepții: Pentru toate facultățile, cu excepția celei de Arte, care cere o probă de aptitudini, ei pot fi admiși în baza mediei de la bacalaureat. Apoi, vor trece prin același proces de înmatriculare și depunere a documentelor, dar sunt scutiți de taxele de înscriere și înmatriculare.
Cetățenii ucraineni care au terminat studiile preuniversitare în Ucraina au de asemenea un parcurs ușor diferit. Pentru ei, înscrierea se face prin intermediul platformei International Students Online, transmite universitatea.
De asemenea, ei au trei opțiuni de înscriere: Pot folosi platormele destinate studenților români sau a celor români de pretutindeni, dacă îndeplinesc condițiile necesare. A treia opțiune este cea online, prin platorma DSS. Inclusiv documentele necesare pot fi încărcate online.
Toate informațiile legate de admitere sunt disponibile pe site-ul universității, dar și pe site-urile individuale ale facultăților, încheie UOC.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: