Sute de specialiști în domeniul gestionării apei, atât din România cât și de peste hotare, au venit la Constanța cu ocazia celei de-a V-a ediții a Forumului Water Loss Balkans, un eveniment menit dezbaterii și prezentării de noi tehnologii și tehnici în gestionarea apei în sistemele publice de aprovizionare cu apă, cu accent pe reducerea pierderilor de apă.
Evenimentul organizat de Asociația Română a Apei (ARA), împreună cu RAJA SA și Turkish Society for Infrastructure and Trenchless Technologies (TSITT), are loc în perioada 31 august – 1 septembrie și a fost deschis joi, la ora 10:00, la Pavilionul Expozițional.
În cadrul forumui, este organizată o expoziție în care zeci de agenți economici din întreaga lume prezintă invitaților și publicului diverse oferte și tehnologii inovatoare pentru gestionarea apei – Companii din România, dar și din țări precum Germania, Danemarca, Elveția, Italia și Statele Unite au pus în discuție soluții care variază de la de tehnici de monitorizare a sistemelor de aprovizionare, tehnologii inovatoare pentru repararea conductelor și sisteme de controlare a presiunii apei.
Reducerea pierderilor – noi tehnologii și moduri de abordare
Primul pas în rezolvarea oricărei probleme este identificarea acesteia, iar compania constănțeană Biotech propune mai multe soluții în acest sens. Cea mai recentă dintre ele, prezentată în colaborare cu firma spanională Aganova, este Nautilus – un sistem constituit dintr-o fără fir de detectare acustică a spărturilor și scurgerilor.
“Acea bilă pe care tocmai am întrodus-o zilele trecute (…) o introducem într-o conductă, ea merge cu apa în conducta respectivă 35 de kilometri și ne spune tot ce se întâmplă în acea conductă: vane închise, tranșamente ilegale, pierderi, bineînțeles”, explică Mircea Bratu modul de operare al dispozitivului sferic, care poate fi folosit pentru detectarea problemelor fără a deranja în vreun fel furnizarea apei pentru consumatori.
Biotech se ocupă în principal de detectarea problemelor, însă alte companii au prezentat soluții pentru pasul următor: repararea unei conducte avariate. Două dintre acestea sunt Prepitech, o firmă românească din Sibiu, și AVT EZ Valve, o companie americană, care propun împreună un sistem ce permite izolarea și repararea unei porțiuni de conductă fără a opri aprovizionarea apei pentru utilizatori, prin folosirea de robinete temporare.
Sistemul dezvoltat de AVT și implementat de Prepitech presupune instalarea a două robinete temporare pe o porțiune a conductei. Pe spațiul restrâns dintre cele două se poate apoi lucra fără a deranja în vreun fel serviciile pentru majoritatea utilizatorilor, potrivit lui Bîrsan Marius Florin, reprezentantul companiei.
În final, există și o altă opțiune pentru a optimiza alimentarea cu apă, și anume controlarea presiunii apei. Pentru a face acest lucru, compania elvețiană Grundfost a realizat un sistem software pentru analizarea unui sistem de transport și stabilirea optimă a nivelului de apă în orice moment din zi sau din noapte.
“Acest soft asta face: monitorizează presiunile zi și noapte și face un profil hidraulic al întregului sistem, variind presiunea și turația pompelor astfel încât să facă economie de presiune. Așa se reduc pierderile de presiune pe conductă, pe instalație și, în același timp, se face și economie de curent, de energie”, explică Grigore Buha, reprezentantul companiei, despre sistemul intitulat “Distribuție bazată pe cerere” (Demand Driven Distribution sau DDD, pe scurt).
Water Loss Balkans – de ce este importantă prevenirea risipei
Motivațiile economice pentru multe dintre companiile prezente sunt clare, însă este important de amintit faptul că forumul nu are loc doar pentru a găsi soluții de reducere a costurilor pentru autoritățile publice.
Gestionarea eficientă a apei disponibile este un aspect esențial pentru protejarea mediului înconjurător și dezvoltarea sustenabilă a societății umane, iar dimensiunea ecologică a probelemei a fost făcută evidentă încă de joi dimineața, la deschiderea evenimentului.
La deschiderea forumului au luat cuvântul reprezentanți ai instituțiilor organizatoare, ai autorităților locale și naționale, precum și Excelența Sa, Tatsuo Kitagawa, adjunctul misiunii diplomatice a Japoniei în România, și Emre Yurdaku, consulul general al Turciei la Constanța.
Desfășurarea forumului la Malul Mării Negre are loc în condițiile unor schimbări climatice din ce în ce mai evidente și a accentuării problemei pierderilor de apă și a nevoii de investiții în domeniu, iar locația nu este una întâmplătoare, deoarece la Constanța se află RAJA S.A., cel mai mare operator regional de apă din România, potrivit lui Ilie Vlaicu, președintele Asociației Române a Apei.
În România, în acest domeniu este nevoie de o investiție de circa 25-30 de miliarde de euro, iar operatorii de apă au în desfășurare la momentul actual un proiect de 5 miliarde de euro, cu alte 5 miliarde în pregătire, adaugă președintele asociației.
Importanța pe plan local a problemei pierderilor de apă și a dezbaterii în jurul subiectului a fost susținută de reprezentanții autorităților locale, printre care primarul Constanței, Vergil Chițac, și Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța, iar invitații internaționali au pus problema într-un context global.
“Apa este indispensabilă pentru viața oamenilor și pentru activitățile economice. Din cauza creșterii demografice și a schimbărilor climatice la nivel global, problematica accesului la apă a devenit mai importantă ca niciodată. În acest context, este extrem de importantă gestionarea eficientă a resurselor”, a declarat Tastuo Kitagawa, adjunctul misiunii Ambasadei Japoniei.
Diplomatul a amintit de importanța eforturilor continue și a dezvoltării tehnologice în domeniu. Inovatorii japonezi, după cum explică revista Forbes, sunt responsabili pentru crearea unora dintre cele mai complexe și importante tehnologii folosite pentru gestionarea apei la nivel global
Guvernul japonez finanțează, de asemenea, proiecte internaționale menite să asigure alimentarea cu apă a comunităților defavorizate din lume. Asemenea proiecte sunt realizate în colaborare cu organizații precum UNICEF, Uniunea Europeană și Organizația Internațională pentru Migrație.
Importanța colaborării internaționale a fost susținută și de Safak Bașa, directorul Aministrației Apei și Canalizărilor din Istanbul (ISKI) – o instituție care gestionează un sistem de aprovizionare cu apă pentru aproximativ 18 milioane de utilizatori: “Istanbul este un oraș balcanic, la fel ca și Constanța, și suntem deschiși la o relaționare din care putem învăța, dar putem și împărtăși experiența noastră. Din acest punct de vedere conferința va fi de un real succes!”, a declarat directorul ISKI.
Manifestația de deschidere a fost urmată de conferința tehnico-științfică internațională “Reducerea Pierderilor de apă – obligație sau sursă de venituri”, în care au fost discutate studii de caz, aspecte legislative și lucrări de cercetare asupra subiectului.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: