Municipiul Constanța s-a constituit parte civilă în dosarul în care primarul Chițac este inculpat de DNA pentru abuz în serviciu/ Vot în unanimitate al consilierilor

vergil chitac dna vergil chitac dna
sursa foto: Info Sud-Est
vergil chitac dna
sursa foto: Info Sud-Est

Consiliul Local Constanța s-a constituit parte civilă în dosarul în care primarul Chițac este inculpat de DNA pentru abuz în serviciu.

Cei 26 de consilieri prezenți la ședința online de vineri au votat în unanimitate “pentru”.

Primarul liberal al Constanței, Vergil Chițac, nu a fost prezent la ședință. Acesta a fost criticat de consilieri locali că a întârziat timp de 25 de zile prezentarea adresei DNA către Consiliul Local.

Reamintim că primarul Vergil Chițac este acuzat de procurorii DNA de abuz în serviciu în dosarul evenimentului sportiv organizat de Clubul Municipal Sportiv pe lacul Siutghiol, în 2023.

Alături de primar mai sunt cercetați și Alin Vintilă, director executiv în cadrul Primăriei Municipiului Constanța, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, și Andrei Talpeș, președinte al Clubului Sportiv Municipal Constanța, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și șantaj.

“În cursul anului 2023, cu ocazia derulării unui eveniment sportiv, organizat în Municipiul Constanța de o asociere formată din cinci entități (din care făceau parte și Primăria Municipiului Constanța, Clubul Sportiv Municipal (C.S.M.) Constanța, Federația Română de Yachting (FRY) și o societate comercială cu sediul în Monaco), suspectul Chițac Vergil, în calitatea menționată mai sus, beneficiind de ajutorul celorlalte două persoane și cu încălcarea prevederilor legislației primare, ar fi aprobat finanțarea în totalitate a întregului eveniment. Concret, finanțarea competiției sportive s-ar fi realizat de către Primăria municipiului Constanța fără a exista un contract de finanțare care să fi fost atribuit în urma unei proceduri de selecție publică și fără să existe viză de control financiar preventiv sau vreun referat al compartimentului de specialitate. Întrucât, prin „înțelegerea” unora dintre părți s-ar fi stabilit ca banii rezultați din finanțare să ajungă în conturile societății comerciale, cu sediul în Monaco (în condițiile în care aceasta nu ar fi prestat vreo activitate bine definită în cadrul evenimentului respectiv), suspectul Talpeș Andrei ar fi exercitat constrângeri asupra unor persoane din conducerea Federației Române de Yachting pentru a le determina pe acestea să efectueze o plată în valoare de aproximativ 290.000 euro către societatea respectivă.
În condițiile de mai sus, în conturile societății comerciale, cu sediul în Monaco, ar fi fost virați în total 1.728.000 lei, sumă ce reprezintă un prejudiciu pentru Primăria municipiului Constanța. În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane”, se arată în comunicatul DNA.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.