Manifestații în toată țara, dosare penale, sancțiuni și critici la adresa autorităților: Cum au decurs cele șase zile de proteste neîntrerupte ale fermierilor și transportatorilor

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

După aproape o săptămână de manifestații, zeci de dosare penale, sancțiuni și negocieri cu guvernul, protestul fermierilor și al transportatorilor s-a extins în întreaga țară. Premierul Marcel Ciolacu a promis luni implementarea rapidă a soluțiilor cerute de membrii celor două sectoare de activitate, însă unii protestatari încă nu au încredere în soluțiile înaintate de oficiali, scrie G4Media.ro. 

Sute de fermieri și protestatari au manifestat luni în mai multe mari orașe din țară, printre care Sibiu, Constanța, Suceava, Craiova, Târgu Mureș și Zalău. Lanțuri de utilaje și vehicule au trecut pe străzile orașelor după eșecul negocierilor de peste weekend dintre reprezentanții manifestanților și autorități, iar în acest context, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că le-a cerut miniștrilor să urgenteze adoptarea actelor normative pentru a implementa soluțiile cerute de fermieri și transportatori.  

Cu toate acestea, unul dintre ciobanii care a ieșit de la întâlnirea cu ministrul Agriculturii a declarat că nu are încredere în soluțiile propuse de autorități. Bărbatul, citat de G4Media, a criticat în special întârzierea de câteva luni a subvențiilor de la stat, pe care trebuiau să le primească în decembrie, precum și creșterea controalelor “că nu suntem în regulă”.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Luni și marți au fost programate mai multe întâlniri între ministrul Agriculturii, Florin Barbu, și reprezentanți atât ai asociațiilor de fermieri, cât și a procesatorilor și a retalierilor pentru a discuta problemele cu care se confruntă, adaugă G4Media, care citează Agerpres.

Luni a fost rândul asociațiilor din sectorul ovine și caprine, sectorul vegetal și al reprezentanților Asociației Marilor Rețele Comerciale din România, iar marți sunt programați fermierii din sectorul zootehnic, sectorul de porc și pasăre și procesatorii din industria alimentară. 

Săptămâna de manifestații, care au avut loc în fața mai multor clădiri guvernamentale, în centrele și la intrările mai multor mari orașe din țară, a fost presărată de incidente și acțiuni ale autorităților care au atras critici din partea societății civile. 

Printre aceste acțiuni se numără deschiderea de către poliție a 24 de dosare penale, la nivel național, în urma protestelor, scrie RFI. Acestora li se adaugă numeroase sancțiuni contravenționale – dintre care peste 80 au fost date doar la Constanța.

Unul dintre cele mai notabile incidente au avut loc sâmbătă, tot la Constanța, unde un polițist SIAS a scos arma pentru a opri un șofer care voia să treacă printr-o zonă restricționată în timpul protestelor. 

În acest context, Sindicatul Polițiștilor Europol a condamnat luni presiunile la care “mii de polițiști” ar fi fost supuși pentru a opri protestele prin orice mijloc. Sindicaliștii au dat vina pe “șefi slugi ale oamenilor politici” și i-au îndemnat pe polițiști și pe jandarmi să refuze orice ordine ilegale.

Tot luni, 13 ONG-uri au cerut, printr-o scrisoare deschisă, verificarea tratamentului aplicat de poliția capitalei activistei Angi Șerban, care a fost reținută și percheziționată corporal duminică din cauza unei postări pe Facebook. 

Polițiștii din cadrul Secției 18 din București s-au autosesizat pentru fapta de “instigare publică la săvârșirea de infracțiuni” după ce activista a întrebat, pe rețeaua de socializare “dacă în democrație, la un protest pașnic iese poliția cu pușca, nu cumva e legitim să iasă și poporul cu cocktailu’?”.

În a șasea zi de protest, plângerile și revendicările fermierilor și transportatorilor rămân neschimbate. Printre numeroasele lor nemulțumiri, scrie Economedia, se numără majorarea accizei la carburanți, RCA mai scumpă, chiar dublă sau triplă după falimentele din asigurări din ultimii ani, eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din agricultură, întârzierea subvențiilor și a rambursării de TVA, concurența cerealelor ieftine din Ucraina care informal rămân pe piața din România, deși oficial ar trebui doar să tranziteze țara, dar și timpii uriași de așteptare de la graniță din cauza camioanelor ucrainene.

Astfel, transportatorii cer, printre altele, plafonarea RCA în regim de urgență la 5.000 de lei pentru BO, tratament fiscal nediscriminatoriu a angajaților din mediul privat în ceea ce privește alocației de cazare și elaborarea de urgență a legii anti dumping, promovată prin Ordonanța de urgență pentru eliminarea concurenței neloiale din toate sectoarele economice.

Fermierii cer, în schimb, plata în regim de urgență a subvențiilor APIA până la finalul lunii ianuarie, compensarea pentru pierderile provocate de importurile din Ucraina, credite mai avantajoase pentru fermierii aflați în dificultate și alte măsuri care să permită recuperarea economică a muncitorilor din sectorul agricol după dificultățile întâmpinate în ultimii ani.

Ambele grupuri cer, de asemenea, înlăturarea sau relaxarea unor măsuri impuse pentru a respecta standardele europene de protecție a mediului, dar care le limitează activitățile.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.