Parlamentul European condamnă “eforturile continue ale Rusiei de a submina democrația europeană” și solicită anchete cu privire la deputații care ar fi asociați Kremlinului

ue uniunea europeana rusia ue uniunea europeana rusia
Sursa foto: Twitter/ MFA Russia
ue uniunea europeana rusia
Sursa foto: Twitter/ MFA Russia

Într-o rezoluție adoptată joi cu 433 de voturi pentru, 56 împotrivă și 18 abțineri, Parlamentul European (PE) condamnă “eforturile continue ale Rusiei de a slăbi democrația europeană”. Îngrijorările europarlamentarilor vin după ce o investigație realizată de The Insider o acuză pe europarlamentara letonă Tatjana Zdanoka că este agent secret al serviciilor rusești, anunță PE într-un comunicat de presă.

Eurodeputata Tatjana Zdanoka a lucrat în numele celui de-al cincilea serviciu al FSB, unde cel puțin din 2004 până în 2017 a raportat către doi șefi diferiți, relatează The Insider în investigația realizată pe baza e-mailurilor scurse între europarlamentară și cei doi șefi, conform G4Media.

PE susține în rezoluție că atât instituția europeană, cât și autoritățile letone încep investigațiile asupra situației pentru a stabili sancțiunile penale adecvate, și în același timp, PE vizează și alte cazuri de eurodeputați care ar fi servit sub serviciile secrete ale Rusiei.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Conform comunicatului de presă, Rusia a finanțat partide politice, politicieni, oficiali și mișcări din mai multe țări democratice pentru a câștiga influență în procesele lor democratice. De asemenea, PE declară că Rusia a avut încercări de a micșora suportul public al Germaniei, Franței și Slovaciei față de Ucraina.

„În ceea ce privește sprijinul Moscovei pentru mișcările separatiste din Europa, deputații sunt extrem de îngrijorați de presupusele relații dintre secesioniștii catalani, inclusiv reprezentanții guvernului regional catalan, precum și fostul președinte regional și actualul eurodeputat Carles Puidgemont, pe de o parte, și administrația rusă, pe de altă parte. Parlamentul dorește ca astfel de cazuri referitoare la contactele dintre deputații catalani în cauză și reprezentanții Rusiei să fie înaintate Comitetului consultativ al Parlamentului European pentru conduita deputaților în vederea unui evaluări suplimentare”, notează PE.

Rezoluția mai menționează că intervențiile Rusiei în Catalonia ar face parte dintr-o strategie mai complexă a Moscovei de a destabiliza și dezbina Uniunea Europeană. 

PE solicită autorităților judiciare competente deschiderea de anchete cu privire la deputații care ar fi asociați cu Kremlinul.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.