Peste 80% din spitalele publice nu oferă servicii de avort, iar 90% dintre spitale și clinici nici măcar nu trimit în altă parte femeile care solicită întreruperea sarcinii, arată o cercetare realizată de Asociația Moașelor Independente. Această situație îngrijorătoare se înregistrează în condițiile în care întreruperea de sarcină este legală în România, până în săptămâna 14 de sarcină. În același timp, Biserica Ortodoxă Română s-a poziționat împotriva avortului, cu nuanța că nu susține legiferarea acestei interdicții, scrie G4Media.
Asociația Moașelor Independente a refăcut, în cadrul unei cercetări, traseul pe care îl are de parcurs orice pacientă care are nevoie de serviciul de avort și arată că peste 80% dintre unitățile medicale publice din România nu oferă servicii de avort sau nu pot fi contactate.
Potrivit cercetării, în România, din 176 de unități medicale publice care figurează cu secții de obstetrică- ginecologie, doar 7 unități furnizează ori avort medicamentos, ori chirurgical în acord cu recomandările din ghidurile medicale, prospectele farmaceutice și legislația națională iar, din 783 de unități medicale private (clinici și spitale), doar 3 unități oferă ambele tipuri de servicii de întrerupere a sarcinii conform ghidurilor, prospectului și legislației naționale. Nicio unitate publică nu oferă ambele tipuri de avort.
- Citește articolul complet pe G4Media.ro
Context
În timp ce în România, majoritatea spitalelor nu oferă servicii de avort, Franța a devenit luni seară, oficial, prima țară din lume în care avortul este un drept constituțional, în urma unei sesiuni de vot ale ambelor camere ale Parlamentului, la Palatul Versailles, unde proiectul de lege a trecut cu 782 de voturi ”pentru” și 72 împotrivă, anunță SkyNews.
Conform Guvernului, decizia de a revizui Constituția Franței pentru prima oară din 2008 reprezintă un răspuns la agravarea legislației privind avortul în America.
Proiectul de lege adoptat de francezi luni seară modifică articolul 34 din constituția franceză pentru a sublinia că ”legea determină condițiile în care se exercită libertatea femeilor de a recurge la avort, care este garantată”, mai notează Sky News.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: