Delegația austriacă nu a mai votat împotriva manifestului electoral al Partidului Popular European care cere aderarea cât mai curând posibil a României la spațiul Schengen, iar europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a anunțat miercuri că manifestul a fost votat în unanimitate, potrivit G4Media.ro.
Ulterior, un reprezentant al OVP a declarat pentru presa de la Viena că decizia nu a fost anonimă, dar delegația OVP s-a abținut de la vot.
Manifestul electoral cuprinde următorul paragraf: „Avem nevoie de admiterea deplină la spațiul Schengen pentru Bulgaria și România, eliminând nu doar controalele aeriene și maritime, ci și controalele la frontierele terestre cât mai curând posibil”.”
Înainte de acest vot, secretarul general Christian Stocker a afirmat că delegații ÖVP nu vor fi de acord cu manifestul PPE invocând mai multe linii roșii, cum ar fi aprobarea necesară pentru energia nucleară sau extinderea spațiului Schengen, după cum a transmis publicația austriacă Kurier.
În ciuda problemelor identificae anterior, Stocker a explicat miercuri după-amiază că delegații OVP s-au abținut de la vot în loc să voteze împotrivă „pentru că există multe lucruri în manifest pe care le susținem”. Ca exemple, el a citat procedurile de azil cu țări terțe sigure sau securizarea sediilor de afaceri.
În orice caz, ÖVP se opune în continuare cererii de admitere deplină în Schengen, cât mai curând posibil, pentru Bulgaria și România,
În acest context, președintele Klaus Iohannis se va întâlni joi la București cu cancelarul Karl Nehammer, potrivit agendei postate de Administrația Prezidențială. Întâlnirea va avea loc la ora 10:30, la palatul Cotroceni.
Este de aşteptat ca în cadrul întrevederii să se discute despre aderarea deplină a României la spaţiul Schengen, scrie G4Media.
Preşedintele Klaus Iohannis va participa, ulterior, în cursul zilei de joi, la Congresul PPE, care are loc la Bucureşti, în cadrul căruia va susţine un discurs.
Tot joi, preşedintele Iohannis are prevăzute întrevederi cu premierul polonez Donald Tusk, cu prim-ministrul Finlandei, Petteri Orpo, precum şi cu vicepreşedintele Consiliului de Miniştri al Republicii Italiene, ministru al Afacerilor externe şi cooperării internaţionale, Antonio Tajani.
Context
În ianuarie, ministerul austriac de interne, Gerhard Karner, a anunțat că Austria își menține veto privind aderarea României și a Bulgariei la Schengen cu granițele terestre, deoarece ”o includere în acest stadiu ar fi greșită”. În ciuda acestui fapt, ministrul nu a impus condiții concrete pentru aderare celor două țări.
- Mai multe detalii, aici.
În ciuda împotrivirlor continue ale Austriei, aderarea la Air Schengen a României și Bulgariei a fost mereu însoțită de promisiuni că negocierile pentru a intra în zona de liberă circulație și cu frontierele terestre vor continua. Dhiar Comisia Europeană a anunțat la sfârșitul lunii decembrie că discuțiile în acest sens vor continua în 2024.
Luni seară, premiul Marcel Ciolacu a garantat, printre altele, faptul că România va intra în Schengen terestru până la sfârșitul anului.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: