Relaţiile româno-chineze, consolidate prin succesul parteneriatelor de studiu

 

 

Interviu cu prof. univ. dr. Song Shaofeng, directorul Institutului Confucius

 

Publicitate electorală
publicitate electorală

„Studenţii români sunt tot mai interesaţi să înveţe limba chineză”

Info Sud-Est: Cât de importantă este studierea limbii chineze în România?
Song Shaofeng: Această întrebare ar fi mai potrivită pentru studenţii români, ca să aflăm şi punctul lor de vedere. În opinia noastră, studierea limbii chineze în România capătă o importanţă tot mai mare, având în vedere interesul crescând pe care studenţii noştri îl manifestă pentru Clasa Confucius din Constanţa şi nu numai. Clasa din Constanţa există de un an, iar numărul studenţilor creşte considerabil. Au fost organizate două excursii în China, asemenea unor tabere de vară, unde studenţi din Constanţa, Sibiu şi Deva au avut ocazia să studieze cultura şi tradiţiile noastre. În noiembrie vom sărbători cinci ani de la înfiinţarea Institutului Confucius de la Sibiu, unde sunt director din anul 2010.

ISE: Ce impact are activitatea Claselor şi Institutului Confucius asupra relaţiilor româno-chineze?
S.S.: Este evident că prin dezvoltarea unor parteneriate de studiu precum cele din cadrul Institutului Confucius, relaţiile româno-chineze se consolidează, iar rezultatul muncii noastre nu poate fi decât unul îmbucurător pentru ambele echipe. Suntem bucuroşi că munca noastră este încununată de succes prin interesul pe care studenţii noştri ni-l acordă, iar prin asta relaţiile dintre cele două state sunt consolidate, cu siguranţă.

Cine ne coordonează cursurile?

Clasa Confucius (pentru limbă şi cultură chineză) din cadrul Universităţii Ovidius beneficiază, pe de o parte, de prezenţa profesorilor chinezi,  iar pe de altă parte, de o strânsă colaborare cu Institutul Confucius din cadrul Universităţii « Lucian Blaga » din Sibiu. Crearea Clasei Confucius în cadrul Universităţii Ovidius este o mare oportunitate pentru ca tinerii dobrogeni să cunoască mai multe despre o civilizaţie de cinci ori milenară, civilizaţia chineză. Directorul Clasei Confucius din Constanţa este profesorul universitar dr. Iolanda Ţighiliu (foto dreapta), care formează o echipă de succes alături de conf. univ. dr. Florin Anghel (prorector în cadrul Universităţii ”Ovidius”), dr. Alina Lascu (referent) şi drd. Costin Oancea (filolog). Din echipa de profesori chinezi fac parte Prof. univ. dr. Song Shaofeng, director al Institutului Confucius – Universitatea ”Lucian Blaga”, din Sibiu, şi prof. univ. dr. în cadrul Universităţii Beijing pentru Limbă şi Cultură, şi lector univ.dr. Wang Xiaoqiang.

Ce învăţăm în cadrul Clasei Confucius?

Clasa Confucius din cadrul  Universităţii ”Ovidius”, din Constanţa, are ca principal obiectiv predarea limbii chineze, la cele mai înalte standarde, folosindu-se cele mai moderne mijloace. Oportunităţile oferite sunt următoarele:
♦ Cursurile sunt ţinute de cadre universitare chineze.
♦ Cursuri de perfecţionare pentru profesorii români de limbă chineză.
♦ Cunoaşterea  istoriei şi culturii chineze.
♦ Acţiuni ştiinţifice naţionale şi internaţionale (conferinţe, simpozioane, forumuri etc.).
♦ Schimburi ştiinţifice şi culturale între România şi R.P.Chineză.
♦ Acţiuni culturale.
♦ Lecturarea revistei Confucianum care reflectă activitatea Clasei Confucius.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: