EDITORIAL: 1 Mai pe Litoral. Manipulare, publicitate agresivă și bani negri

info-sud-est-andrei-leonte
Cristian Andrei Leonte

O scurtă analiză a ceea ce s-a întâmplat pe Litoralul românesc în minivacanța de 1 Mai ne creionează un tablou presărat cu manipulare, minciună și slabă administrare a segmentului turistic. La aceste elemente mai putem adăuga și o grămadă de bani negri, interese ascunse și lipsă de reacție din partea organelor abilitate.

La mijlocul lui aprilie, Pro Tv anunța că „la malul mării sunt așteptați peste 30.000 de turiști“.

Tot atunci, agenția de presă Mediafax lansa ştirea potrivit căreia „aproape 60.000 turişti sunt aşteptaţi pe litoral. Mamaia şi Vama Veche vor fi pline“.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Primele zile ale lui mai au sosit și cifrele oficiale ale Federației Patronatelor din Turismul Românesc nu au întârziat să apară: „Numărul celor care au petrecut minivacanţa într-o staţiune de la malul mării a fost cu puţin mai mare decât în 2014, ajungând la 25.000 de persoane. Cu un grad de ocupare de aproximativ 90%, din totalul locurilor pregătite, Mamaia a rămas staţiunea de la mare preferată de români“. Tot FPTR anunța că „În acest an, de 1 Mai, pe litoral au fost puse la dispoziţia turiştilor aproximativ 35.000 de locuri de cazare în structurile clasificate, din totalul de 83.941. Din 15.234 de locuri puse la dispoziţie, peste 14.000 de locuri au fost vândute în această perioadă în Mamaia“.

Comparând cifrele înaintate de mass-media naționale cu cele oferite de instituțiile din turism putem înainta, din start, două ipoteze: lipsă de viziune sau manipulare crasă.

Revenind la decidenții turismului românesc, după ce cifrele oficiale ce arătau că pe litoral au fost prezenți, de 1 Mai, 25.000 de turiști, Corina Martin, președintele Asociației Litoral Delta Dunării și a Federației Asociațiilor de Promovare Turistică din România declara că în acel weekend pe litoral au fost prezenți 35.000 de turiști, stațiunile fiind ocupate aproape la capacitate maximă.

Chiar și premierul Victor Ponta, în ședință de Guvern, a declarat că pe litoral au fost „în mod oficial“ 30.000 de turiști, opinând însă că, probabil, au fost mai mulți și că gradul de ocupare a fost de 90-95%.

Atât Victor Ponta, cât și Corina Martin și întreaga mass-media pierd din vedere faptul că cei 25.000 de turiști veniți pe litoral reprezintă doar 30% din potențialul de cazare al staţiunilor, care dispun de aproximativ 84.000 de locuri.

Deci procentul de 90-95% avansat în spațiul public este doar un alt instrument de manipulare a opiniei publice, umflat probabil ca notă justificativă pentru banii acordați de stat și de administrațiile locale pentru litoralul românesc.

Totuși, de ce nimeni nu prezintă situația reală de pe litoral și încearcă, prin promovare agresivă şi jonglerii matematice, să creioneze aceste stațiuni în culori cât mai aprinse?

Un indiciu a fost dat de premierul Victor Ponta, care a declarat că „sâmbătă, 2 mai, în Mamaia s-a facturat cât s-a facturat în tot sezonul trecut“.

Citind cu atenție această declarație pe care premierul României a făcut-o în ședință de Guvern, răspunsul la întrebare este unul foarte clar: stațiunile de pe litoral, în special Mamaia, au reprezentat de-a lungul anilor niște găuri negre, unde banii sunt fiscalizați într-o proporție extrem de mică, și care folosesc diferitelor interese ale unor diferite persoane. Declaraţia nonşalantă a şefului guvernului este stupefiantă: dacă este adevărat, înseamnă că, de mai bine de un deceniu, zeci, poate sute de milioane de euro reprezintă evaziune fiscală şi, pentru acest lucru, nu este nimeni, dar absolut nimeni de vină.

De ce până acum nu s-a luat nici o măsură în acest sens? Putem doar specula. Ne putem gândi că acești bani negri au intrat ori în buzunarele câtorva persoane ce patronau acest segment turistic, ori erau folosiți cu precădere în campaniile electorale. Ambele variante sunt cât se poate de plauzibile.

De ce?

În condițiile în care în toată țara au existat 99.000 de turiști în vacanța de 1 Mai, numărul celor care au ales litoralul românesc reprezintă doar 25% din totalul acestora. Ca o paranteză, numărul celor care au ales «distracţia la maxim» în cele trei zile, promovată obsesiv de întreaga presă, este egal cu numărul pelerinilor aflaţi la Prislop, în aceleaşi zile, la mormântul lui Arsenie Boca.

În stațiunea Mamaia, în fiecare an, sunt alocate fonduri imense atât guvernamentale, cât și ale administrației locale, un singur exemplu fiind reprezentat de cele 2 milioane de euro acordați din banii municipalității pentru un carnaval. Există chiar o prestaţie obligatorie, taxa de promovare a staţiunii, din care 80% beneficiază Asociaţia Corinei Martin şi abia 20% Consiliul Local. Dar toată lumea știe că nu rentează, fiindcă, în condițiile în care Victor Ponta declara că într-o singură zi s-a fiscalizat cât într-un an întreg, înseamnă că Mamaia dădea înapoi doar o mică parte din banii pe care îi primea.

Și cu toate aceste calcule simple pe care le poate face oricine, nimeni nu s-a sesizat niciodată și nu a spus stop unui asemenea furt. Nici Ministerul Turismului, nici Primăria Constanța, nici ANAF, nici alte instituţii ale statului.

Anul acesta este primul în care ANAF a făcut ceva în sensul acesta, iar societatea s-a rupt în două, plângându-le de milă agenților economici de pe litoral. Agenți economici care se plâng an de an că dau faliment, în condițiile în care cel puțin în stațiunea Mamaia se ridică, în fiecare vară, noi spații comerciale (hoteluri, restaurante, beach-baruri).

Deci, încercând o concluzie, cine a profitat în ultimii ani de pe urma turismului de pe litoralul românesc?

Statul român? Cu siguranță nu, fiindcă până în acest an nu se fiscaliza aproape nimic. Administrația locală? Iar mă îndoiesc, fiindcă stațiunile care până acum nu fiscalizau aproape nimic reprezintă doar zone care cer foarte mulți bani. Constănțenii? Nici atât.

Eu aș lansa trei variante: politicienii, șefii administrației locale și liderii turismului românesc. În orice caz, o listă foarte scurtă de persoane.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: