Diferențe semnificative de supraviețuire între copiii bolnavi de cancer tratați în București și celelalte regiuni ale țării/ Există un decalaj important și între mediul rural și urban (studiu Dăruiește Aripi)

sursa foto: Unsplash
sursa foto: Unsplash

Un studiu referitor la supraviețuirea în rândul copiilor bolnavi de cancer, realizat de Asociația Dăruiește Aripi, arată că există diferențe importante între rata de vindecare în Capitală comparativ cu celelalte regiuni, dar și între mediul urban și cel rural.

Astfel, dacă în București se înregistrează o medie de supraviețuire de 76%, în regiunile Nord-Est și Sud-Est, rata de supraviețuire e de doar 68%, iar în Nord-Vest și Sud-Vest de 69%. Studiul mai arată că în mediul urban există o rată de supraviețuire de 75%, în timp ce în mediul rural se înregistrează o rată de doar 67%.

O veste bună din cifrele analizate este aceea că rata de supraviețuire la 5 ani (din momentul în care este considerat vindecat) a copiilor de până la 14 ani bolnavi de cancer a crescut de la 69% (2010-2013) la 74% (2014-2017). Studiul complet poate fi consultat aici.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Pentru a combate diferențele dintre regiuni și Capitală, dar și dintre rural și urban, Dăruiește Aripi construiește Dara, o platformă digitală care va funcționa asemenea unui ”cabinet” medical comun online, în care, la invitația medicului de caz ”intră” toți specialiștii de care este nevoie pentru diagnosticarea, tratarea și monitorizarea unui copil bolnav de cancer. Astfel, când ies de pe ușa cabinetului în care au aflat vestea că au un copil bolnav de cancer, părinții nu mai sunt nevoiți să înceapă periplul fizic pe la medicii care uneori se află în județe diferite sau care au programări pe termen îndelungat. Timpul este vital în tratarea cancerului. Detalii, aici. 

  • „Rezultatele studiului de supraviețuire validează direcțiile strategice ale Asociației Dăruiește Aripi, și anume: dezvoltarea de servicii integrate, conectarea tuturor specialiștilor într-o singură echipă de îngrijire și configurarea unei rețele de proximitate (la nivel local), despre care credem că va aduce șanse maxime de supraviețuire tuturor copiilor, indiferent unde locuiesc. Este motivul pentru care construim un instrument inovator, platforma Dara, un spațiu digital care conectează toate serviciile necesare copiilor cu cancer”, susține Alina Pătrăhău, președintele Asociației Dăruiește Aripi.

Despre studiul privind supraviețuirea copiilor bolnavi de cancer

Studiul a fost prezentat în Senatul României, la un eveniment la care au participat și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, un consilier prezidențial pe probleme de sănătate publică, ONG-uri și reprezentanți ai OMS în România și ai biroului Parlamentului European în România.

Studiul a fost realizat pe baza datelor din Registrul Național Onco-Hematologie Pediatrică (RNOHP), prima bază de date a copiilor bolnavi de cancer, realizată de Dăruiește Aripi, în parteneriat cu Societatea Româna de Onco-Hematologie Pediatrică. Ea cuprinde toate cazurile noi de cancer la copii și tineri (0-19 ani), înregistrate în toate centrele de specializate în onco-hematologia pediatrică din țară, și în baza căreia ”se construiesc programele de sănătate publică dedicate copiilor cu cancer, pentru a răspunde cât mai bine nevoilor acestora și ale familiilor lor”, susține Anca Coliță, managerul Institutului Clinic Fundeni.

Conform datelor de incidență din RNOHP, cea mai frecventă formă de cancer este reprezentată de leucemiile/cancerele de sânge (31%), urmată de limfoame (15%) și cancere ale sistemului nervos central (14%). O treime din aceste cazuri apar înainte de vârsta de 5 ani.

Studiul a fost validat extern printr-un specialist Eurocare:

  • ”Pentru validarea externă a studiului de supraviețuire am solicitat suportul unui expert international de renume. Astfel, rezultatele noastre au fost evaluate independent de către Gemma Gatta (Istituto Nazionale Tumori di Milano, Italia), coordonator științific al studiilor EUROCARE (cel mai important program european de studiu al supraviețuirii în cancer)”, a declarat Alina Pătrăhău, fondatoarea ”Dăruiește Aripi” pentru G4Media și Info Sud-Est.

Alte cifre

Conform informațiilor furnizate de Dăruiește Aripi, cancerul la copii este o boală rară (un caz la 10.000 de cazuri de cancer), în țara noastră fiind diagnosticați anual, în medie, 422 de copii și adolescenți. Potrivit studiului, creșteri semnificative în supraviețuire, de peste 10%, s-au evidențiat în tumorile solide – cerebrale și osoase – în timp ce, în cancerele hematologice, creșterea este de până la 8%.

Supraviețuirea medie, pentru cazurile diagnosticate în perioada 2010 – 2017, este de 72%, comparativ cu mediile europene de referință (EUROCARE 6), de 81% – media Uniunii Europene – respectiv 71%, media Europei de Est.

Analiza datelor indică o diferență de supraviețuire între copii (0 – 14 ani) și adolescenți (15 – 19 ani), atât printr-o medie de supraviețuire mai mică a adolescenților (67%), pentru perioada 2010 – 2017, cât și din perspectiva progreselor înregistrate între perioadele 2010 – 2013 și 2014 – 2017, de la 65% la 68%, fiind pentru prima dată când putem să evaluăm și tendințele de evoluție a supraviețuirii.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.