Șapte din zece români consideră că toate familiile ar trebui protejate de lege, inclusiv familiile formate din persoane de același sex, arată într-un comunicat Asociația ACCEPT, care citează un sondaj realizat în martie 2024 de Cult Research, pe un eșantion statistic reprezentativ semnificativ pentru populația rezidentă a României de peste 18 ani, scrie G4Media.ro.
56% dintre români sunt de acord cu căsătoria sau cu o altă formă de recunoaștere legală a familiilor formate din persoane de același sex, cu 13 puncte mai mulți decât în 2021 (43%), arată comunicatul ACCEPT.
Dacă în 2021, doar 19% dintre români cunoșteau o persoană din comunitate, în ultimii ani procentul a crescut cu 10 puncte, până la 29%. Majoritatea celor care au răspuns afirmativ au colegi sau prieteni LGBT, semn că a crescut numărul persoanelor care se simt în siguranță să își asume identitatea în mod public, adaugă asociația.
Sondajul este lansat la câteva zile după ce România a ratat termenul limită privind hotărârea Curții Europene a Drepturilor Omului în cazul Buhuceanu și alții v. România, prin care statul român este obligat să recunoască legal cuplurile formate din persoane de același sex.
La sfârșitul lunii mai, cea mai înaltă instanță europeană a decis – cu cinci voturi la două – că, din cauza lipsei recunoașterii și a protecției legale pentru căsătoriile între persoanele de același sex, România încalcă articolul 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care prevede dreptul la respectarea vieții private și de familie, scrie Le Monde.
Statul român a încercat să amâne implementarea deciziei și a cerut o examinare de la Marea Cameră a CEDO, însă cererea a fost respinsă, potrivit Asociației MozaiQ, citată de G4Media.
Hotărârea a devenit definitivă la data de 25 septembrie 2023, moment din care România a avut la dispoziție șase luni să propună un plan de acțiune privind implementarea acesteia, însă nicio propunere nu a fost făcută până acum.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: