Rusia încearcă să influențeze alegerile din Republica Moldova, acuză SUA, Marea Britanie și Canada

sursa foto: INQUAM photos/ Adel al-Haddad
sursa foto: INQUAM photos/ Adel al-Haddad

Marea Britanie, SUA și Canada au acuzat Rusia de complot pentru a influența rezultatele alegerilor prezidențiale și a referendumului privind aderarea la UE care vor avea loc în Republica Moldova la sfârșitul anului, scrie The Guardian.

Într-o declarație comună emisă în prima zi a summitului G7 din Italia, cele trei guverne au acuzat actorii ruși de “răspândirea de minciuni” și de “încercarea de a submina instituțiile democratice moldovenești” într-o campanie de interferență politică care se întinde pe parcursul mai multor ani

Cele trei țări au afirmat și că Moscova încearcă să o submineze pe Maia Sandu înainte de următoarele alegeri prezidențiale și de referendumul privind aderarea la UE. Ambele scrutine vor avea loc la 20 octombrie.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Autoritățile moldovene se tem de mult timp de intervenția Rusiei în afacerile interne ale țării, în special în republica separatistă Transnistria, aliată Kremlinului, și în regiunea autonomă sudică Găgăuzia.

Cele trei state au mai declarat că actorii ruși au încercat să “alimenteze percepții publice negative” despre Maia Sandu, guvernele occidentale și perspectiva aderării Republicii Moldova la UE. Sandu este președinte din 2020, când a fost aleasă cu 57,7% din voturi în turul al doilea.

Ei au acuzat Rusia de “utilizarea activă a dezinformării și a propagandei online, pe calea aerului și pe străzile lor pentru a-și promova obiectivele” de “degradare a încrederii publice în capacitatea Moldovei de a se asigura și de a menține statul de drept”.

În principal a fost vizat postul radio de stat RT, care ar fi fost “implicat în furnizarea de sprijin direct” pentru Ilan Shor, un om de afaceri pro-rus fugar care a fost condamnat în absență la 15 ani de închisoare în legătură cu dispariția a 1 miliard de dolari din băncile moldovenești în 2014.

SUA, Canada și Marea Britanie au afirmat și că, dacă Maia Sandu va fi realeasă, “există motive să credem că Moscova va lucra pentru a incita proteste”. Acestea au declarat că lucrează îndeaproape cu guvernul moldovean și că au sancționat deja actorii implicați, fiind luate în considerare și alte sancțiuni.

“Vom continua să sprijinim Moldova și poporul moldovean în timp ce gestionează interferența Kremlinului și impactul războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei”, se arată în declarația Marii Britanii, SUA și Canadei. “Susținem cu tărie reformele democratice, economice, de securitate și anticorupție ale Moldovei și aprofundarea integrării europene.

“Prin dezvăluirea complotului Kremlinului, arătăm clar Moscovei că susținem alegerile libere și corecte și că nu vom tolera încercările sale de a se amesteca și de a submina procesele democratice. Îndemnăm Kremlinul să renunțe la aceste eforturi de subminare a democrației din Moldova și să respecte suveranitatea acesteia și rezultatele unor alegeri libere, corecte și independente.”

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.