Deputații constănțeni în raportul activității parlamentare din 2015

info-sud-est-deputati-parlament
Mihai Tararache (singurul parlamentar constănțean care a prezentat un raport de activitate), Eduard Martin (deputatul ce își poate rezuma activitatea parlamentară din prima jumătate a anului 2015 printr-un singur cuvânt: „zero“) și Florin Gheorghe (deputatul care a adresat într-o singură zi 20 de întrebări, din totalul de 109 adresate Guvernului în prima sesiune parlamentară)

Într-o țară civilizată, în mod normal, la sfârșitul unei sesiuni parlamentare, aleșii ar veni în fața electoratului cu un raport al activității acestora pentru a da socoteală pentru proiectele inițiate sau, dimpotrivă, pentru lipsa de activitate, în fața celor care i-au trimis în Parlament. Singurul deputat care a crezut de cuviință că este necesar un asemenea gest în fața electoratului este Mihai Tararache care, pe data de 28 iunie 2015 a remis un comunicat de presă în care își prezenta raportul de activitate din prima sesiune parlamentară ce tocmai s-a încheiat.

Cu atât mai mult se impune ca fiecare deputat și senator să își întocmească un raport al activității, cu cât vorbim de o țară cu peste 500 de parlamentari, dintre care 100 sunt urmăriți penal, condamnați în primă instanță sau deja în pușcărie, iar venitul unui parlamentar depășește de 10 ori salariul unui om simplu.

Dacă săptămâna trecută v-am prezentat raportul de activitate din prima sesiune parlamentară a senatorilor constănțeni, astăzi vom prezenta ce au făcut deputații de la malul mării în prima jumătate a anului 2015.

Publicitate electorală
publicitate electorală

GHEORGHE DRAGOMIR

Deputat PNL la al treilea mandat, Gheorghe Dragomir a fost ales de constănțenii din colegiul uninominal numărul 1.

Președintele filialei județene a PNL Constanța face parte din Comisia pentru buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților.

Gheorghe Dragomir a fost semnatarul a nu mai puțin de 4 moțiuni în acest început de an 2015, bineînțeles, toate fiind respinse. Printre aceste moțiuni se remarcă una cu un titlu cât se poate de poetic: „Fondurile europene în guvernarea PSD – între Făt-Frumos și Fata Morgana“.

În ceea ce privește propunerile legislative, deputatul PNL este semnatarul uneia singure, alături de 56 de deputați și senatori din aproape toate grupurile parlamentare. Inițiativa se referă la înfiinţarea, organizarea şi furnizarea de servicii mass-media audiovizuale și se află încă la Senat.

În schimb, declarațiile politice și luările de cuvânt par a fi puncte forte pentru deputatul liberal, acesta strângând în jumătate de an nu mai puțin de 17. În mare parte, declarațiile sale politice l-au avut în prim plan pe Victor Ponta, care a fost aspru criticat pentru acţiunile sale. În acelaşi timp, preşedintele Klaus Iohannis se regăsește în declarațiile politice ale deputatului liberal, de această dată el adoptând un discurs laudativ deoarece consideră că „serveşte interesele cetăţenilor atât în ţară, cât şi pe plan extern“.

În afară de aceste două subiecte, Gheorghe Dragomir a mai fost critic la adresa proiectului noului cod fiscal, sistemului de învățământ sau la impozitarea bacșișului.

MIHAI TARARACHE

Aflat la primul mandat de deputat în Parlamentul României, Mihai Tararache a ocupat un loc în Camera Deputaților din partea PP-DD. La scurt timp a devenit independent, ca într-un final să se înscrie în Partidul Național Liberal. A fost ales deputat pe colegiul uninominal numărul 1 și este membru în două comisii parlamentare: Comisia pentru industrii şi servicii și Comisia pentru afaceri europene.

Ca și colegul său liberal Gheorghe Dragomir, Mihai Tararache a participat la trei moțiuni, toate fiind respinse.

Mihai Tararache este unul dintre cei mai activi deputați constănțeni, având în acest început de an nu mai puțin de 24 de propuneri legislative, dintre care una singură a devenit Lege, privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni.

Propunerile legislative semnate de deputatul Tararache abordează subiecte precum statutul personalului aeronautic civil, măsuri de creștere a calității arhitectural-ambientale a clădirilor, dezvoltarea finanțărilot participative, prevenirea și combaterea violențelor în familie, legea poliției locale, reforma în domeniul sănătății, prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, asociațiile de elevi sau siguranța națională a României. Deși face parte din comisiile de industrii și servicii și cea pentru afaceri europene, Mihai Tararache are propuneri legislative ce acoperă o gamă largă de subiecte, deși nu deține nici o expertiză în acest sens.

Tot în prima jumătate de an, Mihai Tararache a avut 18 declarații politice și o pleiadă de luări de cuvânt în plenul Camerei Deputaților, referitoare, de asemenea, la o gamă largă de subiecte. În principal, declarațiile politice ale tânărului Mihai Tararache au fost critice la adresa lui Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, pe diferite subiecte punctuale.

Un plus în dreptul deputatului constănțean este faptul că a avut declarații politice referitoare la orașul Năvodari (despre groapa de gunoi și spital), localitatea făcând parte din colegiul unde acesta a fost ales.

Ba mai mult, a avut nu mai puțin de 54 de întrebări și interpelări, punând la grea încercare miniștrii guvernului Ponta. Subiectele au fost multiple: situația spațiilor verzi din Constanța, reabilitarea plajelor, situația fondurilor europene, clădirea Gării Maritime din Constanţa, care este monument istoric clasificat, drumurile județene din Constanța, mormântul Hipogeu, situaţia bisericilor de cretă de la Murfatlar (Basarabi), Bursele de merit în Republica Mazăre, voucherele de vacanță, situaţia raportului Corpului de control al Ministerului Educaţiei referitor la Universitatea „Ovidius“ din Constanţa și chiar despre marca clubului Steaua.

MIHAI LUPU

Deputat PNL din 2008, Mihai Lupu a fost ales pe colegiul uninominal numărul 2 și face parte din Comisia pentru transporturi și infrastructură și Comisia pentru industrii și servicii. La fel ca și colegii săi, a participat la 4 moțiuni, toate fiind respinse.

Mihai Lupu a avut două interpelări privind calendarul deschiderii noului Program Operațional pentru pescuit și privind deblocarea decontărilor restante pentru lucrările efectuate de către primăriile din județul Constanța.

La capitolul propuneri legislative, Mihai Lupu a inițiat nu mai puțin de 15 în prima jumătate a anului, niciuna nefiind concretizată în Lege. În principal, Mihai Lupu a semnat inițiativele legislative alături de toți colegii săi din grupul parlamentar al PNL.

Cele 11 declarații politice făcute de Mihai Lupu se referă la masterplanul în domeniile naval și aerian, noul cod fiscal, voucherele de vacanță și, în special, la critici aduse guvernării Ponta.

ANDREI-RĂZVAN CONDURĂȚEANU

Răzvan Condurățeanu, dacă încă nu știați, este deputat de Constanța, ales din partea PP-DD în colegiul uninominal numărul 3. Mai apoi, politicianul Condurățeanu a trecut la UNPR, ca acum să fie independent. Acesta face parte din Comisia pentru muncă și protecție socială și Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor.

Răzvan Condurățeanu a participat la trei moțiuni, aceleași inițiate de grupurile liberale din Camera Deputaților și Senat. În anul 2015 nu are nicio interpelare, nicio întrebare și a susținut în plen o singură declarație politică, referitoare la problemele de pe piața muncii. A semnat șapte propuneri legislative, dintre care una singură a devenit lege: aceea privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni.

ILEANA CRISTINA DUMITRACHE

La al doilea mandat de deputat din partea PSD, aceasta a fost aleasă în colegiul uninominal 3 și face parte din Comisia pentru muncă și protecție socială.
În anul 2015, Dumitrache a avut șapte întrebări, referitoare la modul de implementare a cardurilor de sănătate, obligativitatea vaccinării copiilor sau timbrul cultural.

În ceea ce privește declarațiile politice, Cristina Dumitrache a avut două asemenea proceduri, însă extrem de interesante. Prima dintre ele se numește „Legalizarea prostituţiei în România, nu doar o formă de suplimentare a fondurilor la bugetul de stat“ și pledează pentru intrarea în legalitate a prostituției. Cea de a doua se referă la situaţia demografică din România, mai precis la îmbătrânirea populației.

A avut șapte propuneri legislative referitoare la: fondul de garantare a asiguraților, prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, sistemul unitar de pensii publice sau modificarea Legii Educației Naționale, arătând o anumită coerență între acțiunile sale și comisia din care face parte, adică cea pentru muncă și protecție socială.

RADU BABUȘ

Deputat PSD la primul mandat, ales pe colegiul uninominal 4, Radu Babuș face parte din Comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului.
Deputatul Babuș a avut o singură interpelare în anul 2015, referitoare la Hotărârea CEDO cu privire la Depozitul de deșeuri industriale de la Năvodari.

În schimb, se poate lăuda cu semnarea a 19 propuneri legislative. Subiectele propunerilor legislative se referă la: sprijinul acordat copiilor și tinerilor din mediul rural pentru continuarea studiilor liceale și profesionale, protecția mediului, abrogarea Legii nr.35/1994 privind timbrul literar, cinematografi, teatral, muzical, folcloric, al artelor plastice, al arhitecturii şi de divertisment, dar și la combaterea și prevenirea actelor cu caracter pedofil.

În această primă jumătate de an 2015 Radu Babuș a avut 11 declarații politice: despre întreprinderile mici și mijlocii și strategia Europa 2020, noul cod fiscal, turismul în România, pescuitul și acvacultura, combaterea evaziunii fiscale.

VICTOR GHEORGHE MANEA

Victor Manea a fost ales deputat în colegiul 5, din partea PNL. Absent din viața publică, fără declarații sau idei notabile și criticat de presa locală pentru refuzul dialogului, fostul candidat din 2008 la Primăria Constanța a făcut parte din comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului, iar în prezent este membru în comisia mediu și echilibru ecologic. De la începutul anului, Victor Manea, candidatul la primărie care a considerat ca fiind o idee briliantă să iasă pe străzile Constanței cu un elefant mâncând mazăre, a avut multe propuneri legislative de la începutul anului 2015: 13. Sunt, într-adevăr, multe, prin comparație cu absența completă a acestora în 2012 și cu cele câteva din 2014. Astfel, acesta a propus, printre altele, abrogarea legii privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice destinate publicului, a propus modificarea legii privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice, a susținut declararea zilei de 21 martie ca Sărbătoarea Sosirii Primăverii pentru comunitatea turco-tătară, a propus înființarea Muzeului Ororilor Comunismului, a inițiat un proiect de lege privind votul prin corespondenţă, dar și o propunere legislativă privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite. De asemenea, Victor Manea se poate lăuda cu șase întrebări și interpelări în „doar” trei ani! La fel ca în cazul propunerilor, pe deputatul constănțean se pare că l-a apucat cheful de muncă în 2015: din cele 6, 4 sunt inițiate în 2015, una în 2014 și una în 2013. Dintre cele patru, două fac referire la deșeuri și raportul României în fața UE, una face referire la o barjă scufundată în Dunăre și alta la incendiul din „Delta” cartierului Văcărești.

EDUARD MARTIN

Eduard Martin, deputat social-democrat cu ștate vechi, a fost ales în colegiul 6 și, deși este cercetat penal într-un dosar, alături de prietenul său Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, face parte din comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii.

Deși a fost în vizorul televiziunilor și a presei locale și naționale la începutul anului 2015, în legătură cu contractele de sponzorizare ale firmei de salubritate Polaris către televiziunea Neptun, nu putem spune acest lucru și despre activitatea sa din Camera Deputaților, care s-a concretizat astfel : Nicio propunere legislativă, nici o luare de cuvânt, nici o declarație politică în anul 2015. Pe scurt, putem spune că Eduard Martin a încasat degeaba salariul de parlamentar, ocupația sa principală fiind, în continuare, firmele pe care le administrează și nicidecum legifearea în Parlamentul României.

TITUS MIRCEA DOBRE

Deputat PSD ales în colegiul 7, Dobre este la primul său mandat de parlamentar și este membru al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci și al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării.

Proaspătul purtător de cuvânt al PSD Constanța a avut în prima sesiune parlamentară a anului 2015 un număr de 15 propuneri legislative, printre care putem enumera propunerile legislative privind protecția mediului, dezvoltarea finanțărilor participative, introducerea sistemului modern de plată, organizarea și exercitarea profesiei de medic veterinar.

Doar 4 declarații politice pentru Mircea Dobre în 2015, referitoare la reducerea TVA, analfabetismul în România ultimilor ani, dar și la sustenabilitatea bugetului pe 2015 sau discursurile bombastice și populiste ale PNL.

MANUELA MITREA

Aleasă deputat pe colegiul 8, Manuela Mitrea este la al patrulea mandat de parlamentar, ocupând un scaun în Camera Deputaților încă din anul 2000. Soția lui Miron Mitrea face parte din Comisia pentru politică externă.

În anul 2015, doamna Mitrea pare că nu a trecut foarte des pe la Parlament, aceasta neavând nicio întrebare, nicio interpelare, nicio declarație politică, nicio luare de cuvânt. Este posibil ca situaţia soţului său, Miron Mitrea, arestat în primăvara acestui an, să fi afectat activitatea de parlamentar a acesteia.

Doar cinci propuneri legislative pentru deputatul PSD, bineînțeles semnate alături de colegii social-democrați: despre statutul personalului aeronautic civil, privind protecția mediului, statutul deputaților și senatorilor sau sistemul unitar de pensii publice.

REMUS-FLORINEL CERNEA

A câștigat un loc în Camera Deputaților în anul 2012, fiind susținut de PSD pe colegiul 9 din Constanța, oraș cu care Remus Cernea nu a avut nimic de a face nici înainte, nici după câștigarea mandatului de parlamentar.

Acest lucru este evident din moment ce, de aproape trei ani, deputatul Cernea nici nu a mai călcat pe străzile colegiului care l-a trimis deputat, nici nu a avut vreo iniţiativă legată de situaţia locuitorilor de aici.

Face parte din Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale.

În 2015 a avut două întrebări, privind orele de religie în școli și sprijinul României pentru Siria și 25 de propuneri legislative: privind codul fiscal, exercitarea profesiei de mediator, privind modul în care funcționează farmaciile și cum se vând medicamentele, asociațiile de elevi sau venitul minim garantat.

În general a fost semnatar al propunerilor inițiate de membrii al grupurilor PSD din Parlament.

Remus Cernea nu a avut nicio declarație politică, îns chimb compensând cu o pleiadă de luări de cuvânt, în care și-a expus punctele de vedere pe orice subiect.

FLORIN GHEORGHE

Aflat la primul mandat de parlamentar, Florin Gheorghe a devenit deputat pe colegiul 10, din partea PDL. Astăzi, Florin Gheorghe este membru UNPR și face parte din grupul parlamentar al PSD.

Deputatul constănțean este embru al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci și al Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați.

În ceea ce privește întrebările în Camera Deputaților, Florin Gheorghe este campion absolut. În anul 2015 acesta a avut 109 întrebări din cele 355 pe care le-a adresat în perioada 2013-2015. Un record personal și probabil și un record al Camerei Deputaților.

Cele 109 întrebări adresate miniștrilor din Guvernul pe care îl susține au avut teme, evident, diverse.

Un alt record doborât cu succes de tânărul deputat constănțean este numărul de întrebări adresate într-o singură zi. Astfel, în data de 17 februarie 2015 Florin Gheorghe a adresat nu mai puțin de 20 de întrebări, având următoarele teme: medicamente pentru pacienți spitalizați, industria autohtonă de lactate, salariile din sistemul public, elaborarea unei strategii pentru turism, colectarea diferențiată a deșeurilor, rente viagere pentru sportivii de performanță, creșterea securității cibernetice, eficiența diplomației românești, impactul acordului cu FMI, tinerii fermieri și revigorarea învățământului și cercetării agronomice, interzicerea concursurilor cu taxă în școli.

Este greu de crezut că răspunsurile la aceste întrbări l-ar fi ajutat pe deputatul Gheorghe să trasese liniile unor noi propuneri le-gislative, dat fiind faptul că, pentru acest lucru, Florin Gheorghe ar fi trebuit să fie expert și în cibernetică, și în agronomie, sau, de ce nu, în sport.

Deputatul constănțean a avut și 28 de propuneri legislative, de asemenea, ce se referă la subiecte antagonice, dar și 13 declarații politice: „Cine înţelege responsabilitatea faţă de români şi faţă de ţară“, „Strategie integrată pentru Marea Neagră“, „Capitalul autohton…sublim, dar lipseşte cu desăvârşire!“, „Strategie integrată pentru Marea Neagră“.

MĂDĂLIN-ȘTEFAN VOICU

Deputat încă din 1996, experimentatul Voicu a câștigat cel mai recent mandat de parlamentar pe colegiul 10 din Constanța, din partea PSD. Este vicepreședinte al Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă.

Are trei propuneri legislative în 2015, privind statutul deputaților și senatorilor, privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, privind modul în care funcționează farmaciile.

Pe tot parcursul mandatului a avut o singură luare de cuvânt, în decembrie 2012, atunci când a depus jurământul de credință.

VAROL AMET

Deputat din partea UDTTMR, ales la nivel național, Varol Amet face parte din Comisia pentru muncă și protecție socială.

Este semnatarul a 9 propuneri legislative în acest an, care se referă printre altele la diminuarea risipei alimentare, liberul acces la informațiile de interes public, protecția mediului sau statutul deputaților și senatorilor.

Are nouă declarații politice, toate referitoare la statutul tătarilor din România sau la sărbătorile minorității pe care o reprezintă.

IUSEIN IBRAM

Este ales la nivel național din partea UDTR și face parte din Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi și Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor.

Iusein Ibram a avut o singură interpelare referitoare la depozitul de deșeuri de la Năvodari și decizia CEDO în acest caz și 4 propuneri legislative.

Deputatul ce reprezintă minoritatea turcă se mai poate lăuda cu o singură declarație politică despre evocarea bătăliei de la Gallipoli.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: