Cum e viaţa de contabil în primărie?

 

Interviu cu Rodica Bâlea, contabil-şef  în Primăria Văcăreni (Tulcea)

I.S.E.: Care sunt avantajele meseriei pe care o practicaţi?
R.B.: Singurul avantaj este plăcerea cu care îţi exerciţi munca.  Eu iubesc ceea ce fac şi pentru mine acest lucru este un avantaj. Dacă îţi iubeşti meseria, atunci o faci cu plăcere şi nu va deveni o corvoadă pentru tine. Deci plăcerea de a lucra este singurul avantaj.

I.S.E.: Dar dezavantajele funcţiei pe care o aveţi?
R.B.: Dezavantajele sunt multe: În primul rând, legislaţia într-o continuă schimbare, care ne dă foarte mari bătăi de cap. Apoi, volumul de muncă în continuă creştere şi salariile nemotivante. În unele cazuri şi lipsa unei echipe unite, poate constitui un dezavantaj, dar asta tot de la salariu pleacă. Pe de altă parte, un alt aspect este că munca în primărie este foarte grea, mai ales din cauza modificărilor legislative care apar peste noapte. Contabilul din primărie se mai numeşte şi moaşa comunală. Fără un contabil care îşi dă interesul e ca şi cum s-ar naşte copilul, dar nu are cine să îi taie cordonul.

Publicitate electorală
publicitate electorală

I.S.E.: Au fost momente în care aţi cedat şi aţi simţit că vreţi să plecaţi din primărie?
R.B.: Au fost momente în care mi-a fost foarte greu, dar nu m-am gândit niciodată să îmi las locul de muncă. Unul dintre motive este că din patru în patru ani, la alegerile locale, tensiunea politică îşi spune cuvântul: dacă nu e primarul, atunci e opoziţia cea care îţi pune beţe-n roate. În viaţă, în general, sunt momente în care simţi că cedezi. În 2010, am avut controale peste controale, comandate politic. La câtă muncă aveam, mai veneau şi controale… Consilierii nu mai recunoaşteau faptul că au aprobat cheltuieli prin hotărâri de consiliu. Am fost singura primărie din judeţ care a câştigat un proces cu Direcţia Finanţelor, drept dovadă că întotdeauna activitatea noastră s-a desfăşurat în temeiul legii.

I.S.E.: Cât de importantă este relaţia dintre primar şi contabil?
R.B.: Este foarte importantă. Se munceşte şi se întocmeşte un buget, care e ca un plan de bătaie pe un an întreg. Dacă primarul încheie contracte fără să se consulte cu un contabil e posibil să se lovească de un refuz al vizei de control financiar preventiv, pentru că nu are prevedere bugetară.

I.S.E.: Cum arată o zi din viaţa dumneavoastră?
R.B.: Am doi copii, sunt căsătorită de 12 ani. Profesez de 15 ani. Am ajuns la Primăria Văcăreni în urma câştigării concursului organizat. Ajung dimineaţă la serviciu, pregătim plăţi, ordine de plată şi alte situaţii şi, de-a lungul zilei, monitorizăm bugetul şi soluţionăm miile de adrese care tot vin de la instituţiile statului. 90% din timp soluţionăm adrese venite de la CJT, prefectură sau alte instituţii, care nu ţin neapărat de obiectul meu de activitate.  Apoi facem rectificări bugetare. Birocraţia excesivă îmi îngreunează munca foarte mult. Când ajung acasă, pregătesc masa, mă ocup de curte, de copii, facem temele, ne jucăm. În weekend ne vizităm prietenii, facem excursii la iarbă verde, sau ne ocupăm de treburi gospodăreşti.

I.S.E.: Ce le transmiteţi celor care au impresia că funcţionarii publici taie frunza la câini?
R.B.: Le recomand să facem schimb măcar o zi şi le mai transmit că vorbesc în necunoştinţă de cauză. Sunt răutăcioşi dacă ei cred asta. Mi-aş dori din tot sufletul să se întâmple o minune, să avem nişte salarii motivante şi munca noastră să fie recompensată aşa cum se cuvine.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: