Firma care administrează Portul Turistic Tomis a câștigat, în primă instanță, procesul cu Portul Constanța, în cazul contractului de închiriere semnat pe vremea fostului primar Radu Mazăre.
Tribunalul Constanța a decis, marți, ca Administrația Porturilor Maritime SA Constanța să încheie cu Tomis Marina Management un contract de închiriere valabil până în anul 2040. Decizia nu este definitivă.
- În hotărârea instanței se arată că Tomis Marina Management a obținut prelungirea contractului până la 31 decembrie 20240, cu un tarif de 5.206 euro/lună + 0,5 euro/mp teren/lună, tarif actualizat anual, din anul 2020 la zi şi în continuare şi având ca obiect: dreptul de folosinţă a 19.190 mp teren domeniul public; dreptul de folosinţă a 19.190 mp platformă, suprastructură proprietate privată a C.N.A.P.M. S.A. Constanţa; punerea la dispoziţie a bunurilor domeniu public – cheuri, acvatoriu, diguri, muzuare, taluz; precum şi dreptul de utilizare neexclusivă a tuturor bunurilor de interes comun.
Context
În 17 decembrie 2004, Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA a închiriat două hectare din Portul Turistic Tomis pentru doar 2605 euro/lună, adică 0,13 euro/mp. Contractul a fost încheiat pe o perioadă de 17 ani și a ajuns la un apropiat al grupului Radu Mazăre-Nicușor Constantinescu-Sorin Strutinsky, care era și inculpat în dosarul „Retrocedărilor”.
Inspectoratul de Poliție Județean Constanța a deschis un dosar penal pe numele lui Gheorghe Moldoveanu, directorul CN APM în momentul tranzacției, pentru abuz în serviciu și subevaluarea imobilului închiriat. În noiembrie 2005, speța a ajuns pe masa procurorilor DNA Constanța.
Dosarul a stat 8 ani la DNA
Dosarul a fost uitat într-un sertar timp de 6 ani de zile chiar de șefa DNA Constanța de la acea vreme, Ioana Țene. Ulterior pensionării acesteia, dosarul închirierii Portului Tomis a ajuns la noul șef al instituției care, după alți 2 ani, a dispus neînceperea urmăririi penale. La scurt timp după NUP, faptele sesizate inițial de polițiștii Serviciului de Investigare a Fraudelor s-au prescris.
•Înainte să preia dosarul Portului Tomis, Țene era procuror al PNA București. Într-unul dintre cele mai controversate dosare de corupție din 2005, Țene i-a dat NUP lui Marian Oprișan. Un an mai târziu, Țene a fost promovată șef la DNA Constanța, la propunerea lui Daniel Morar, șeful instituției Anticorupție la acea vreme.
Cine a preluat Portul Tomis și legăturile cu Mazăre, Constantinescu și Strutinksy
Societatea Sisteme Internaționale de Afaceri SA București a fost înființată în anul 2003 de Valentin Gheorghe Ionescu, fost coleg de facultate și apropiat de Radu Mazăre, Nicușor Constantinescu și Sorin Strutinsky.
Un an mai târziu, în anul 2004, societatea care avea doar doi angajați câștigă contractul de închiriere a Portului Turistic Tomis, în urma a două licitații la care nu s-a mai prezentat niciun ofertant. Chiria stabilită pentru cele două hectare din port a fost mai degrabă simbolică: 2605 euro/lunar.
În același an 2004, Valentin Gheorghe Ionescu primește, printr-o altă firmă pe care o deține – SC Habitat și Ambient SA, jumătate din terenurile retrocedate de Primăria Constanța în Portul Turistic Tomis și evaluate tot la prețuri modice (între 20-100 euro/mp).
Ionescu a ajuns inculpat în dosarul „Retrocedărilor“ și a fost trimis în judecată în anul 2008, alături de Radu Mazăre, Nicușor Constantinescu și alți 36 de inculpați. Acesta a fost condamnat la 5 ani de închisoare.
După câștigarea contractului de închiriere a Portului Tomis, SC Sisteme Internaționale de Afaceri SA a subînchiriat bunul către SC Tomis Marina Management SRL, deținută la acea vreme de SIA.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții:
Să rămână încă un secol inclusiv toate Dobrogea.Magistratii vor primi salariile dela acești proprietari ( facuti de gașca Mazăre)