Tema săptămânii: Care sunt prioritățile din mediul rural constănțean? Primarii vor investiții în infrastructură și educație

from the blog www.stuckincustoms.comSistemul de canalizare reprezintă, alături de asfaltarea drumurilor, reprezintă cele mai importante investiții pentru modernizarea satului românesc și ar trebui să se situeze în capul listei de priorități ale edililor. Cu toate acestea însă, reprezintă și cele mai costisitoare investiții care nu pot fi realizate din bugetele locale ale administrațiilor din mediul rural, din cauza insuficienței fondurilor.

Banii europeni par să fie singura soluție pentru edilii cu bugete tot mai sărăcite de o criză economică și politică prelungită. Birocrația însă, este un alt obstacol important care apare mereu în momentul demarării investițiilor din mediul rural. Lipsa de interes a parlamentarilor și a oamenilor din ministere este un alt bolovan care atârnă de gâtul edililor.

Dincolo de toate problemele cu care se confruntă, primarii se văd nevoiți să găsească soluții de fiecare dată când situația o cere. La fiecare patru ani ei sunt cei care vin în fața electoratului fie cu o listă lungă de realizări și proiecte reușite, fie cu evenimente populiste și discursuri demagogice, fie nici măcar cu atât și cu o listă de promisiuni pentru mandatul viitor.

Publicitate electorală
publicitate electorală

A mai rămas mai puțin de un an până la o nouă rundă de alegeri locale. Cel mai probabil, 2016 va fi anul în care actuala generație de primari, și-așa subțiată din diverse motive, se va schimba considerabil, fie din voința proprie, fie din cauza dosarelor instrumentate de procurorii Anticorupție. Cu ce proiecte vor veni primarii în fața electoratului la finalul unor mandate dificile, așa cum a fost cel din 2012-2016? Ce promisiuni le vor face oamenilor pentru mandatul viitor? Care sunt priorităților acestora pentru mandatul viitor? Cum va arăta noua hartă politico-admnistrativă?

Vă invităm să citiți, în rândurile de mai jos, câteva dintre proiectele prioritare ale câtorva primării din județul Constanța, care au marcat penultimul an din mandatele acestora.

Ancuța Belu, primarul comunei Mihail Kogălniceanu

ancuta-beluUna dintre localitățile constănțene demnă de menționat la capitolul realizări ale celei de-a doua jumătăți din actualul mandat este Mihail Kogălniceanu. Administrația publică locală condusă de Ancuța Belu a avut ca prioritate tinerii și copiii din comună. și, implicit, educația și asigurarea unor condiții decente pentru studiul și formarea acestora. Unul dintre proiectele care confirmă acest lucru este construirea unui after school. Prin această investiție, primăria și-a propus să vină în sprijinul copiilor și părinților din Mihail Kogălniceanu care nu pot avea grijă de cei mici din cauza serviciului sau a programului încărcat.

Un alt proiect care vizează confortul și segmentul de dezvoltare socio-cultural al tinerilor din comună este cel care prevede amenajarea unui centru de tineret. Inițiativa este posibilă datorită unui proiect demarat în 2012 cu ajutorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ”Zona Metropolitană” Constanța. Pentru cei 3500 de tineri din comuna constănțeană vor fi amenajați aproape 3000 de mp pe suprafața cărora vor fi construite spații cu dotări specifice diferitelor vârste.

Astfel, Primăria Mihail Kogălniceanu, reprezentată de edilul Ancuța Belu, va oferi tinerilor noi alternative pentru petrecerea timpului liber care se vor putea întâlni astfel într-un cadru oportun și civilizat destinat socializării. Centrul de tineret va fi prevăzut cu sală de spectacole, o bibliotecă, o sală de sport unde vor putea fi organizate competiții sportive de anvergură și alte săli amenajate cu echipamente IT și altele. Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Regional 2007-2013, iar valoarea investiției ajunge la aproape 7,5 milioane de lei.

Iar acestea sunt doar două dintre cele mai importante proiecte realizate sau demarate de edilul Ancuța Belu în localitatea constănțeană Mihail Kogălniceanu, în perioada 2014-2015.

Viorel Bălan, primarul comunei Nicolae Bălcescu

info-sud-est-viorel-balanNici Primăria Nicolae Bălcescu nu s-a lăsat mai prejos. Deși vremurile nu sunt tocmai cele potrivite demarării lucrărilor de investiții, primarul Viorel Bălan, alături de echipa administrației locale au reușit să ducă la bun sfârșit o serie de proiecte și să demareze altele. Infrastructura a fost investiția prioritară care a marcat acest an. Astfel, o serie de străzi din Nicolae Bălcescu au intrat într-un proces complex de reabilitare și s-a turnat asfalt pe mai bine șapte kilometri de drum. Și dacă tot vorbim de străzile perpendiculare cu drumul național, pentru că despre ele este vorba, primăria nu putea lăsa de izbeliște nici stațiile de autobuz din localitate care vor fi de asemenea adaptate la condițiile meteo nefavorabile, fie că vorbim de secetă, fie de ploi.

Cimitirul ortodox din localitatea Nicolae Bălcescu este un alt proiect bifat de administrația publică locală în acest mandat. De departe însă prioritatea numărul 1 a echipei din primărie este reprezentată de tinerii și școlarii din Dorobanțu și Nicolae Bălcescu. Prevenirea abandonului școlar prin acordarea de burse și asigurarea celor mai moderne condiții de studiu din instituțiile de învățământ de pe raza localității a stat întotdeauna în capul listei de preocupări ale lui Viorel Bălan.

Mai nou, atenția acestuia s-a focalizat mai intens și în direcția activităților extrașcolare și, mai ales, a sportului. Astfel, reabilitarea bazei sportive a reprezentat o prioritate în ultima vreme, pentru ca sportivii comunei, mai ales fotbaliștii și rugbyiștii să beneficieze de cele mai bune condiții de antrenament chiar la ei în comună.

Gabriela Iacobici, primarul comunei Grădina

info-sud-est-iacobiciLocalitatea Grădina este una dintre norocoasele județului, datorită multitudinii proiectelor pe care administrația publică locală a reușit să le implementeze în scurt timp, în mare parte datorită sponsorilor care activează pe raza comunei, dar și datorită fondurilor europene și guvernamentale. Numai în perioada 2014-2015, primăria constănțeană a reușit să amenajeze cele două cimitire de pe raza localității, înlocuind gardurile și porțile vechi cu unele nou-nouțe, din fier forjat, să amenajeze un teren de sport cu gazon artificial și toate dotările necesare pentru copiii din Cheia (cei din Grădina beneficiind deja de un teren de sport). Nici musulmanii sau adventiștii nu au fost lăsați deoparte. Și pentru aceștia administrația publică are în curs de implementare un proiect menit să reabiliteze cimitirele acestora și, de asemenea, Primăria Grădina mai are în curs de implementare proiectul destinat reabilitării izvorului de la Cheia. De asemenea, în curând vor începe lucrările la proiectul care vizează constuirea unui centru de prevenire a abandonului și a separării copilului de familia sa.

În acest mandat, primăria condusă de Gabriela Iacobici și-a îndreptat atenția mai degrabă către destinderea, relaxarea și bucuria anumitor categorii sociale, dat fiind faptul că prioritățile reprezentate, spre exemplu, de infrastructura în educație au fost finalizate în anii precedenți. Așadar, în ultimul an, administrația locală a continuat tradiția organizării diverselor evenimente socio-culturale și religioase (8 Martie, Ziua Copilului, Ziua Eroilor, Paște, Crăciun, comemorarea poetului Mihai Eminescu, serbările de sfârșit de an etc), dar nu i-a uitat nici pe înțelepții satului care au fost premiați cu diplome și suma de 300 de lei, fie în cazul în care împlineau vârsta de 80 de ani, fie 50 de ani de căsnicie. Tinerii cu mutație în localitatea Grădina sau Cheia, aflați la prima căsătorie, au primit din partea primăriei un cuptor cu microunde, un fier de călcat și o mașină de tocat, cadourile aprobate de Consiliul Local însumând 600 de lei.

Cea mai recentă realizare a administrației locale este însă încheierea unui parteneriat cu Liceul Traian din Constanța, în urma căruia mai mulți copii provenind din familii nevoiașe vor face naveta timp de o săptămână în cadrul unui schimb de experiență care va cuprinde mai multe activități școlare: vizitarea liceului, diverse activități cu elevii voluntari de la Traian, vizitarea muzeelor etc: ”Copiii vor avea asigurate două mese pe zi și transportul, iar prin această inițiativă am încercat să încurajăm copiii, mai ales pe cei din familii nevoiașe, să nu abandoneze școala”, ne-a declarat Gabriela Iacobici, primarul comunei Grădina.

Vasile Delicoti, primarul comunei Poarta Albă

delicotiȘi Primăria Poarta Albă stă foarte bine la capitolul investiții recente. Printre acestea se numără proiectul de infrastructură care vizează modernizarea drumului dintre Ovidiu și Poarta Albă (DJ 228A) și care a fost implementat cu ajutorul fondurilor europene, iar implementarea acestuia a implicat și proiectul de branșare la rețeaua cu apă și canalizare din satul Galeșu. Un alt proiect important pentru administrația locală a fost sistemului de apă și canalizare. Investiția cuprinde rețeaua de canalizare și stația de pompare, dar și rețeaua propriu-zisă de alimentare cu apă. Valoarea contractului depășește 7,5 milioane de lei, fără TVA. Și pentru elevii din comuna Poarta Albă perioada 2014-2015 a adus vești bune. Administrația publică locală a reabilitat Școala nr. 1 și a renovat sălile de clasă de la Liceul Agricol din comună. O altă realizare a acestei perioade a fost aprobarea finanțării pentru proiectul care prevede construirea a două blocuri de tip ANL, destinate tinerilor de până în 35 de ani. Astfel, pe lista priorităților administrației locale se află finalizarea proiectului care implică ridicarea a 54 de apartamente și garsoniere cu suprafață medie de 40 mp. Această investiție nu este singura din ultima perioadă care pune comuna Poarta Albă pe harta localităților care au cunoscut un proces alert de dezvoltare.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: