Cine a câștigat dezbaterea dintre Trump și Harris

Trump, pus în defensivă de Harris, în dezbaterea prezidențială.
kamala harris donald trump kamala harris donald trump
Kamala Harris și Donald Trump (colaj foto: Facebook Kamala Harris / Donald Trump)

Candidata democrată Kamala Harris și-a pus rivalul republican, Donald Trump, în defensivă, în dezbaterea prezidențială, care a avut mai multe atacuri la adresa fostului președinte, între care la sprijinul său pentru restricțiile privind avortul și nenumăratele sale probleme cu legea, arată Reuters.

Întâlnindu-l pentru prima dată în persoană, Harris și-a obligat adversarul să dea mâna cu el, ceea ce el și predecesorul ei în funcția de candidat democrat la președinție, Joe Biden, nu au făcut în iunie.

Acesta a fost unul dintre multele momente ale dezbaterii în care cei doi candidați au folosit limbajul trupului, tonul și comportamentul în locul punctelor de discuție sau al pozițiilor politice pentru a se lupta.

“A fost o mișcare de putere”, a declarat Mark Bowden, expert în limbajul trupului, referindu-se la faptul că Harris l-a urmărit pe Trump pentru o strângere de mână. “Nu cred că se aștepta la asta”.

Harris a păstrat o față expresivă pe tot parcursul serii, ridicându-și sprâncenele, râzând și privind ca și cum ar fi fost neîncrezătoare în timp ce Trump vorbea, momente care au fost rapid surprinse și recirculate de fanii ei pe rețelele sociale.

Verificarea informațiilor

Pe tema avortului, Trump a făcut referire la fostul guvernator al Virginiei, care “a spus că punem copilul deoparte și apoi stabilim ce vrem să facem cu el”.

Această afirmație este înșelătoare, precizează Reuters. Cu câteva minute înainte, Trump a menționat „executarea” bebelușilor după naștere, ceea ce este probabil o referire la afirmațiile conform cărora fostul guvernator al Virginiei, Ralph Northam, a pledat pentru legalizarea infanticidului în remarcile făcute în 2019 la un post de radio local, în timp ce discuta despre un proiect de lege (HB 2491) menit să relaxeze anumite restricții privind avorturile. Proiectul de lege nu a fost adoptat.

După confuzia cu privire la comentariile din interviu ale lui Northam, un purtător de cuvânt al guvernatorului de atunci a declarat pentru Vox că Northam nu s-a referit „absolut deloc” la infanticid și că, în schimb, discuta despre „cazul tragic și extrem de rar în care o femeie cu o sarcină neviabilă sau cu anomalii fetale grave a intrat în travaliu”.

Schimbări climatice

Harris a spus că Trump a numit schimbările climatice o farsă. “Fostul președinte a spus că schimbările climatice sunt o farsă.”

Asta este adevărat. Trump a spus în repetate rânduri că schimbările climatice sunt o farsă.

În noiembrie 2012, Trump a scris pe Twitter , acum X: „conceptul de încălzire globală a fost creat de și pentru chinezi pentru a face ca producția din SUA să nu fie competitivă”.

Mai târziu, în ianuarie 2014, el a spus pe platformă: „Ninge în Texas și Louisiana, stabilirea recordului de temperaturi înghețate în toată țara și nu numai. Încălzirea globală este o farsă scumpă!”

În timpul unui miting de campanie în Carolina de Sud, în decembrie 2015, el a spus (35:37) : „Obama vorbește despre toate acestea cu încălzirea globală și… multe sunt o farsă. Este o farsă. Adică, sunt bani. -fabricarea industriei, bine?

Sub administrația lui Trump, Statele Unite au ieșit din Acordul de la Paris , care își propune să limiteze creșterea temperaturii medii la suprafață globală. În 2017, Trump a susținut că pactul a subminat economia SUA.

Avortul

Cei doi candidați s-au angajat într-o dezbatere tensionată despre avort, o problemă în care sondajele arată că Harris are avantaj.

Trump a apărat hotărârea Curții Supreme a SUA din 2022, care a pus capăt protecției constituționale a avortului și a trimis chestiunea înapoi la fiecare stat în parte, argumentând, în mod incorect, că a fost un rezultat dorit atât de republicani, cât și de democrați. Democrații au susținut mult timp un drept constituțional la avort.

„Am făcut un mare serviciu în a face acest lucru. A fost nevoie de curaj pentru a o face”, a spus Trump.

Trump a susținut, de asemenea, că unele state permit avortul copiilor după naștere, aspect corectat de moderatoarea ABC News, Linsey Davis.

Taxe

Harris spune că taxele lui Trump vor adăuga 4.000 de dolari în plus pe an pentru familiile cu venituri medii.

Economiștii au spus că taxa pe vânzări a lui Trump ar duce de fapt pentru familiile din clasa de mijloc la aproximativ 4 000 de dolari în plus pe an din cauza politicilor sale și a ideilor sale despre ceea ce ar trebui să fie spatele oamenilor din clasa de mijloc care plătesc pentru reduceri de impozite pentru miliardari.”

Trump a promis taxe de 10% sau 20% pentru toate importurile și de până la 60% pentru produsele chinezești. Estimările privind modul în care aceste tarife ar afecta clienții variază, iar cifra de „aproape 4 000 de dolari” este în concordanță cu limita superioară a unor calcule disponibile, dar este peste altele.

Cine a câștigat dezbaterea dintre Trump și Harris?

În timp ce sondajele științifice vor dura câteva zile, ambele tabere, în mod previzibil, au revendicat victoria, mai arată Reuters.

Piața de pronosticuri Polymarket a stabilit că cei doi candidați sunt la egalitate, cu 49%, ceea ce reprezintă o evoluție de trei puncte procentuale în favoarea lui Harris față de după-amiază. Un site similar, PredictIt, a arătat că șansele ei au crescut la 55%, de la 52% imediat înainte de dezbatere.

În arena culturii pop, Harris a primit sprijinul megastarului Taylor Swift în cursul serii de marți. Trump, la rândul său, a postat pe Truth Social că aceasta a fost cea mai bună prestație a sa la dezbatere.

Cu doar opt săptămâni înainte de alegerile din 5 noiembrie, mulți experți au afirmat că Harris, în vârstă de 59 de ani, a reușit să îl zdruncine pe Trump, în vârstă de 78 de ani, cu atacuri repetate în timpul dezbaterii de 90 de minute, deși nu a existat un knockout. Trump i-a acuzat pe cei doi moderatori că s-au aliat cu Harris împotriva sa.

Dezbaterea a început cu o strângere de mână, inițiată de Harris, apoi a continuat cu schimburi de replici înțepătoare privind economia, imigrația, criminalitatea, avortul și conflictele din Orientul Mijlociu și Ucraina.

Harris l-a atacat pe Trump în legătură cu problemele sale juridice și condamnările pentru infracțiuni grave, cu dimensiunile mulțimii la mitingurile sale și cu afirmațiile conform cărora liderii mondiali râd de el. Ea a revenit la un refren comun: Trump vrea „să ne ducă înapoi, dar noi nu ne întoarcem”.

Trump a declarat că Harris a fost responsabilă pentru inflația ridicată din timpul administrației Biden și pentru o politică de imigrare eșuată. El a trecut la afirmații neprobate potrivit cărora imigranții din Ohio mănâncă pisici. Trump și-a promovat apelurile pentru noi taxe la importuri, spunând că acestea ar aduce milioane de dolari.

Trump, care și-a petrecut câteva săptămâni lansând atacuri personale la adresa lui Harris, a evitat în mare parte insultele în primele momente ale dezbaterii. Dar a numit-o „marxistă” pe măsură ce devenea din ce în ce mai agitat, ceea ce ea a negat.

El a pus la îndoială capacitatea ei de a-și respecta promisiunile: „Ea va face toate aceste lucruri minunate. De ce nu le-a făcut? A fost acolo timp de 3 ani și jumătate”. Tabăra lui Harris a propus o revanșă în octombrie.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.