UE se teme pentru credibilitatea sa din cauza acordului privind migrația semnat cu Tunisia, acolo unde disidența este zdrobită

Un raport intern redactat de Serviciul diplomatic al UE (SEAE), consultat de Guardian, detaliază „o deteriorare clară a climatului politic și o reducere a spațiului civic” sub conducerea președintelui tunisian Kais Saied.
kais saied tunisia kais saied tunisia
Sursa foto: Facebook / Présidence Tunisie رئاسة الجمهورية التونسية

UE se teme că credibilitatea sa este în joc în timp ce încearcă să pună în balanță îngrijorările tot mai mari cu privire la zdrobirea disidenței în Tunisia, păstrând în același timp un acord controversat privind migrația cu țara nord-africană, potrivit unui document divulgat, transmite The Guardian.

Un raport intern redactat de Serviciul diplomatic al UE (SEAE), consultat de Guardian, detaliază „o deteriorare clară a climatului politic și o reducere a spațiului civic” sub conducerea președintelui tunisian, Kais Saied, care a suspendat parlamentul și a concentrat puterea în mâinile sale de la începutul mandatului său în 2019.

Oficialii UE se așteaptă ca Saied să rămână la putere după alegerile prezidențiale din 6 octombrie. Pregătirea pentru vot a fost marcată de încarcerarea opozanților și de urmărirea penală a disidenților sub pretextul răspândirii de informații false.

Documentul va alimenta îngrijorările cu privire la pactul UE-Tunisia din 2023 privind migrația, menit să împiedice oamenii să ajungă în Europa din această țară, care a declanșat deja acuzații de finanțare a dictatorilor.

„Relațiile UE-Tunisia au devenit mai complexe”, conchide documentul, pe care cel mai înalt diplomat al UE, Josep Borrell, l-a trimis miniștrilor de externe ai blocului comunitar la 7 iulie. „UE continuă să aibă un interes deosebit în menținerea parteneriatului său cu Tunisia pentru a asigura stabilitatea țării”, continuă raportul, descriind această legătură ca un mijloc de a asigura stabilitatea socioeconomică, respectarea drepturilor omului și «continuarea unei cooperări eficiente în domeniul gestionării migrației».

UE se teme că, fără un astfel de sprijin, Tunisia va cădea sub influența „țărilor terțe ostile”, care, deși nu sunt numite, se referă aproape sigur la „concurenții” Rusia, Iran și China.

Iar raportul dezvăluie temerile echipei lui Borrell cu privire la faptul că credibilitatea UE ar putea avea de suferit pe măsură ce blocul încearcă să pună în balanță drepturile omului cu limitarea migrației și urmărirea unor legături mai strânse. „Acest lucru va implica găsirea unui echilibru din ce în ce mai dificil între credibilitatea UE în ceea ce privește valorile și interesul acesteia de a rămâne angajată în mod constructiv cu autoritățile tunisiene”, se arată în raport.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.