Şeful Cancelariei prim-ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu, şi ambasadoarea SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, au semnat, luni, un Parteneriat Cadru de cinci ani pentru Protecţia Copilului (CPC). Investiția se ridică la zece milioane de dolari. România va înființa un Centru de Excelență pentru Siguranța Digitală a Copilului, a anunțat Guvernul.
“Împreună cu România, Statele Unite rămân ferme în angajamentul lor de a pune capăt traficului de copii. Acest efort necesită coordonarea noastră strânsă și angajament neclintit. Pentru a ajuta pe cei mai vulnerabili, Guvernul Statelor Unite va dezvolta împreună cu Guvernul României și organizațiile societății civile un Parteneriat Cadru de cinci ani pentru Protecția Copilului, cunoscut sub numele de CPC.
Acest parteneriat oferă imboldul pentru a împărtăși resurse și pentru a aprofunda colaborarea noastră în combaterea traficului de copii în România. În cadrul Parteneriatului CPC, Guvernul SUA va sprijini agențiile guvernamentale și ONG-urile din România care lucrează pentru a identifica și a răspunde nevoilor victimelor copii și copiilor aflați în situații de risc.
Vom sprijini România în eforturile sale de a dezvolta o strategie de prevenire centrată pe victimă, de a crește protecția pentru victimele copii ale traficului și de a îmbunătăți investigațiile în vederea urmăririi penale și condamnării traficanților de copii. În acest scop, Departamentul de Stat va contribui cu până la zece milioane de dolari pe o perioadă de cinci ani pentru a implementa activități în România în cadrul Parteneriatului CPC”, a transmis Kathleen Kavalec.
România va înființa un Centru de Excelență pentru Siguranța Digitală a Copilului
În cadrul Parteneriatului CPC este prevăzută înființarea unei noi structuri
instituționale – Centrul Național de Excelență pentru Siguranța Digitală a Copiilor în coordonarea ANPDCA, anunță Guvernul României.
Centrul va asigura realizarea demersurilor necesare înlăturării materialelor cu conținut dăunător din mediul online, care pot aduce prejudicii grave protecției drepturilor copilului, pe baza unui mecanism de „notificare și acțiune”, funcționând în colaborare cu celelalte instituții cu atribuții în domeniul gestionării datelor în mediul online, sau după caz, în cel al intervenției în vederea protejării copiilor, în toate situațiile care îi vor fi raportate ca având un conținut dăunător, în mediul online, conform sursei citate.
De asemenea, centrul va asigura identificarea nevoilor de formare a profesioniștilor
din domeniul protecției copilului, asigurând ulterior, singur sau în parteneriat cu alți
actori instituționali, formarea personalului din cadrul DGASPC pe teme ce vizează
abuzul, neglijarea sau exploatarea copiilor, inclusiv diferitele forme de abuz în
mediul on-line.
Asistența oferită copiilor și tinerilor victime ale traficului de persoane presupune granturi în valoare de aproximativ 10 milioane de dolari pentru consolidarea politicilor împotriva acestui fenomen și implementarea, în acest context, a obiectivelor și a activităților convenite între cele două Guverne, adaugă Executivul României.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: