Firme în insolvență și cu datorii la stat se ocupă de reabilitarea parcului din centrul Constanței / Contract de peste 8 milioane de lei

Contractul a fost semnat la aproape 1 an de la lansarea licitației.
Parcul de la Oleg Danovski, sursa foto: Petruț Iacob/info Sud Est

Din cele trei firme care se vor ocupa de reabilitarea parcului Oleg Danovski din Constanța, două fie au probleme cu insolvența, fie au datorii la stat de milioane de lei. Valoarea lucrărilor depășește 8 milioane de lei cu TVA. 

Parcul Oleg Danovski se află în zona centrală a Constanței, în apropierea Sălii Sporturilor, locul unde se desfășoară diverse evenimente sportive, cât și lângă bulevardul Tomis, cel care duce către Centrul Vechi. Parcul poartă numele Teatrului Național de Operă și Balet “Oleg Danovski”, pe care primăria intenționează să-l renoveze. 

Parcul de la Oleg Danovski, sursa foto: Petruț Iacob/info Sud Est
Parcul de la Oleg Danovski, sursa foto: Petruț Iacob/info Sud Est
Parcul de la Oleg Danovski, sursa foto: Petruț Iacob/info Sud Est

În parcul din centrul Constanței a fost organizat, în ultimii ani, și Târgul de Crăciun, loc în care nu au lipsit problemele. În 2023, zeci de copii au rămas blocați în roata panoramică, amplasată chiar în fața teatrului. (Citește mai multe aici) În 2022, Protecția Consumatorului a închis o parte a târgului din Constanța. Printre neregulile sesizate s-a numărat și păstrarea alimentelor în condiții improprii de către unii operatori economici. (Citește mai multe aici)

Firmele care se ocupă de lucrări

Contractul pentru lucrările din parc, în valoare de peste 8 milioane de lei, a fost câștigat de asocierea de firme Optica Sofia SRL, Fraicom SRL și Thales Systems Service, în calitate de subcontractant. Contractul a fost semnat în 18 septembrie și are o durată de maximum 12 luni.

Optica Sofia SRL este o firmă dintr-un sat din județul Argeș, are o cifră de afaceri de aproape 47 de milioane de lei, un profit de 6,7 milioane de lei, datorii de 18,5 milioane de lei și 17 angajați. Companiei i-a fost cerută deschiderea procedurii de insolvență/faliment, conform instanței. Adelina Filofteia Petrescu este unicul asociat al companiei, care, în ultimii ani, a câștigat 60 de contracte publice, doar prin achiziții directe, de aproape 3 milioane de lei, cu instituții din 13 județe. Firma, care se ocupă de fabricarea de dispozitive, aparate și instrumente medicale și stomatologice, a furnizat antiseptice și dezinfectanți, echipamente de protecție, detergenți, terapie electrică, electromagnetică și mecanică, a efectuat lucrări de construcții și a furnizat chiar și un trenuleț pentru agrement.

O altă firmă care face parte din asocierea câștigătoare este Fraicom SRL, din Sectorul 3 al Capitalei. Compania este unul dintre subcontractorii în cadrul proiectului pentru reabilitarea zonei centrale din Constanța. 

Fraicom SRL se află în insolvență și are datorii la stat de peste 2 milioane de lei. Administratorul firmei este Vlad Alexandru Petrescu, care a fondat firma Optica Sofia SRL, de unde s-a restras în 2019. 

Compania a câștigat 152 de contracte publice, de peste 70 de milioane de lei. Cele mai multe dintre ele sunt achiziții directe pentru repararea/amenajarea locurilor de joacă, amenajare parcuri și piețe, reparații de mobilier urban. 

A treia firmă care va lucra la proiectul pentru reabilitarea parcului din centrul Constanței este Thales Systems Service SRL, din sectorul 3 din București, cu o cifră de afaceri de peste 15 milioane de lei și datorii de aproape 6 milioane de lei. Andreea Diana Dumitrache, Vlad Cătălin Roman și Ilie Radu Sfredel sunt asociații companiei, care a câștigat 9 contracte publice doar din achiziții directe, de aproape 200.000 de lei, cu instituții din 7 județe. Firma se ocupă de lucrări la instalații electrice. 

Licitația pentru reabilitarea parcului Oleg Danovski a fost lansată în noiembrie 2023. În martie 2024, primarul Vergil Chițac spunea, într-o postare pe Facebook, că „foarte curând” vor începe și lucrările de reabilitare în Parcul „Oleg Danovski”. 

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.