Peste 1 milion de euro pentru lucrările rămase de executat la Casa Embiricos din Constanța/ Primăria a lansat licitația

Proiectul trebuia finalizat la sfârșitul anului trecut.
sursa foto: Info Sud Est

Achiziția pentru restul lucrărilor rămase de executat la Casa Embiricos din centrul istoric al Constanței a fost lansată de primărie. Suma depășește 1 milion de euro.

Obiectivul de investiții care ar fi trebuit finalizat de primărie la sfârșitul anului trecut a fost fazat pe programul european de finanțare 2021-2027. Inițial acesta era finanțat prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020. Valoarea totală a investiției depășește 6 milioane de euro. 

Prima finanțare europeană reabilitarea Casei Embiricos a fost obținută în 2019. Conform documentației de atunci, clădirea ruinată, cu o suprafață desfășurată de 2.346 metri pătrați, ar fi urmat să fie transformată într-un incubator de afaceri, care ar fi purtat numele de „Casa Societății Civile”. După finalizarea proiectului, Casa Embiricos putea să găzduiască cel puțin 17 firme și cel mult 160 de persoane.

În aprilie 2022, Primăria Municipiului Constanța a anunțat încheierea cu succes a celei de-a treia licitații desfășurate pentru obținerea proiectului de execuție, în valoare de 12,5 milioane lei (fără TVA). La acea vreme, primarul Constanței informa că imobilul reabilitat va găzdui primul hub regional destinat industriilor creative pentru antreprenorii din sud-estul României. Lucrările au fost preluate de o asociere de firme formată din Bau Klincher Art și MIS Grup.

Scurt istoric

Casa Embiricos a fost ridicată după Primul Război Mondial și este una dintre cele mai reprezentative clădiri ale Constanței. Aici a avut sediul compania de navigație a fraților Embiricos, care la 1 mai 1914 a lansat prima linie de curse transatlantice, între Constanța și New York. Durata unei călătorii era de 15 zile iar cursele s-au desfășurat până la intrarea României în Primul Război Mondial (august 1916). Între cele Două Războaie Mondiale (1919-1940), Casa Embiricos a adăpostit sediul companiei de navigație fondată de frații Leonidas și Mihail, iar în Al Doilea Război Mondial a devenit sediu de bancă regională. Naționalizată în 1948, Casa Embiricos a fost mai întâi sediul Comandamentului Marinei Militare pentru ca, mai apoi, să devină un imobil pentru locuințe sociale. La începutul anilor 2000 clădirea a fost abandonată și a intrat rapid în procese de degradare și de prăbușire.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.