UPDATE Două ținte aeriene au intrat pe teritoriul României, arată Ministerul Apărării/ Una înainta spre municipiul Tulcea, iar cealaltă a ajuns în județul Constanța/ Două avioane de monitorizare au fost ridicate

Un mesaj RO-Alert despre posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian a fost emis pentru nord-estul județului Tulcea.
sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Un mesaj RO-Alert a fost emis, miercuri seară, pentru zona de nord-est a județului Tulcea, prin care populația a fost informată că există posibilitatea căderii unor obiecte pe teritoriul național, potrivit ISU Tulcea. Ministerul Apărării a ridicat două avioane F-16 pentru monitorizarea situației.

UPDATE 23:45 Ministerul Apărării a transmis, miercuri seară, într-un comunicat, că sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o țintă aeriană în proximitatea frontierei dintre România și Ucraina, în zona Brațului Chilia, în apropierea localității Chilia Veche, județul Tulcea. Conform procedurilor, au fost activate structurile aflate în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană sub comandă națională și a fost notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență privind instituirea măsurilor de alertare a populației din județul Tulcea. Pentru monitorizarea situației au fost decolate două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române, de pe Baza 86 Aeriană Borcea, arată sursa citată.

Radarele au urmărit în permanență traseul țintei, care a evoluat către municipiul Tulcea, semnalul radar cu această țintă fiind pierdut în jurul orei 21.00, la 12 km NE de localitatea menționată”, a transmis MApN.

Ministerul Apărării a mai precizat, că în jurul orei 21.20, sistemele de supraveghere radar au indicat din nou un semnal de țintă aeriană într-o zonă aflată la 2 km NV de Lacul Razim.

“Ținta, cel mai probabil diferită de prima, a evoluat pe un traseu către localitatea Mihai Viteazu, județul Constanța și, ulterior, către localitatea Jurilovca, județul Tulcea, unde a dispărut de pe indicarea radar, la 9 km NV de această localitate, în jurul orei 21.40.

Aeronavele de luptă nu au avut contact vizual cu țintele aeriene, în niciun punct de pe traseele de evoluție indicate de sistemul de supraveghere radar.

Încetarea alertei aeriene a fost transmisă începând cu ora 22.16, iar aeronavele F-16 au revenit pe baza de dislocare”, adaugă MApN.

Din datele disponibile la acest moment, nu a fost indicată probabilitatea existenței unei zone de impact pe teritoriul național, a mai informat ministerul. Joi dimineață vor fi efectuate cercetări în cele două zone în care au fost pierdute semnalele radar, mai transmis MApN. Citește comunicatul integral aici.

sursa foto: ISU Tulcea

știrea inițială

Mesajul a venit după ce structurile de apărare și securitate națională au interceptat un posibil atac asupra unor obiective de pe teritoriul Ucrainei.

“Menționăm că aceste mesaje au rolul de informare a populației despre faptul că sunt posibile atacuri ale Federației Ruse asupra teritoriului ucrainean și că există posibilitatea căderii unor obiecte pe teritoriul național, în zona de graniță a României cu Ucraina”, precizează ISU Tulcea.

Orice cetățean care se simte în pericol ori observă ceva neobișnuit, poate apela numărul unic de urgență 112 pentru a cere sprijin ori ajutor, adaugă sursa citată. Până în acest moment nu au fost înregistrate apeluri la numărul unic de urgență 112, mai arată reprezentanții ISU Tulcea.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.