Firme abonate la banii publici, unele cu istoric penal, vor să reabiliteze malurile lacului Tăbăcărie

Malurile sunt degradate pe 76% din lungimea totală iar investiția Primăriei Constanța este estimată la 6 milioane de euro.
sursa foto: Petruț Iacob/Info Sud-Est

Companii abonate la contracte cu statul, câteva din ele având în istoric și probleme penale, vor să reabiliteze malurile lacului Tăbăcărie. Cinci asocieri de firme sunt interesate de contractul estimat la 6 milioane de euro, iar ofertele sunt evaluate de reprezentanții Primăriei Constanța. 

Contracte semnate cu administrații bazinale, CNI și RAJA: Laurențiu H SRL – Glocal Tag

Laurențiu H SRL este o firmă din județul Satu Mare, care se ocupă de lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale, are o cifră de afaceri de peste 18 milioane de euro, datorii de aproape 3 milioane de euro, un profit de 2 milioane de euro și 230 de angajați. În ultimii 8 ani a câștigat contracte publice în valoare de peste 36 de milioane de euro cu primării și alte instituții publice din 9 județe. Printre acestea sunt contracte semnate cu administrații bazinale, aflate în subordinea Ministerului Mediului, cât și cu Compania Națională de Investiții, aflată în subordinea Guvernului. Totodată, compania a încheiat în 2020 un contract de peste 12 milioane de euro cu RAJA Constanța, pentru reabilitarea rețelelor de alimentare cu apă și a rețelelor de canalizare din Onești.

Unicul asociat al firmei este Grigore Huja. Laurențiu Manuel Huja a fost condamnat definitiv în 2016 la 3 luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de șantaj din calitatea sa de director al companiei Laurențiu H SRL, într-un dosar în care a fost condamnat și un fost director economic al Administrației Bazinale de Apă Mureș. Laurențiu Manuel Huja a mai fost trimis în judecată de DNA, în stare de libertate, pentru dare de mită. În 2020 a încetat procesul penal împotriva lui, ca urmare a intervenției prescripției speciale.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Glocal Tag este o companie din București, care se ocupă de construcția navelor și structurilor plutitoare. Are o cifră de afaceri de peste 600.000 de euro, datorii de 560.000 de euro, profit de 24.000 de euro și 15 angajați. Compania, al cărei asociat unic este Ion Șerban, nu a câștigat până acum contracte publice.

Bani din Port și de la RAJA, plus firma preferată de Radu Mazăre pentru proiectele cu fondurie europene: Almma Contractors Group SRL – Zublin Romania SRL – A.B.C. VAL 

Almma Contractors Group SRL și A.B.C. VAL au câștigat mai multe contracte de la Primăria Constanța: pentru reabilitarea Teatrului de Vară din Mamaia, a parcului de la Gară, cât și a celui de la Ștefăniță Vodă. 

Almma Contractors Group SRL este o firmă cu sediul în Constanța. Compania, deținută de Alexandru Lucian Stamate, Compania a câștigat 9 licitații publice, de peste 40 de milioane de euro, cu Administrația Porturilor Maritime SA, Primăria Constanța, o unitate militară din Mihail Kogălniceanu, Compania Națională a Canalelor Navigabile SA Constanța. A încheiat, în ultimul an și jumătate, 36 de contracte publice prin achiziție directă, în valoare de 73.000 de euro, din care 30 doar cu RAJA Constanța. 

Almma Contractors Group SRL deține o parte din acțiuni la Cariera Sibioara. Alexandru Lucian Stamate este administrator la Betoane și Prefabricate SRL, firmă unde este asociat Vasile Costea, afaceristul trimis în judecată, în 2018, pentru dare de mită, însă care a fost achitat ulterior. Vasile Costea este cel care a înființat ABC VAL, firmă abonată la banii orașului pe vremea fostului primar Radu Mazăre. ABC VAL apare ca subcontractant în achiziția pentru reabilitarea malurilor lacului Tăbăcărie.

Almma Contractors Group, ABC VAL și Cariera Sibioara SRL au sediul la aceeași adresă.

La ABC VAL au ajuns mai multe proiecte din Constanța, finanțate cu bani europeni. Din 2007, Primăria Constanța a accesat opt mari proiecte de infrastructură pe care le-a finanțat cu bani europeni. Șase dintre acestea au ajuns la societatea ABC VAL, înființată de omul de afaceri Vasile Costea, un apropiat al fostului primar Radu Mazăre. În total, firma lui a primit aproximativ 32 de milioane de euro bani europeni din șase contracte ale Primăriei Constanța care vizau investiții în infrastructură. ABC VAL a mai primit 7 milioane de euro bani europeni din două contracte atribuite de Portul Constanța.

Zublin Romania SRL este o companie din București, care se ocupă de lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale. Are o cifră de afaceri de aproape 28 de milioane de euro, datorii de 2,6 milioane de euro, un profit de 3,6 milioane de euro și 172 de angajați. În ultimii 4 ani a câștigat contracte publice de peste 16 milioane de euro, din trei licitații cu Primăria Iași și Trustul de Clădiri Metropolitane București. 

Asocieri cu fiul lui Borcea: Port Shipping&Engineering – Vepex Com SRL

Port Shipping&Engineering este o companie din Constanța, condusă de afaceristul Valentin Țăranu. Acesta mai este asociat în firma Geometrick Build SRL, alături de Patrick Borcea, fiul lui Cristi Borcea, fostul om de afaceri de la clubul de fotbal Dinamo București. Port Shipping&Engineering are o cifră de afaceri de 24 de milioane de euro, datorii de 18 milioane de euro, un profit de 800.000 de euro și 141 de angajați. 

Vepex Com SRL este o firmă din Galați, care s-a ocupat, printre altele de lucrări la infrastructura portuară din Galați, cât și la reparația unui pod de pe un drum național din județul Tulcea. În ultimii 7 ani a câștigat contracte publice în valoare totală de aproape 10 milioane de euro. Vasile Stan este unicul asociat al firmei.

Milioane de la primăriile din județ: Dewatering & Silent Piling SRL – Eli&Den Trading SRL

Dewatering&Silent Piling SRL este o firmă din București, care se ocupă de lucrări în construcții, cu o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro, datorii de aproape 3 milioane de euro, un profit de peste 800.000 euro și 22 de angajați. Compania ar fi fost implicată în lucrări în mai multe porturi din țară, dar și din Bulgaria, în ultimii ani, pentru realizarea soluțiilor de cheu. 

În schimb, în platforma de achiziții publice (SEAP) nu apare niciun contract public câștigat de companie.

Eli&Den Trading SRL, cealaltă firmă din asociere, se ocupă cu lucrări de construcții și are sediul în Constanța. Are o cifră de afaceri de aproape 2 milioane de euro, datorii de 400.000 de euro, un profit de aproape 20.000 de euro și 58 de angajați. În ultimii 2 ani a câștigat licitații publice de peste 3,8 milioane de euro cu primării din județul Constanța. 

Condamnări pentru luare de mită și suspiciuni de fraudă cu fonduri europene: Mooz Services – Frasinul 

Mooz Services SRL este firma din Constanța care s-a ocupat de continuarea lucrărilor de pe strada Ștefan cel Mare. Lucroările fac parte din proiectul de “Acces și mobilitate pietonală în zona centrală a municipiului Constanța”, proiect care nu a fost finalizat nici până în prezent, deși lucrările au început în 2021 și trebuiau finalizate în 2023. Citește mai multe aici. 

Firma este condusă de Viorel Farcaș, fost director al Confort Urban – societate aflată în subordinea Consiliului Local Constanța, condamnat în 2017 la trei ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită, după ce și-a recunoscut fapta. Farcaș primise ca șpagă un Porsche Macan în schimbul unui contract de închiriere utilaje de la firma primăriei, conform procurorilor DNA.

Frasinul SRL este o companie din Bistrița Năsăud, care are contracte cu statul în valoare de aproape 350 de milioane de euro. Asociatul unic al firmei este Traian Larionesi. Firma Frasinul are o cifră de afaceri de peste 46 de milioane de euro, datorii de 26 de milioane de euro, un profit de aproape 2 milioane de euro și 227 de angajați. 

În 2022, firma Frasinul și cel care o deține, Traian Larionesi, au fost trimiși în judecată de DNA Cluj pentru fraudă cu fonduri europene de aproape 1 milion de euro. Procesul este în faza de cameră preliminară la Tribunalul Bistrița-Năsăud și are următorul termen de judecată pe 22 noiembrie 2024, potrivit G4media.

Traian Larionesi, supranumit ”Fierăstrăul codrilor”, a devenit cunoscut în urma unui reportaj Pro TV din 2018 care a arătat că un utilaj al firmei sale toca bușteni sănătoși în inima pădurii și îi trasforma în rumeguș. Tocătorul forestier, un utilaj de 500.000 de euro, are rolul de a curăţa pădurea după o exploatare forestieră, de resturi care rămân în urma exploatării: crengi, scoarță de copac, adaugă G4media. Larionesi a mai făcut obiectul unui scandal de presă după ce, în urmă cu câțiva ani, s-a fotografiat cu animale sălbatice ucise într-un safari în Africa și Asia. Traian Larionesi este considerat de presa locală un apropiat al șefului CJ Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, arată sursa citată.

Context

La sfârșitul lunii august 2024, administrația locală din Constanța a scos la licitație lucrările pentru refacerea malurilor lacului Tăbăcărie. Valoarea achiziției este estimată la 6 milioane de euro, iar banii provin din bugetul local.

Conform documentelor achiziției, lucrările vor fi executate pe o suprafață de aproape 15.000 de metri pătrați. Vor fi reabilitate atât trotuarele, cât și parapeții din beton deja existenți. Durata execuției lucrărilor este de 21 de luni, iar contractul este valabil doi ani de la semnare. Lucrările vor avea o garanție de minim 5 ani. Malul construit din beton armat prezintă degradări pe aproximativ 76% din lungimea totală, se mai arată în caietul de sarcini.

La sfârșitul lunii iunie 2023, în cadrul unei ședințe a Consiliului Local, primarul Constanței, Vergil Chițac, spunea că în 2024 vor începe lucrările de reabilitare și consolidare a malurilor lacului Tăbăcărie. În urmă cu doi ani, primăria plătea aproape 23.000 de euro pentru documentația tehnico-economică care stă la baza reabilitării malurilor. 

Chiar înainte de alegerile locale, spre sfârșitul primului mandat al primarului Vergil Chițac, Parcul Tăbăcărie a început să fie reabilitat de administrația locală. Pentru acest proiect, primăria nu a lansat o licitație publică, lucrările fiind realizate de Confort Urban, aflată în subordinea Consiliului Local Constanța. În luna februarie 2023, Primăria Constanța încheia un contract în valoare de 54.000 de euro pentru servicii de arhitectură și amenajare peisagistică în vederea lucrărilor de intervenții și modernizare în Parcul Tăbăcărie. 

Deși în campania din 2020 Vergil Chițac a promis 10 ha de parc pe an, în realitate, acesta nu a amenajat niciun parc de la zero, ci doar a început modernizarea parcului Tăbăcărie și a celui de la Gară, inaugurat cu o săptămână înainte de alegeri, și a amenajat spațiul verde din fața Edificiului Roman cu Mozaic, numit Parcul Carol.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.