Ce proiecte şi-au propus să demareze în 2014 primarii dobrogeni

     De câţiva ani, România trece printr-una dintre cele mai grele perioade din istoria ei postdecembristă, din punct de vedere economic. Birocraţia excesivă şi lipsa fondurilor pentru asigurarea cofinanţării reprezintă două dintre piedicile pe care primarii trebuie să le treacă pentru accesarea fondurilor europene destinate modernizării localităţilor pe care le administrează. Cu toate acestea însă, câţiva primari din Dobrogea nu şi-au pierdut speranţa şi nu renunţă la încercările lor de a căuta permanent soluţii de finanţare pentru demararea proiectelor menite să ridice nivelul de trai din mediul rural românesc. În această ediţie vă prezentăm trei edili din judeţele Constanţa şi Tulcea şi planurile acestora pentru 2014: Niculache Peiciu (primarul comunei tulcene Izvoarele), Gabriela Iacobici (primarul comunei constănţene Grădina) şi Ancuţa Belu (primarul comunei constănţene Mihail Kogălniceanu). 

Asfaltarea drumurilor, dispensar şi reţea de apă în Izvoarele

Unul dintre primarii care a făcut tot posibilul să îşi respecte promisiunile din campania electorală şi care caută în permanenţă soluţii pentru implementarea proiectelor pe care şi le-a propus este Niculache Peiciu. Acesta ne-a declarat că nu este adeptul laudelor şi că preferă să fie re-zervat în ce priveşte planurile de viitor, susţinând că preferă ca mai întâi să îşi ducă la îndeplinire obiectivele şi de-abia apoi să le prezinte. Totuşi, edilul din Izvoarele a acceptat să ne enumere câteva dintre priorităţile acestuia pentru anul 2014. Astfel, primarul tulcean şi-a propus ca primă investiție să demareze proiectul care vizează asfaltarea a patru kilometri de drumuri din localitate, dar şi asfaltarea centrului civic. Pe de altă parte, două iniţiative importante ale adminis-traţiei publice locale sunt reabilitarea dispensarului din localitate, dar şi înfiinţarea a două cabinete medicale, unul în satul Iulia şi unul în satul Alba. Pe lista obiectivelor pentru anul acesta mai este notată şi reabi-litarea şcolii din Izvoarele şi, nu în ultimul rând, începerea lucrărilor la reţeaua de alimentare cu apă potabilă din satele Alba şi Iulia este o altă prioritate a primarului Niculache Peiciu, care va fi pusă în practică, cel mai probabil, în luna septembrie.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Bibliotecă, teren de sport şi geamie în Grădina

Primarul Gabriela Iacobici se numără printre edilii norocoşi ai judeţului, datorită sprijinului de care se bucură din partea investitorului în energie eoliană CEZ, care îşi desfăşoară activitatea pe raza comunei pe care o administrează. Astfel, edilul constănţean se poate lăuda cu 10 realizări mari şi late în 2013, dar şi cu o listă lungă cu proiecte de implementat pentru 2014. Dintre acestea amintim reabilitarea bisericii din Grădina, construirea unui centru de zi pentru copiii proveniţi din familii defavorizate, construirea unei geamii, construirea unui teren de sport, asfaltarea drumurilor comunale, modernizarea sistemului de apă şi implementarea sistemului de canalizare şi a staţiei de epurare. Multe dintre proiecte vor fi realizate, cel mai probabil, cu sprijinul investitorului CEZ căruia administraţia locală îi este recunoscătoare pentru implicarea în modernizarea segmentului socio-cultural din localitate. Alte proiecte pe care Gabriela Iacobici le-a trecut pe lista priorităţilor mai sunt: achiziţionarea unui buldoexcavator cu lamă pentru deszăpezire în regie proprie şi înfiinţarea unui biblioteci comunale.

Infrastructură, energie electrică şi after-school în Mihail Kogălniceanu

Aflată la primul mandat, Ancuţa Belu şi-a început în forţă activitatea în administraţia publică locală. Deloc mai prejos decât colegii ei mai sus prezentaţi, palmaresul proiectelor primarul din Mihail Kogălniceanu este la fel de generos. Pentru anul 2014, edilul constănţean şi-a propus să pună la punct infrastructura din localitate prin extinderea şi reabilitarea reţelei de drumuri din comună şi extinderea şi reabilitarea reţelei de canalizare de pe întreaga rază a localităţii. Apa şi lumina reprezintă alte două pro-bleme care o macină pe Ancuţa Belu, drept pentru care, în 2014, are în vedere extinderea reţelei de alimentare cu apă, dar şi extinderea sistemului de alimentare cu energie electrică în cartierele nou înfiinţate. Lăsând la o parte segmentul infrastructurii, un alt pilon important urmărit îndeaproape de administraţia publică din Mihail Kogălniceanu este dezvoltarea segmentului socio-cultural prin construirea unui after-school, construirea unor noi locuinţe pentru tineri, în regim de închiriere şi definitivarea lucrărilor la Centrul de Tineret. Atragerea investitorilor, încurajarea activităţilor sportive şi culturale este o altă prioritate a primarului Ancuţa Belu, mai ales în condiţiile în care echipele locale de taekwondo și de rugby ocupă locuri fruntaşe la campionatele naţionale şi internaționale.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: