Vă întrebați, poate, ce legătură există între politologul Alina Mungiu-Pippidi și șefa turismului constănțean Corina Martin?
Liderul Inițiativei pentru o Românie Curată a stârnit rumoare în spațiul public românesc publicând un articol pe platforma romaniacurata.ro, în care acuză propaganda rusă de imixtiune în cazul protestelor apărute în urma evenimentelor din Norvegia, referitoare la familia Bodnariu și cere serviciilor secrete românești să intervină.
În același timp, președinta Federației Asociațiilor de Promovare Turistică din România (FAPT) a inițiat un demers de promovare a stațiunii Mamaia și a Deltei Dunării la Moscova și a întreprins întâlniri alături de oficiali ruși pe tema pachetelor turistice din programul „Litoralul pentru ruși“, stârnind reacții dure în rândul hotelierilor.
Acțiunile doamnei Corina Martin suportă cu brio retorica doamnei Pippidi referitoare la propaganda rusă și serviciile secrete și, invers, temerile doamnei Pippidi pot fi valabile în cazul acțiunilor întreprinse de doamna Corina Martin.
Să le luăm pe rând.
Pe 2.02.2016 Alina Mungiu-Pippidi a publicat un articol intitulat „SIE, trezește-te! Rușii sunt în spatele campaniilor antioccidentale sub pretextul protecției copiilor“.
Şefa Inițiativei pentru o Românie Curată pune protestele izbucnite în urma conflictului dintre familia Bodnariu și protecția socială din Norvegia sub semnul propagandei ruse și face apel la serviciile secrete românești, SRI și SIE, să securizeze spațiul dezbaterii publice din România. În argumentația sa, Alina Mungiu-Pippidi face referire la instrumentele de propagandă rusești și nominalizează site-ul „Russia Today“ printre publicațiile pe care le urmărește pentru a analiza gradul și direcțiile propagandei de la Moscova în România.
Deși face parte din grupul activiștilor civici, Alina Mungiu-Pippidi își dorește ca serviciile secrete să limiteze spațiul de dezbatere și să corecteze astfel de acțiuni de protest care lovesc într-o ţară, Norvegia, renumită pentru instituţiile ei democratice şi pentru generozitatea cu care finanţează proiecte civice.
Cu trei zile înainte, pe 30 ianuarie, oficiosul Kremlinului, „Russia Today“, publica un articol intitulat „România: Litoralul pentru ruși“, ilustrat cu poza Corinei Martin, președinta FAPT. Articolul apare lângă alte materiale ce abordează teme de interes, precum: „Raport: Rusia ar înfrânge forțele NATO în 36-60 de ore“, „Adio, Germania!“, „Moldova este amenințată de globalismul american“, „Decăderea Occidentului – Statele Unite ca țară a răului absolut“ etc.
Propaganda dușmană, așa cum cataloga Alina Mungiu-Pippidi site-ul mai sus menționat, anunța noua strategie de promovare pe litoralul românesc demarată de Corina Martin, ce includea prețuri de cazare în hoteluri de patru stele din stațiunea Mamaia și Delta Dunării de doar 10 euro/noapte. Și asta doar pentru ruși.
Subiectul a stârnit reacții dure ale reprezentanților turismului românesc.
Anca Nedea, președintele Autorității Naționale pentru Turism (ANT) a declarat că demersul Corinei Martin afectează imaginea turistică a României, iar Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) a amintit că „Ambasada României la Moscova a perceput ca inutil şi nociv demersul Corinei Martin, care a vizitat Moscova şi a lansat această campanie cu două zile înainte ca în capitala Rusiei să ajungă o delegaţie oficială românească, condusă de preşedintele ANT, Anca Nedea“.
Lipsa de reacţie a Ministerului român de Externe, sau chiar a Ambasadei de la Moscova, după această declaraţie tranşantă este, în fapt, un punct de vedere. Adică, acţiunea Corinei Martin nu a ţinut cont şi de interesele generale ale statului român. Dar nici măcar de o situaţie procedurală de care Regina Tomiris se pare că nu ţine cont: regimul de vize dintre cele două state.
Şefa asociaţiei care promovează Mamaia nu s-a oprit doar la declaraţiile făcute în Rusia şi la exhibarea eternelor imagini care o reprezintă la târgurile turistice. Revenită la Constanţa, Corina Martin a ţinut să facă o vizită la Consulatul General al Federaţiei Ruse şi să repete, într-o declaraţie de presă, că potenţialii turişti ruşi sunt bineveniţi la preţurile promoţionale.
Argumentul unui astfel de desant în capitala Moscovei este faptul că turiștilor ruși le-au fost închise, prin deciziile Kremlinului, vacanţele în Turcia.
În aceste condiții și în contextul în care relația dintre Uniunea Europeană (a cărei membră este și România) și Federația Rusă constă în aplicarea de sancţiuni economice şi în înăsprirea regimului de vize, de ce ar oferi Corina Martin prețuri de 10 euro/noapte în hotelurile de patru stele doar pentru ruși?
Nu a făcut acest lucru nici în caravanele de promovare organizate în Polonia, nici în Grecia, nici în Cipru.
Nu a făcut conferințe comune nici cu reprezentanții diplomatici ai Poloniei, nici ai Greciei, nici ai Ciprului.
Despre toate aceste lucruri, Alina Mungiu-Pippidi nu a semnalat nimic. Sigur, nimeni nu este obligat să urmărească activitatea Asociaţiei Litoral-Delta Dunării.
Însă retorica Alinei Mungiu-Pippidi din articolul publicat în romaniacurata.ro se plia mult mai fidel pe acțiunile doamnei Corina Martin, în comparație cu protestele împotriva guvernului norvegian.
Fiindcă subiectul de față nu tratează proteste de stradă, pe Facebook sau manifeste împotriva cuiva, alimentate sau nu de o propagandă sau alta, ci se referă strict la relația dintre reprezentanți ai unor instituții din România și diplomați sau reprezentanți ai Federației Ruse.
Vorbim de o direcție de stat, dacă vreți, în politica externă a României și de debușeuri găsite de „propaganda dușmană“, așa cum o numea Alina Mungiu-Pippidi.
Iar, dacă respectăm discursul ONG-ist de la România Curată, acest subiect al „litoralului pentru ruși“ cu siguranță merită tratat cu mai multă atenție, inclusiv de serviciile secrete.
Foto Alina Mungiu-Pippidi: www.hertie-school.org Foto Corina Martin: Facebook/CorinaMartin
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: