Președinta Maia Sandu a lansat luni o campanie de promovare a referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, făcând apel la liderii civici să susțină aderarea țării la blocul celor 27 de state membre, scrie Reuters.
Republica Moldova a depus o cerere de aderare la UE în 2022 și a primit un proiect de cadru pentru negocierile de aderare în luna martie, împreună cu Ucraina vecină.
Relațiile țării cu Rusia au devenit tensionate de la invazia Moscovei în Ucraina în februarie 2022, pe care Chișinăul a condamnat-o cu fermitate.
În decembrie, Maia Sandu a anunțat că intenționează să organizeze un referendum în cursul acestui an cu privire la aderarea sau nu la UE. Președintele, care va încerca să obțină un al doilea mandat la alegerile de la sfârșitul anului 2024, a declarat într-o conferință de presă că Republica Moldova are o oportunitate istorică de a face acest de aderare.
În acest context electoral, reprezentanții opoziției parlamentare au declarat , cu varii ocazii, că majoritatea țărilor candidate „au organizat astfel de referendumuri după încheierea tuturor negocierilor cu UE, nu înainte de începerea lor, așa cum doresc autoritățile actuale din Moldova”, invocând că referendumul propus de Maia Sandu ar fi o încercare „de a majora prezența la vot la viitoarele alegeri prezidențiale”, amintește Ziarul de Gardă.
În cadrul unei conferințe de presă susținută luni, Maia Sandu a fost întrebată câte astfel de referendumuri vor avea loc în timpul procesului de aderare la UE.
- “Noi ne dorim ca acesta să fie unicul referendum. Urmează să vedem ce va spune Curtea Constituțională (CC), dar, după noi, aceasta este decizia poporului și odată înscrisă această decizie în Constituție, ar trebui să fie suficient”, a declarat ea.
În cadrul aceluiași eveniment, ea a anunțat lansarea site-ului pentru.md, unde vor fi prezentate informații despre „beneficiile integrării europene”.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: