A început cadastrarea a trei monumente istorice din Constanța: Thermele Romane, Basilica Paleocreștină și Poarta Mare a Cetății Tomis

cadastru masuratori harta schita cadastru masuratori harta schita
sursa foto: Primăria Tulcea/ Facebook
cadastru masuratori harta schita
sursa foto: Primăria Tulcea/ Facebook

A început cadastrarea a trei monumente istorice din municipiul Constanța, anunță pe pagina sa oficială de Facebook consilierul local Cătălin Iacob.

Monumentele vizate pentru cadastrare sunt Thermele Romane, Basilica Paleocreștină și Poarta Mare a Cetății Tomis, conform postării.

De asemenea, cadastrul a fost finalizat pentru Thermele Romane și urmează în scurt timp și celelalte două monumente istorice, potrivit sursei citate.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Thermele alcătuiau un edificiu grandios, impunător, construit din mai multe săli. Din acest mare complex, arheologii au cercetat o încăpere rectangulară, de circa 300 mp, pavată cu dale de piatră, cu trei intrări și care comunica cu lentarionul și cu un vestibul. Denumirea de lentarion s-a păstrat pe o inscripție în partea de sus a unui ancadrament de piatră. Termenul desemnează destinația încăperii, acela de loc unde se țineau prosoapele și cearșafurile de in folosite la băi. Existența unei asemenea încăperi este indiciul că întreg complexul termal era unul de mari dimensiuni, capabil să primească un număr mare de persoane, conform Heritage Constanța.

Zidul lateral, cu o înălțime de 5-7 metri, era construit din straturi orizontale de cărămizi, alternând cu cele de calcar. Arheologii consideră că thermele dispuneau de bazine de apă impresionante, inclusiv tencuite, cu rol de cisterne. O bună parte a vestigiilor s-au pierdut ca urmare a lucrărilor edilitare moderne, iar altele sunt încă îngropate sub clădirile de pe faleza sudică a peninsulei.

Cetatea Tomis a luat ființă în secolul al VI-lea Î.Hr., prin colonizarea aici a negustorilor și navigatorilor greci din colonia Milet (Asia Mică). Cea mai mare dezvoltare a cetății a avut loc în secolele I-II d.Hr., când Tomis a devenit unul dintre cele mai importante centre administrative, economice și comerciale din bazinul Mării Negre.

Basilica paleocreştină a fost descoperită întâmplător în curtea interioară a Colegiului, în anul 1962, când au fost începute lucrările la corpul B. Este vorba despre câteva ziduri ale fostei biserici, precum și o criptă dreptunghiulară, cu tavan boltit și cu trei nișe, una mai mare și două mai mici, unde erau așezate osemintele episcopilor Tomisului. Potrivit istoricilor, această basilică era Episcopia Tomisului, fiind așezată în centrul cetății, informează site-ul Basilica.

Pictura de pe zidurile criptei, cu motive geometrice, florale și vegetale ar fi cea mai veche pictură de factură creștină din Imperiul Roman de Răsărit. Iar în câțiva ani ar fi putut dispărea definitiv, fiind grav afectată de umezeală și infiltrațiile de apă, conform sursei citate.

În criptă se află și două bucăți de marmură, părți din altarul episcopal care era deasupra sa. Pe una apare semnul crucii peste un glob (probabil reprezenta globul pământesc), iar pe cealaltă se mai distinge o pasăre, probabil un porumbel, simbol al păcii și al Duhului Sfânt, potrivit sursei citate.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: