A treia ediție a Festivalului Internațional de Teatru MITURILE CETĂȚII a fost un succes

A luat sfârșit cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional de Teatru MITURILE CETĂȚII (FMC) și putem concluziona că a fost un succes, căci stau mărturie aplauzele, numărul mare de spectatori, opiniile lor exprimate în fața camerelor de filmat și în chestionarele de feed back pe care le-am împărțit.

Cu toate problemele, generate mai ales de factori incontrolabili, precum vremea instabilă sau starea de sănătate a unui actor invitat, Teatrul de Stat Constanța și-a îndeplinit obiectivele principale, de a oferi constănțenilor evenimente culturale valoroase și de a continua tradiția unui festival care a fost înființat în anul 1978 și, într-un context mai favorabil culturii, ar fi împlinit 40 de ani în 2018.

Bilanțul festivalului este de 19 spectacole de teatru, un concert spectacol, un recital de poezie, opt spectacole stradale și patru evenimente conexe – lansări de cărți și reviste și un colocviu dedicat Centenarului României Mari, din perspectiva profesioniștilor din teatru. De asemenea, trebuie menționată parada în costume antice, realizată cu voluntari, de către istoricul Liliana Bădin de la Muzeul de Istorie și Arheologie Callatis Mangalia și parada în costume populare, cu ajutorul Muzeului de Artă Populară Constanța și Centrului Cultural Județean „Theodor Burada”.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Au participat treisprezece trupe de teatru din țară: Teatrul Naţional „I. L. Caragiale”, Teatrul „Regina Maria” Oradea, Teatrul Municipal Baia Mare, Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești, Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu, Teatrul „Fani Tardini” Galați, Teatrul Național „Lucian Blaga“ Cluj-Napoca, Teatrul Act, Unteatru, Teatrul Excelsior din Bucureşti, Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște, Teatrul „Al. Davila” Piteșt și Teatrul de Stat Constanța; trei trupe de teatru din străinătate: Teatrul Astragali din Italia, Compania „Premier Acte” din Lyon, Teatrul Yiddishpiel din Israel și un spectacol coproducţie realizat de Compania Teatrală Aradi Kamaraszínház (din Arad) și Baza Teatrală de la Zsámbék, Ungaria. În plus, în festival au fost o reprezentație a elevilor de la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria” din Constanţa și una a studenților Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale”.

Spectacolele s-au desfășurat în șapte locații: sala Teatrului de Stat, scena în aer liber din Piața Ovidiu, sala Teatrului pentru Copii și Tineret „Căluțul de Mare”, Termele Romane, Cazino, Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” şi Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, iar evenimentele conexe au avut loc la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie.

Trofeul festivalului, care a fost oferit tuturor trupelor și companiilor participante, precum și invitaților speciali, a fost realizat de artista Iulia Năstase, cea care a creat și trofeul Festivalului George Enescu.

Este notabilă participarea la festivalul nostru a unor mari personalităţi ale teatrului românesc, precum Ion Caramitru, Marcel Iureş, George Mihăiţă – şi îi menţionăm doar pe actorii cei mai cunoscuţi publicului, dar mult mai mulţi dintre invitaţii noştri şi-au confirmat valoarea de-a lungul timpului – a directorilor de teatre şi a regizorilor care au venit cu plăcere la FMC. De asemenea, menţionăm prezenţa, cu o performanță actoricească excepțională în „Decalogul după Hess”, a actorului Harsányi Attila, laureat anul acesta cu cea mai importantă distincție de stat din Ungaria, „Jászai Mari” pentru întreaga activitate teatrală.

Subliniem contribuţia deosebită a Consiliului Judeţean Constanţa, finanţatorul acestui festival, care ne-a fost alături şi în acest an.

Teatrul de Stat Constanța mulțumește instituțiilor partenere, care au contribuit la organizarea festivalului: Primăria Constanța, UNITER, Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de Mare”, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanţa, Muzeul de Artă Populară, Muzeul de Istorie și Arheologie Callatis Mangalia, Biblioteca Județeană ,,I. N. Roman”, Centrul Cultural Județean „Teodor T. Burada”, Arhiepiscopia Tomisului.

Mulţumiri, felicitări şi recunoştinţă transmitem cu precădere voluntarilor care ne-au ajutat să comunicăm mai bine cu publicul nostru, cronicarilor de teatru şi jurnaliştilor care au fost alături de noi pentru promovarea festivalului.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: