Ileana Ploscaru, una dintre cele mai importante actrițe care a jucat pe scena constănțeană în ultimele decenii, a murit, anunță marți Teatrul de Stat Constanța într-o postare pe Facebook.
După o carieră de peste 70 de ani de actorie, mare parte petrecută la Constanța, și numeroase premii pentru activitățile sale artistice, actrița a primit titlul de cetățean de onoare al Municipiului Constanța în 2016, iar în 2018 a devenit cetățean de onoare al județului.
Peste 70 de ani pe scenă
Ileana Ploscaru a ajuns pe scena constănțeană în 1961, însă ea își începuse cariera cu un deceniu în urmă, la Cluj, orașul unde și-a făcut studiile.
În timpul evoluției sale la Constanța, actrița a pus la punct un repertoriu de roluri și performanțe greu de egalat, care include roluri precum Irina din „Trei surori” de A.P. Cehov, Laurencia din „Fântâna turmelor” de Lope de Vega, rolurile titulare din „Hecuba” de Euripide și „Andromaca” de Racine, Aurelie, rolul principal din „Nebuna din Chaillot” de Jean Giraudoux, Catarina din „Îmblânzirea scorpiei” de William Shakespeare și roluri în spectacole mai recente, cum ar fi „Bătrâna și hoțul” de Viorel Savin sau „Titanic Vals” de Tudor Mușatescu, regia Cristian Șofron.
Lista realizărilor actriței include numeroase premii și concursuri câștigate de-a lungul anilor, cum ar fi:
- 1952 – Concursul tânărului actor;
- 1956 – Premiu de interpretare la Concursul tânărului actor;
- 1962 – Premiu de interpretare la Concursul tânărului actor;
- 1971 – Decada dramaturgiei originale, Iași, pentru rolul din „Cafea ness cu aproximatie” din tripticul „Cine ești tu?” de Paul Everac;
- 1972 – Gala recitalurilor dramatice de la Bacău, pentru recitalul „Nu, eu nu regret nimic”;
- 1981 – Premiul ATM, pentru rolul Hecuba din „Hecuba” de Euripide, prezentat în cadrul Festivalului „Seri de teatru antic”;
- 1982 – Premiul ATM pentru întreaga activitate;
- 1998 – Premiul de interpretare la Festivalul Național al teatrelor de revistă, Constanța;
- 2003 – Premiul național pentru întreaga activitate, conferit de Ministerul Culturii;
- 2009 – Premiul pentru actriță în rol secundar la ediția a VII-a Festivalului Comediei Românești (FestCO 2009), București, pentru rolul Chiriachița din spectacolul „Titanic vals“, de Tudor Mușatescu
În 2021, amintește Teatrul de Stat Constanța, această listă a fost completată de Premiul UNITER pentru întreaga activitate.
Încheierea acestei cariere ilustre a fost marcată în luna martie a acestui an, printr-un mesaj public transmis audienței, colegilor săi și autorităților, în care, printre altele, Ileana Ploscaru și-a exprimat mândria pentru toate realizările teatrului constănțean și și-a exprimat dorința pentru clădirea unui teatru național la Constanța, în condițiile în care Dobrogea este singura regiune istorică a României fără o asemenea instituție.
„Vă doresc tuturor spectacole multe și frumoase și roluri multe! Sunt cu sufletul alături de voi!”.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: