Adrian Cioroianu și-a lansat cartea la Universitatea ”Ovidius”: ”A fost odată ca niciodată Partidul Comunist Român”, o istorie dezinhibată despre latura secretă, conspirativă a mișcării comuniste românești

sursa foto: Info Sud-Est
sursa foto: Info Sud-Est

Istoricul și scriitorul Adrian Cioroianu, invitat de Facultatea de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității “Ovidius” din Constanța să lanseze volumul “A fost odată ca niciodată Partidul Comunist Român 1921-2021, Pentru o istorie dezinhibată a viitorului luminos” a redactat o istorie a Partidului Comunist Român (PCR) pornind de la o serie de biografii ale multor personaje istorice instrumentale în instaurarea comunismului ca regim politic dominant în România.

Această abordare personală asupra situației și scoaterea în evidență a laturii secrete, conspirative a mișcării comuniste românești prin aducerea în discuție ale biografiilor primilor activiști comuniști dezvăluie elemente puțin cunoscute la nivel public ale acestui fenomen semnificativ și ridică o serie de întrebări și probleme majore, oferind o perspectivă mult mai complexă asupra mișcării comuniste din România, a remarcat în deschiderea evenimentului moderatorul conf. univ. dr. Emanuel Plopeanu.

Profesorul universitar dr. habil Angelo Mitchievici a preluat apoi cuvântul și a descris cum aspectul de societate secretă căpătat de partid în timpul perioadei interbelice (acesta fiind scos în afara legii în anul 1924) care i-a sculptat identitatea și i-a cauzat mari probleme de legitimitate pe care a recăpătat-o prin rescrierea ulterioară a istoriei este discutat în profunzime prin prisma biografiilor, declarațiilor și descrierilor personale selectate de Adrian Cioroianu și alți contributori ai volumului. Acest fapt este esențial pentru mecanismul de stat configurat în România comunistă și face lucrarea una de referință pentru oricine vrea să predea istorie contemporană în prezent. Cartea mai ridică și ipoteza interesantă conform căreia acțiunile de suprimare ale statului român și condamnările date comuniștilor au reușit să le solidifice convingerile extremiste și să contribuie la formarea legendelor din timpul regimului comunist.

Publicitate electorală
publicitate electorală

În prelegerea făcută în continuare, Adrian Cioroianu reiterează importanța biografiilor oamenilor care sunt mai mult sau mai puțini cunoscuți ca arhitecți ai mișcării comuniste românești, a opiniilor și relațiilor lor personale care le-au influențat acțiunile. În spusele domnului profesor, “Cartea asta într-un fel este despre niște idealiști”. Această descriere nu reprezintă o apreciere morală sau o încercare de a justifica faptele comise de persoanele care au intrat în atenția volumui, ci o tentativă de a înțelege cum a reușit ideologia comunistă, o “marfă de export” așa cum este descrisă de autor, să captureze mințile unor oameni din România, a mai zis profesorul Cioroianu.

Autorul a continuat prin a scoate în evidență și modul în care acțiunile statului român din perioada interbelică, care a dus o politică de toleranță zero împotriva extremei stângi, ceea ce este de înțeles în contextul istoric al sângeroasei revoluții comuniste din 1917 care a pus capăt regimului țarist al Rusiei și a dus la formarea Uniunii Sovietice, denotă totuși un anumit nivel de ipocrizie când este luată în considerare indulgența oferită organizațiilor de extremă dreapta (în special Mișcarea Legionară) care s-au dovedit a fi la fel de toxice pentru o societate democratică, arătând diferența percepută dintre cele două mișcări politice, în ciuda faptului că, după cum a specific domnul Cioroianu într-o întrebare adresată din cadrul audienței, cele două luptau totuși împotriva aceluiași sistem și erau similare în privința pericolului pe care îl reprezentau.

Evenimentul la care a fost invitat profesorul și istoricul Adrian Cioroianu a fost moderat de conf. univ. dr. Emanuel Plopeanu, decanul Facultății de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității Ovidius și prof. univ. dr. habil Angelo Mitchievici, directorul Bibliotecii Județene din Constanța.

În 2004, Adrian Cioroianu a fost ales senator al României, iar în 2007 a devenit europarlamentar. În același an a preluat funcția de ministru de Externe în guvernul condus de Călin Popescu-Tăriceanu. Din 2012, el este decan al Facultății de Istorie a Universității București. Adrian Cioroianu a mai fost și ambasadorul României la UNESCO iar în acest moment este directorul Bibliotecii Naționale a României.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: