Marea Britanie ia în considerarea aprovizionarea Ucrainei cu tancuri Challenger 2. Dacă ar lua această decizie, Londra ar deveni primul aliat al Kievului care să își trimită blindatele grele proprii în războiul cu Rusia, transmite The Guardian.
Această posibilitate apare la câteva zile după ce mai mulți aliați ai Ucrainei și-au confirmat intenția de a ajuta forțele ucrainene cu autovehicule blindate ușoare. Kievul și-a arătat recunoștința pentru această decizie, dar a notat încă de la acel moment efectul considerabil pe care l-ar avea și blindatele grele, dacă aliații vestici ar fi de acord să le trimită.
În fața acestor cereri, răspunsul occidental nu a fost imediat, dar este notabil faptul că posibilitatea nu a fost exclusă nici de alte state, pe lângă Regatul Unit. Cu toate acestea, planuri concrete nu par să apară încă.
Robert Habeck, ministrul german al Economiei, a declarat duminică că Germania nu poate exclude posibilitatea de a trimite tancuri Leopard forțelor ucrainene, dar asemenea planuri nu există în prezent.
Pe de altă parte, există dezbateri în cadrul guvernului polonez de a trimite unele din tancurile Leopard din stocurile armatei poloneze, transmite Sky News, dar o asemenea mișcare nu s-a concretizat încă.
Un aspect important al acestor dezbateri este intenția Poloniei, după spusele consilierului prezidențial Pawel Szrot, de a trimite tancurile “în cadrul unei înțelegeri la scară largă și a unui efort al mai multor țări care au aceste tancuri”.
O asemenea înțelegere ar avea mai multe avantaje, conform Politico. Tancurile Leopard 2 de 60 de tone, care sunt folosite de numeroase state pe lângă Germania, locul unde au fost create, sunt echipate cu tunuri puternice și sisteme de apărare foarte performante.
Ele nu ar conferi astfel doar un avantaj semnificativ pentru forțele ucrainene, dar ar facilita și cooperarea dintre aliații Ucrainei, datorită faptului că sunt disponibile în atât de multe locuri. Ar fi ușor pentru statele europene să organizeze eforturi comune de livrare a tancurilor și muniției necesare, dar și să lucreze împreună pentru întreținerea lor.
Dezbaterile în privința blindatelor grele au loc în contextul în care luptele din estul Ucrainei, în special din zonele din jurul orașului Bahmut, se intensifică.
Conform autorităților ucrainene, citate de Reuters, orașul Soledar, aflat la câțiva kilometri de Bahmut, este teatrul unor atacuri aprige din partea forțelor rusești.
Deși unele din cele mai dure lupte ale războiului, în special între armata ucraineană și mercenarii grupului Wagner, au avut loc în zonă, Ministerul rus al Apărării nu a menționat luni Soledar sau Bahmut într-o întâlnire pentru informarea presei ținută luni.
Atenția autorităților de la Kremlin a fost mai degrabă îndreptată într-o direcție diferită în ultimele zile, cel puțin la nivel declarativ. La puțin timp după ce Rusia a fost nevoită să confirme că a suferit una din cele mai mari pierderi într-un singur atac de la începutul războiului, Moscova a anunțat o lovitură care ar fi ucis peste 600 de soldați ucraineni.
Forțele ucrainene au negat atacul și l-au numit o încercare de a rectifica lovitura de imagine suferită anterior, iar reporterii Reuters de la fața locului au transmis că nu există semne ale unui asemenea atac în locația respectivă.
În timp ce luptele continuă, atât cu arme cât și la nivel declarativ, posibilitatea ca Ucraina să primească tancuri pare să se apropie de realitate. În fața unui război care promite să continue puternic în 2023, o asemenea schimbare a situației ar avea ramificații semnificative.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: