Ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec, a salutat, cu ocazia recepției dedicată Zilei Independenței Americii, legătura strânsă dintre americani și ”prietenii români”, dar și ”valorile democratice comune” în numele cărora cele două state ”rămân uniți împotriva atacurilor groaznice ale Rusiei împotriva Ucrainei”.
Ambasadoarea a mai subliniat că ”generozitatea emoționantă” a românilor ”nu va fi uitată” și a amintit că ”româna este cea mai vorbită limbă din sucursalele Microsoft din toată lumea”.
Ambasadoarea a vorbit alternativ în română, engleză și spaniolă, a amintit în mai multe rânduri de relațiile cu Mexic și de statul California de unde aceasta vine.
Discursul ambasadoarei SUA la București, Kathleen Kavalec
Domnule Președinte,
Domnule Președinte al Senatului,
Domnule Președinte al Camerei Deputaților,
Domnule Prim Ministru,
Doamnelor și domnilor miniștri și parlamentari,
Excelențele voastre
Dragi prieteni și parteneri,
Queridos amigos,
Bună seara tuturor – good evening – buenas tardes! Welcome – bine ați venit – bienvenidos – la petrecerea noastră de Ziua Independenței.
Suntem încântați că sunteți aici, să sărbătorim împreună cea de a 247-a aniversare a nașterii Statelor Unite ale Americii, într-un adevărat stil californian, ca în San Diego, onorând istoria, oamenii și diversitatea care au făcut din Statele Unite democrația vibrantă de astăzi.
Sunt încântată să mă aflu din nou în București, după 15 ani, pentru a participa la o nouă sărbătoare a Zilei Independenței alături de prietenii noștri români, care ne împărtășesc dragostea pentru libertate, respectul pentru demnitate umană și diversitate și angajamentul nostru pentru pace și securitate.
Valorile democratice se află în inima parteneriatului nostru strategic puternic și durabil. România și Statele Unite doresc să construiască societăți democratice, mai inclusive și mai prospere, în care popoarele noastre – și copiii noștri, și copiii lor – să poată înflori și să aibă succes.
Aceste valori comune sunt motivul pentru care noi rămânem uniți împotriva atacului neprovocat și groaznic al Rusiei asupra Ucrainei. Împreună cu aliații din NATO, oferim sprijin poporului ucrainean, în aceste vremuri grele.
Românii au primit cu brațele deschise, cu ceai și cozonac, milioanele de refugiați ucraineni. Guvernul român oferă Ucrainei un ajutor neprețuit. Generozitatea dumneavoastră este emoționantă și nu va fi uitată. Determinarea României de a fi alături de Ucraina și partenerii din NATO, în apărarea democrației, a păcii internaționale și a securității, este un model pentru noi toți. Agresiunea Rusiei demostrează limpede de ce parteneriatului nostru strategic, tot mai puternic de 25 de ani, este atât de important pentru apărarea și rezistența noastră. Suntem recunoscători României pentru că găzduiește peste 3.000 de militari americani, alături de alte forțe ale aliaților, aici, pe flancul estic al NATO.
Această prezență nu doar că ne permite să ne antrenăm împreună, pentru a îmbunătăți capacitățile aliaților, dar ne și ajută să ne asigurăm că granițele României sunt securizate și că putem dormi mai liniștiți.
Parteneriatul nostru este, de asemenea, construit pe legături economice puternice între țările noastre, legături care au continuat să se dezvolte. Schimburile comerciale cu România s-au triplat în ultimii 15 ani, ajungând la o valoare de peste 5 miliarde de dolari anual. Numărul companiilor americane prezente aici s-a dublat, ajungând până aproape de 1.000.
Suntem mândri că firmele noastre au contribuit la creșterea economică a României, oferind peste 110.000 de locuri de muncă. Multe dintre firmele americane se află alături de noi în această seară, și aș vrea să le mulțumesc pentru contribuția lor vitală la relațiilor noastre bilaterale.
O altă parte esențială a Parteneriatului Strategic România-SUA este lunga istorie a relațiilor dintre popoarele noastre. De la George Enescu și Maria Tănase la Louis Armstrong și red Hot Chili Peppers, ne-am bucurat de o serie întreagă de schimburi și cooperare în domeniul artistic, al educației și al afacerilor, care s-au intensificat, în contextul în care lumea noastră a devenit mai interconectată ca niciodată.
Beneficiile acestui parteneriat strâns sunt de ambele părți. Statele Unite au beneficiat enorm de talentul românilor. Companiile de tehnologie create de români ca si BitDefender si Ui-Path au devenit o marcă în Statele Unite, și am înțeles că româna este a doua limbă vorbită în sucursalele companiei Microsoft din toată lumea.
George Palade, laureat al Premiului Nobel și părintele biologiei celulare, a contribuit la dezvoltarea programului de biologie de la Universitatea din San Diego, California, unde studiază acum fiica noastră. Și fiul nostru a obținut recent o diplomă în informatică de la Universitatea California din Berkeley, care o găzduiește pe românca renumită în toată lumea în domeniul securității cibernetice, profesor Raluca Ada Popa.
Vorbind despre California, în această seară sărbătorim orașul meu natal, San Diego, și incredibila sa diversitate, istorie și moșternirea sa bogată.
Istoria Californiei este puțin diferită față de cea a Coastei de Est a Statelor Unite. Locul unde am crescut a fost, cândva, casa triburilor nativilor americani, apoi a făcut parte din pământurile cedate de spanioli, apoi a fost teritoriu mexican, înainte să devină stat al SUA, în 1849. Astăzi, San Diego onorează moștenirea primilor săi locuitori, primind cu brațele deschise pe noii veniți și imigranți din toată lumea, inclusiv din România!
Având legături puternice cu Mexicul și insulele din Pacific, San Diego este un centru al comerțului, educației, tehnologiei și apărării. Este al doilea oraș ca mărime din California și un loc destul de frumos în care să locuiești. Limba spaniolă este a doua limbă vorbită, și, la fel ca San Diego, multe dintre orașele noastre au denumiri spaniole. Iubim mâncarea mexicană, din care veți gusta și dumneavoastră în această seară.
În San Diego, ne face plăcere să mergem pe plajă cu plăcile noastre de surf în ”broscuțe” VW și mașini ”low-rider”, dintre care unele sunt expuse aici, în această seară. Și ascultăm atât muzică rock pe plajă, cât și trupe mariachi, pe care le veți auzi, de asemenea, astă-seară.
Acestea fiind spuse, cred că cel mai mare atu al nostru este diversitatea. California pune accent pe acceptarea tuturor, indiferent de originea sau moștenirea și cultura lor. În California, am descoperit că formula respectului și acceptării, în care apreciem contribuțiile fiecărui membru al societății, nu ne aduce doar succesul. Ne aduce și mai multă bucurie!
Dați-mi voie să închei cu acest citat din Eleanor Roosevelt, pentru că noi, californienii, privim dincolo, spre restul lumii. Ea a spus : ”Patriotismul adevărat vine din încrederea în demnitatea individuală – libertate și egalitate, nu doar pentru americani, ci pentru toți oamenii”. Suntem, așa cum spune o vorbă californiană, ”Un stat mare pentru visuri mărețe”.
Vă mulțumesc, așadar, pentru că sunteți alături de noi, în această seară. Avem atât de multe de sărbătorit în relațiile dintre Statele Unite și România. Sper sincer că vă veți bucura, chiar și doar pentru o seară, de gustul marelui meu stat natal, California.
Sunt onorată să îl invit acum să ia cuvântul pe Excelența Sa Klaus Iohannis, Președintele României.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: