Ambasadorul Poloniei: „Dacă ar fi renovat, Palatul Regal din Mamaia ar deveni o atracție turistică extrem de importantă și ar facilita promovarea Constanței în afara României“

info-sud-est-castelISE: Dobrogea este, aşa cum discutam, o carte deschisă a istoriei relaţiei comune dintre România şi Polonia. Două locuri sunt extraordinar de importante în istoria noastră comună: Babadag şi Palatul Regal din Mamaia. Cunoaşteţi deja, „Info Sud Est” a demarat campania „Pleacă!”, de informare a cititorilor privind situaţia staţiunii, iar un punct central este situaţia deplorabilă, scandaloasă, a Palatului Regal din Mamaia. Acolo unde astăzi sunt gunoaie şi ruine a locuit, în repetate rînduri, Mareşalul Józef Piłsudski, fondatorul Poloniei, la invitaţia Reginei Maria. Cum caracterizaţi această situaţie şi ce ar trebui să facă administraţia locală a Constanţei?

M.S.: O altă problemă pe care am avut-o în vedere la Constanța este legată de istoria relațiilor noastre bilaterale. Am explicat autorităților locale că în 1939, când Polonia a fost atacată de Germania lui Hitler și URSS a lui Stalin, refugiații polonezi au ales ca destinație România, pentru a scăpa de agresiune, că în România a fost evacuat tezaurul Băncii Naționale a Poloniei și că toate aceste aspecte sunt legate de Constanța. Spre exemplu, prin Constanța tezaurul național polonez a fost evacuat în Turcia. În întâlnirea pe care am avut-o cu Prefectul județului Constanța, l-am întrebat care este situația actuală a Palatului Regal din Mamaia. Această clădire este foarte importantă pentru istoria relațiilor noastre bilaterale, datorită vizitelor pe care Mareșalul Józef Piłsudski le-a făcut aici, la invitațiile Reginei Maria. Mareșalul Józef Piłsudski a locuit în Palatul Regal din Mamaia de câteva ori și acest lucru este foarte important pentru noi. Am spus că noi dorim să marcăm prezența Mareșalului Józef Piłsudski în această clădire istorică dar am primit răspunsul că situația patrimonială a acestei clădiri este neclară.

ISE: Să înţeleg, Domnule Ambasador, că susţineţi campania „Info Sud Est” prin care atragem atenţia asupra Palatului Regal din Mamaia. Totodată, sunteţi de acord cu noi că administraţia locală ar trebui să aibă în vedere înfiinţarea acolo a unui centru cultural, turistic, care să amintească, între altele, şi de prezenţa Mareşalului Piłsudski?

M.S.: Sper ca autoritățile locale să transforme Palatul Regal din Mamaia într-un loc atractiv pentru că noi am dori să pregătim în acest spațiu o serie de expoziții care să amintească de relația noastră comună și de prezența Mareșalului Piłsudski aici. Dacă acest lucru se va întâmpla, suntem absolut siguri că Palatul Regal din Mamaia ar fi vi-zitat de foarte mulți turiști polonezi. Un spațiu din Palatul Regal din Mamaia poate fi dedicat prezenței Mareșalului Piłsudski. Acum doi ani, am reușit să inaugurăm în București un monument al Mareșalului Piłsudski și sperăm să facem acest lucru și în Mamaia, mai ales că, după București și Sinaia, Mamaia este al treilea loc din România legat de prezența Mareșalului Piłsudski în țara prietenă. Dacă autoritățile locale vor considera necesar, noi vom sprijini ideea ca numele unei străzi din Constanța sau Mamaia să poarte numele Mareșalul Piłsudski, mai ales că există o stradă cu acest nume în București. Avem la ambasadă și putem să trimitem autorităților locale fotografii de epocă cu vizitele lui Piłsudski la Palatul Regal din Mamaia.
Dacă ar fi renovat, Palatul Regal din Mamaia ar deveni o atracție turistică extrem de importantă și Ambasada Republicii Polone la București pregătește deja, pe web-siteul oficial, o hartă cu locurile care marchează istoria comună româno-polonă, locuri în care s-au aflat refugiați polonezi în al doilea război mondial, locurile pe care Mareșalul Piłsudski le-a vizitat în România și acestea ar putea deveni foarte populare pentru turiștii polonezi. Cu siguranță Constanța și Mamaia vor fi pe această hartă oficială și o vom pune la dispoziția tuturor celor interesați.
Cred că este și în interesul autorităților locale din Constanța ca Palatul Regal din Mamaia să devină un loc turistic atractiv, pentru a putea pune în valoare momentele importante ale istoriei României și ale relațiilor româno-polone. Acest lucru ar facilita promovarea Constanței, atât în România, cât și în afara ei. Cred că renovarea Palatului Regal se poate face și cu ajutorul fondurilor europene.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Publicitate electorală
publicitate electorală