Anul 2023 a fost cel mai călduros din istorie, anunță agenția meteorologică a ONU/ Recordurile meteo au fost “depășite și, în unele cazuri, spulberate”

sursa foto: Pexels
sursa foto: Pexels

Anul 2023 a fost cel mai călduros înregistrat vreodată. Lumea nu a fost niciodată mai aproape de depășirea limitei de încălzire globală de 1,5C (2,7F), chiar dacă doar temporar, a avertizat agenția meteorologică a Națiunilor Unite, transmite The Guardian.

Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a confirmat marți că 2023 a fost cel mai cald an înregistrat vreodată, cu o diferență clară față de anii precedenți. Într-un raport asupra climei, aceasta a constatat că recordurile au fost “din nou depășite și, în unele cazuri, spulberate” pentru indicatori-cheie precum poluarea cu gaze cu efect de seră, temperaturile de suprafață, căldura și acidificarea oceanelor, creșterea nivelului mării, acoperirea cu gheață a mării Antarctice și retragerea ghețarilor.

Raportul a constatat că anul trecut temperaturile de la suprafața Pământului au fost cu 1,45C mai ridicate decât la sfârșitul anilor 1800, când oamenii au început să distrugă natura la scară industrială și să ardă cantități mari de cărbune, petrol și gaze.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Marja de eroare de 0,12C în estimarea temperaturilor este suficient de mare pentru ca pământul să se fi încălzit deja cu 1,5C. Dar acest lucru nu ar însemna că liderii mondiali și-au încălcat promisiunea făcută la Paris în 2015 de a opri încălzirea globală până la acest nivel până la sfârșitul secolului, avertizează oamenii de știință, deoarece aceștia măsoară încălzirea globală folosind o medie de 30 de ani, în loc să contabilizeze un vârf de temperatură într-un singur an.

Raportul a documentat fenomene meteorologice extreme violente – în special canicula – pe fiecare continent locuit. Unele dintre aceste fenomene meteorologice au devenit mai puternice sau mai probabile din cauza schimbărilor climatice, după cum au arătat studiile de atribuire rapidă.

Amintim că, în ianuarie, oamenii de știință de la Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din SUA (NOAA) au atenționat că sunt șanse semnificative ca 2024 să fie chiar mai călduros decât anul precedent, după cum raporta Reuters la acea vreme.

La doar câteva săptămâni după acest avertisment, astronomii agenției europene Copernicus, care se ocupă de monitorizarea Pământului și a tendințelor climatice, printre altele, a confirmat faptul că în luna ianuarie a acestui an a fost înregistrat cel mai călduros început de an din istorie – ianuarie a completat, astfel, un șir de opt luni consecutive de temperaturi record, conform revistei Time.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.