Oraşul Varna şi împrejurimile, situate la aproximativ 120 km de Constanţa, pe litoralul Mării Negre, au avut în prima lună a anului 2019 aproximativ 20.000 de înnoptări în unităţile de cazare cu turişti străini. Creşterea este de aproximativ 3,2% faţă de ianuarie 2018, adică un venit suplimentar de 2,1 milioane leva (circa un milion de euro).
Cei mai mulţi turişti străini care au vizitat Varna şi staţiunile Albena, Sfinţii Constantin şi Elena şi Nisipurile de Aur în luna ianuarie 2019 au provenit din România – aproape 40%, urmaţi de cei din Israel – 12% şi Germania – 7,5%. Un număr crescut de turişti străini în prima lună a anului au mai sosit din Turcia, Marea Britanie şi statele scandinave. În ianuarie 2019, în Varna (oraş de dimensiunea Constanţei) au fost deschise 139 de hoteluri şi pensiuni, care au avut un grad de ocupare de peste 10%.
În întregul an 2018, pe tot litoralul românesc al Mării Negre, însumând zeci de kilometri de la Mamaia Nord – Năvodari până la Vama Veche, numărul turiştilor străini nu a depăşit 100.000, adică de doar cinci ori mai mult decât au sosit la Varna în luna ianuarie 2019.
Totodată, gradul de ocupare a hotelurilor din România, în 2018, nu a depăşit 35%, în ciuda reducerilor fiscale semnificative, a introducerii voucherelor de vacanţă pentru categorii numeroase de bugetari şi a unei propagande agresive în mass-media privind asalturile asupra staţiunilor de distracţie de pe Valea Prahovei şi de pe litoral (Mamaia Nord şi Vama Veche).
Aproape 10 milioane turişti străini a înregistrat anul trecut Bulgaria în oraşele şi staţiunile ei montane şi de la Marea Neagră. Pe cei 378 de km de litoral bulgăresc au sosit, în 2018, aproape 8 milioane de turişti străini, cele două aeroporturi de coastă, Varna şi Burgas, înregistrând câte 3 milioane cetăţeni din afara Bulgariei.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: