Ashura, sărbătoarea tătarilor dobrogeni, marcată la Universitatea “Ovidius” din Constanța

Sambata, 14 octombrie 2017, ora 11, se va organiza la Universitatea “Ovidius” din Constanta, Biblioteca Universitara, situata in B-dul Mamaia nr. 124, Amfiteatrul B1, evenimentul cu tema “Sarbatoarea Ashura in traditiile tatarilor dobrogeni”. Sarbatoarea va fi organizata de cadrele didactice si studentii din cadrul Universitatii “Ovidius” din Constanta si este deschisa participarii oricarui membru al etniei tatare din Romania.

Evenimentul va sublinia rolul acestei sarbatori de a coagula toate resursele din cadrul comunitatii tatare in jurul ideii de unitate si de impartasire a valorilor comune. Gazdele evenimentului sunt Prof. univ. dr. ing. Eden Mamut, S. L. Dr. Sezgin Osman, Lect. univ. Dr. Denis Ibadula. La eveniment vor rosti alocutiuni, dl. Aziz Osman, imam al comunitatii musulmane din Bucuresti, dl. Prof. Gafar Ekrem, dl. Osman Negeat, fost Muftiu al Cultului Musulman, cadre didactice, scriitori si membrii al comunitatii culturale si academice tatare.

Domnul Prof. univ.Dr. Kemal Karpat, profesor emerit al Universitatii Madison-Wisconsin, SUA, va transmite un mesaj catre membrii comunitatii tatare din Romania. De asemenea, dl. Rifat Ciubarov, Presedintele Congresului Mondial al Tatarilor de Pretitundeni, va avea o interventie prin interermediul conexiunii internet. Participantii vor avea posibilitatea de a schimba opinii si experiente asupra modului in care legenda provenita din perioda profetului Noe se reflecta in traditiile comunitatilor de tatari din zona Dobrogei.

Publicitate electorală
publicitate electorală

In acest an, sarbatoarea Ashura deschide un ciclu de evenimente care vor marca sarbatorirea a 100 de ani de la Declaratia Marii Adunari Populare a Tatarilor Crimeeni care, la data de 13 Decembrie 1917, la Bahcesaray, in Crimeea, au facut publica Constitutia Republicii Populare Crimeene. Acest document constituie primul document din intreaga comunitate islamica de la acea data, in care se enunta principiile egalitatii in drepturi indiferent de sex, etnie sau religie, ale democratiei si a libertatii popoarelor la autoguvernare.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: