Prezent la Universitatea „Ovidius“ din Constanța pentru a susține o prelegere despre „Parteneriatul Strategic S.U.A. – România”, asistentul adjunct al Secretarului de Stat al SUA pentru Europa și Eurasia, Hoyt Brian Yee, a abordat situația Republicii Moldova în termeni categorici, afirmând clar că aceasta trebuie să urmeze calea europeană, alături de România și de celelalte state europene.
„După cum știți, aceasta este o zonă în care cooperarea dintre SUA și România este foarte intensă, guvernul dumneavoastră având o expertiză extraordinară în această problematică, în încercarea de a găsi o cale pentru a ajuta Moldova să avanseze spre integrarea în Europa, să avanseze către un viitor spre Occident, un viitor care este fondat pe aceleași idealuri ca ale României, Americii și Europei. Provocarea este, bineînțeles, să ajutăm oamenii din Moldova să înțeleagă faptul că drumul lor este spre Europa, alături de România, cu ceilalți europeni care au înfăptuit reformele democratice necesare și care s-au calificat pentru statutul de membru al UE“, a declarat Hoyt Yee.
Discursul oficialului american a fost extrem de tăios la adresa proaspătului președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, despre care a declarat că are „viziuni complicate“:
„Alegerile prezidențiale din Moldova au adus la putere un lider care are viziuni complicate despre viitorul european al Moldovei. Asta înseamnă că avem în față provocarea de a lucra cu liderii din Moldova, pentru a le arăta avantajele viitorului european. Provocarea din ultimii 20 de ani, după căderea comunismului și a zidului Berlinului, a fost să proiectăm un viitor ușor de înțeles, de realizat și atractiv pentru oameni din țări ca România, Polonia sau Republica Cehă. Cetățenii trebuie să înțeleagă că direcția lor este îndreptată către Vest și nu către Est. Și mai important este ca cetățenii să le arate foarte clar politicienilor valorile pe care le doresc“.
Nu în cele din urmă, Hoyt Yee a îndemnat România să continue să ajute atât financiar, cât și cu suport tehnic Republica Moldova, pentru a le arăta moldovenilor calea spre Europa:
„Deci este o situație extrem de complexă, dar pentru noi, SUA, și pentru România, cel mai important este să continuăm să ajutăm financiar, cu asistență tehnică, cu diplomație pentru a convinge guvernul Moldovei că viitorul populației este în Europa. Statul de drept, aceasta este o mare provocare pentru Moldova“.
„Indiferent de cum vor evolua relațiile dintre SUA și Rusia, ele nu vor afecta angajamentele noastre față de România“
Un alt subiect dezbătut de reprezentantul american în aula plină de studenți a Universității „Ovidius“ din Constanța a fost relația dintre SUA și Rusia, o temă larg dezbătută după instalarea administrației Donald Trump la Washinghton. Hoyt Yee a precizat că SUA vrea să colaboreze cu Rusia pe subiecte unde se intersectează interesele ambelor state, însă acest lucru nu va afecta relația dintre America și aliații săi:
„Atât vicepreședintele Mike Pence, cât și secretarul de stat Rex Tillerson, au spus clar că SUA încearcă să găsească puncte comune cu Rusia și să colaboreze cu Rusia unde există zone comune. Dar când interesele noastre nu se potrivesc, când politicile noastre nu se aliniază, noi, SUA, vom apăra interesele noastre și ale aliaților noștri. Așa că, indiferent de cum vor evolua relațiile dintre SUA și Rusia sau indiferent de cum se vor schimba acestea, ele nu vor afecta angajamentele noastre față de aliați, față de România“.
Asistentul adjunct al Secretarului de Stat al SUA a oferit certitudini în ceea ce privește relația dintre România și SUA, văzută prin ochii noii administrații Trump, făcând apel la faptul că interesele SUA sunt aceleași de mai bine de jumătate de secol și că acest lucru nu are mari șanse să se schimbe:
„Este devreme să ne pronunțăm asupra acestui subiect, administrația Trump are abia o lună. Deci este un bebeluș. Însă este improbabil ca politicile americane, în special cele legate de NATO și de securitatea Europei, să se schimbe. Toate aceste politici sunt fundamentate pe interesul național al SUA, este în interesul nostru să fie pace în Europa. Pentru ca Europa să fie un aliat puternic, nu măcinată de conflicte sau obstacole care să împiedice colaborarea noastră de oriunde ar fi, Irak, Afganistan. Noi avem nevoie de suportul aliaților noștri, de aliați ca România. Dacă România este distrasă, dacă Polonia este distrasă, dacă Germania este distrasă de crize din Europa o să avem mai puțini parteneri de nădejde. Politicile noastre sunt bazate pe interese care sunt aceleași sau aproximativ aceleași de jumătate de secol. Deci șansele ca politicile noastre să se schimbe nu sunt foarte mari. Cu toții am văzut, în prima lună a administrației Trump, semnale puternice date de vicepreședinte, de secretarul de stat, de secretarul Apărării, care au arătat că SUA consideră NATO absolut vital pentru securitatea noastră. Securitatea SUA este legată de securitatea Europei, iar NATO este liantul securității transatlantice și vom continua să susținem România și ceilalți aliați“, a declarat Hoyt Yee, asistent adjunct al Secretarului de Stat al Statelor Unite ale Americii, în vizita sa la Constanța.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: