Asociația de promovare a Deltei, condusă de fostul șef SRI Cătălin Țibuleac, a rămas fără Primăria Tulcea: Am plătit doi ani degeaba/ Țibuleac: Le-am propus să nu mai plătească taxa

sursa foto: Facebook/ Cătălin Țibuleac

Primăria Tulcea s-a retras din Asociația de Management a Destinației Turistice Delta Dunării, condusă de fostul șef SRI Tulcea, Cătălin Țibuleac, motivând că, timp de doi ani și jumătate, a plătit inutil peste 10.000 de euro.

Calitatea de membru al AMDTDD ar fi trebuit să aducă municipiului un plus de promovare și notorietate ca destinație turistică, lucru care nu s-a întâmplat, susține primarul Ștefan Ilie:

  • ”Website-ul asociației nu mai este actualizat din iulie 2019, este neprofesionist construit și irelevant și, oricum, nu promovează obiective turistice din Tulcea (…) Promovarea turistică trebuie să se facă altfel, nu cu bani publici”, mai spune acesta.

Ștefan Ilie susține că promovarea Tulcei făcută de asociație constă în preluarea unor date statistice de pe Institutul Național de Statistică. Primarul susține că este de acord să colaboreze cu AMDTDD, dar doar ”punctual și cu beneficiu concret și măsurabil pentru Tulcea”:

Publicitate electorală
publicitate electorală
  • ”În calitate de partener, obligațiile privind promovarea principalelor atracții turistice prin intermediul website-ului organizației nu au fost niciodată respectate. Website-ul nu mai este actualizat din iulie 2019, este sărac, neprofesionist construit și irelevant. În plus, nu promovează absolut nimic din ce înseamnă atracțiile turistice ale municipiului. La fel se întâmplă și cu referirile la promovarea prin presă. A trimite comunicate cu cifre statistice luate de la INS nu e tocmai promovare și în niciun caz nu ai de ce să plătești pentru așa ceva din bani publici (…) Am preferat, așa cum am notificat și asociația să colaborăm în continuare, însă punctual, pe evenimente, acțiuni, inițiative de promovare digitale sau fizice, bine susținute, argumentate și cu un beneficiu concret și măsurabil pentru Tulcea”, a mai spus Ilie.

În replică, președintele asociației susține că a propus Primăriei Tulcea să nu mai plătească timp de un an cotizația de membru, dar primarul nu a ținut cont de propunerea sa, aceasta lipsind din dosarul consilierilor.

Primăria Tulcea susține că nu a știut niciodată cum a cheltuit asociația cei 50.000 de lei pe care i-a plătit în perioada în care a fost membru AMDTDD pentru că nu a primit niciodată rapoarte care să arate exact cum și pe ce au fost cheltuite fondurile publice.

  • ”Nu am primit niciodată rapoarte cu privire la modul în care au fost cheltuiți banii publici ai asociației. Bilanțurile prezentate sunt doar documente narative, în care se povestește foarte mult, se aduc date cu caracter relativ sau general (multe dintre acțiunile prezentate sunt evenimente tradiționale care se întâmplau oricum), dar din care lipsește esența: bilanțul financiar. Din avalanșa de adrese către primărie, primite în ultima vreme de la asociație, lipsește una care să ne lămurească până la urmă, pe puncte, până la ultimul leu, pe ce s-au cheltuit 50.000 de lei din banii populației orașului în doi ani și jumătate de parteneriat. Desigur, în afara salariilor celor angajați acolo, pentru că scopul parteneriatului nu este să plătim niște salariați (fie ei de la ONG) din banii locuitorilor orașului ca să se plimbe prin Delta Dunării”, a declarat primarul Tulcei, Ștefan Ilie.

Țibuleac susține că activitatea asociației este transparentă, dar nu a răspuns nici solicitării Info Sud-Est de a consulta rapoartele de cheltuire a banilor încasați de la instituțiile publice care plătesc, lunar, cotizația de 2000 de lei.

Țibuleac ne-a trimis pe portalul Ministerului de Finanțe, care arată valoarea bugetului anual și suma totală cheltuită de asociație, fără detalii însă. Spre exemplu, în 2019, veniturile asociației au fost de puțin peste 277.000 lei, iar cheltuielile au fost de aproape 470.000 lei. Nu sunt cunoscute însă cheltuielile detaliate.

Președintele AMDTDD a răspuns, în linii mari, că banii au fost cheltuiți pe press-tripuri, târguri și comunicate de presă și că, datorită acestora, numărul de turiști a crescut în Delta Dunării, în ultimii doi ani:

”Precizăm că, în cei trei ani de activitate, cu resurse financiare reduse, AMDTDD a organizat, cu eforturi și implicare activă:

  • 51 de evenimente de promovare a județului Tulcea ca destinație turistică, din care face parte și municipiul Tulcea (participare la târguri de turism, festivaluri și organizare info-tripuri/press-tripuri).
  • 52 de comunicate de presă preluate în mass-media națională, regională și locală privind destinația turistică.
  • destinația turistică a fost menționată în peste 1.200 apariții media, respectiv apariții în emisiuni tv și radio, interviuri live, articole scrise la nivel național și internațional”

Pe de altă parte, primarul Tulcei susține că a fost surprins de ”asaltul” prin mass-media după ce a luat decizia să retragă instituția din asociația condusă de Cătălin Țibuleac, la fel cum a fost surprins și de atitudinea angajaților asociației față de consilierii locali, direct responsabili de retragerea primăriei din AMDTDD:

  • ”Finalmente, ne surprinde ”asaltul” online prin mass-media și subteran al asociației, pre și post hotărârea CL. De multe ori, nepoliticos, pe alocuri chiar belicos. Ca să nu mai vorbim despre postările pe Facebook, cu declarații jignitoare la adresa consilierilor locali și ai angajaților primăriei, făcute chiar de angajați ai asociației. Nu este elegant și nu emană tocmai profesionalism și bună credință (…)”.
sursa foto: Facebook/ Cătălin Țibuleac

În final, Cătălin Țibuleac susține că retragerea Primăriei Tulcea din AMDTDD nu aduce prejudicii de imagine asociației și nu va afecta activitatea acesteia, subliniind că asociația ”nu este a lui Țibuleac”:

  • ”Retragerea Consiliului Local Tulcea din cadrul AMDTDD nu aduce prejudicii de imagine Asociației, și nici nu va afecta activitatea noastră. Totuși, activitatea noastră de promovare ar fi fost mai eficientă în prezența cadrului asociativ de colaborare inclusiv cu primăria Tulcea. Asociația Delta Dunării nu este a lui Țibuleac așa cum a început să se vehiculeze în spațiul public, ci reprezintă o platformă de parteneriat public-privat, pe care o parte din industria ospitalității din județ, inclusiv din municipiu au decis să o înființeze în urmă cu trei ani sub deviza ”Doar uniți suntem mai buni”. Ulterior la Asociație au aderat primăria municipiului Tulcea, Consiliul Județean, Primăriile Crișan și Jurilovca și ACOR – filiala Tulcea. În aceste condiții, Asociația Delta Dunării își va continua activitatea conform planului de măsuri propus de Consiliul Director și aprobat în AGA și care are ca principal obiectiv promovarea destinației, în integrum și sprijinul pentru industrie pentru un an 2021 care se anunță cel puțin la fel de greu precum cel anterior”, a declarat Cătălin Țibuleac pentru Info Sud-Est.

Context

Ștefan Ilie este fostul primar al comunei tulcene Luncavița și primarul (PNL) al municipiului Tulcea, începând cu 2020, când l-a înlocuit pe fostul primar PDL (apoi independent) Constantin Hogea, după patru mandate.

Primăria Tulcea a devenit membru al Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării în 2018, printr-o decizie a Consiliului Local Tulcea, la inițiativa fostului viceprimar PSD Andaluzia Luca, care reprezenta instituția în AMDTDD. Decizia de retragere a Primăriei Tulcea a fost luată de noul Consiliu Local, în 28 ianuarie 2021, la inițiativa consilierului Dragoș Simion (Partidul Ecologist Român).

Cătălin Țibuleac a fost șeful Serviciului Român de Informații – structura Tulcea, în perioada 2013-2017. La câteva luni după ce a ieșit la pensie, Țibuleac a fost susținut de președintele PSD al Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, pentru a fi ales președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării. Acesta a fost numit în iunie 2019, de fostul premier Viorica Dăncilă, Guvernator al Administrației Rezervației Biosferei „Delta Dunării”, dar a fost schimbat după jumătate de an de premierul Ludovic Orban.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: