Avocatul Poporului a trimis o adresă către toate sectoarele Bucureștiului în care anunță că s-a sesizat din oficiu și a pornit cercetări preliminare privind o posibilă încălcare a Constituției – a art. 49 privind protecția copiilor și a tinerilor – precum și a legii 8/2023 care, începând din luna mai 2023, le dă elevilor acces liber în curțile școlilor atât în vacanțe cât și după cursuri, în timpul anului școlar, scrie G4Media.ro.
La baza sesizării din oficiu a instituției conduse de Renate Weber stă un fotoreportaj în care, timp de o lună (iulie – august 2023), G4Media a verificat aleatoriu dacă listele trimise de primăriile de sectoare privind școlile deschise sunt reale.
Rezultatul reportajului a arătat că din aproape 20 de școli vizitate în capitală, doar patru școli din sectorul 6 erau deschise cu panou informativ, cum prevede legea. În celelalte sectoare, porțile erau închise cu lacătul, deși administrațiile le declarau deschise sau în reabilitare. fapt care nu a fost probat.
Un reportaj realizat în paralel de către Info Sud-Est a dezvăluit o situație aproape identică la Constanța – Reporterii ISE au vizitat școlile 43, 3, 28, 29 și 30, precum și liceele “Mircea cel Bătrân”, “Decebal”, “Mihai Eminescu”, “Traian” și “Ovidius”.
Din zece instituții vizitate, doar două aveau porțile deschise pentru copii – Școala 29 și Colegiul Național “Mihai Eminescu”. Restul instituțiilor de învățământ erau fie în renovare, cu terenurile acoperite de moloz și materiale de construcții, fie închise cu lacăt sau interfon.
Majoritatea directorilor școlilor fie erau plecați în vacanță, fie nu au fost dispuși să dea declarații în privința situației.
Cei câțiva directori care au stat de vorbă cu reporterii ISE au făcut referire la motive similare pentru care școlile nu erau deschise: lipsa personalului care să asigure paza și îngrijorarea că elevii ar putea să se rănească sau să vandalizeze curțile școlilor dacă sunt lăsați nesupravegheați.
- Citește reportajul complet, aici.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: