Banii europeni pentru restaurarea unor monumente istorice importante din Constanța, periclitați pentru că autoritățile nu găsesc constructori

La mai bine de trei ani de la demarare, trei proiecte de restaurare a unor monumente istorice importante din Constanța bat pasul pe loc, după ce mai multe licitații au fost anulate pentru că nicio firmă nu a fost interesată să depună oferte. Edificiul Roman cu Mozaic se află la a treia licitație, iar Mormântul Hypogeu și Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța se află la a doua strigare publică.

Valoarea însumată a celor trei proiecte europene se ridică la aproximativ 9 milioane de euro și au termen de finalizare luna februarie 2021, pentru Mormântul Hypogeu, și februarie 2022 pentru celelalte două monumente istorice. Fiind vorba de lucrări dificile de restaurare, este greu de crezut că se poate respecta termenul de finalizare a lucrărilor. 

Cum s-a ajuns aici

În luna iulie 2016, Consiliul Județean Constanța reușea să obțină trei proiecte de restaurare a unor monumente istorice importante din județ cofinanțate din bani europeni. Este vorba de restaurarea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie, a Edificiului Roman cu Mozaic și a Mormântului Hypogeu, toate monumente istorice de categoria A.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Au fost semnate contractele de finanțare, au fost întocmite documentațiile necesare însă totul s-a blocat la stadiul de licitație.

Pentru toate proiectele, Consiliul Județean Constanța a stabilit prin contractul de finanțare cu Comisia Europeană să realizeze licitații integrate: adică să organizeze o singură licitație care să cuprindă atât contractarea serviciilor de proiectare, cât și a celor de execuție a lucrărilor. Astfel, pentru a participa la licitație, firmele de proiectare ar fi trebuit să se asocieze cu cele de execuție și să depună oferte comune.

Reprezentanții CJC și-au motivat această alegerile spunând că, în acest fel, se câștigă timp prin organizarea unei singure licitații (atât pentru proiectare, cât și pentru execuție) și evită astfel problemele apărute după demararea lucrărilor între proiectant și firma de execuție, așa cum s-a întâmplat în mai multe cazuri.

Doar că această variantă s-a dovedit ineficientă, ținând cont că, până acum, pentru Edificiul Roman cu Mozaic și Mormântul Hypogeu au fost anulate câte două licitații, iar pentru MINAC a fost anulată una.

După prima licitație anulată pentru fiecare obiectiv, surse din Consiliul Județean Constanța au declarat pentru PressHub că proiectele au în componență lucrări de restaurare extrem de complexe. Vorbim despre fresca din Mormântul Hypogeu, veche de 1700 de ani, și de restaurarea unui mozaic roman, unic în Europa de Sud-Est, iar în România se găsesc foarte puțini specialiști în acest domeniu și că acesta este unul dintre motivele pentru care nu s-au găsit doritori. În același timp, reprezentanții CJC s-au arătat optimiști că la a doua licitație se vor prezenta oferte. Însă nu a fost așa, cea de-a doua rundă de licitație fiind un eșec. 

Pe de altă parte, specialiști în domeniul fondurilor europene spun că durata mare de timp între realizarea proiectelor și execuția lucrărilor este o altă problemă pentru care societățile nu se prezintă la licitații. Pentru că, de la data întocmirii proiectelor și până când se ajunge la licitație, vorbim de un an, sau poate doi, timp în care se schimbă legislația, se măresc prețurile, leul se devalorizează.

Info Sud-Est a scris pe larg AICI și AICI despre toate aceste aspecte.

Edificiul Roman cu Mozaic

Edificiul Roman cu Mozaic a fost construit în perioada secolelor II-IV d.Hr. și este unul dintre puținele astfel de vestigii care s-au mai păstrat în Europa. Se află în Piața Ovidiu din Constanța, în zona veche a orașului, și, în urmă cu 2000 de ani, era un centru comercial foarte elegant, unde se făcea negoț și unde acostau negustori din toate cele patru zări pentru a-și negocia afacerile. A fost descoperit în perioada comunistă, în timpul unor săpături pentru fundațiile unor blocuri din zonă.

Prin proiectul derulat prin POR 2014-2020, CJ Constanța își propune să „restaureze, consolideze și să conserve Edificiul Roman cu Mozaic” (inclusiv restaurarea, protecția și conservarea mozaicurilor interioare și restaurarea plasticii fațadei și a acoperișului), să doteze monumentul cu instalații și echipamente pentru asigurarea condițiilor de climatizare, siguranța la foc, anti-efracție și să desfășoare activități de marketing și promovare turistică, inclusiv digitalizarea acestuia, pentru a asigura un număr cât mai mare de vizitatori.

Valoarea proiectului de reabilitare este estimată la 14.362.838,12 de lei (aprox.3.088.782,39 euro), iar contribuția proprie a beneficiarului este de 309.727,32 lei. Termenul de finalizare al lucrărilor este luna februarie 2022.

Prima licitație a fost anulată din lipsă de oferte iar cea de-a doua licitație avea termen de depunere a ofertelor 8.01.2020. În sistemul electronic de achiziții publice licitația nu apare ca atribuită.

Mormântul Hypogeu

Mormântul Pictat Hypogeu este una dintre cele mai valoroase mărturii istorice ale Dobrogei și ale Europei de Sud-Est. A fost datat de istorici în secolul al IV-lea și este unic datorită picturilor murale, dar și datorită vechimii coroborate cu buna conservare a acestui monument. Clădirea se află în centrul orașului Constanța, dar nu este deschisă publicului și nu este pusă în valoare din cauză că, în lipsa unei reabilitări și conservări potrivite, întregul interior ar putea fi distrus definitiv de vizitele frecvente.

Mormântul a fost descoperit în 1988, în timpul unor lucrări edilitare. Prin proiectul de restaurare, Consiliul Județean Constanța își propune să îl „conserve, restaureze și să îi refacă arhitectura”, respectiv suprafețe murale: zidărie, bolta, elementele din piatră și cărămidă, dar și să amenajeze o structură de protecție care sa îl separe de mediul înconjurător și să asigure un anumit climat care să permită conservarea.

Proiectul de restaurare are o valoare de 6.419.336,47 lei (aprox.1.377.924 euro), din care contribuția proprie a beneficiarului este de 105.701,14 lei. Termenul de finalizare al lucrărilor este luna februarie 2021. Prima licitație a fost anulată din lipsă de oferte, iar cea de-a doua licitație avea termen de depunere a ofertelor 16 decembrie 2019. În sistemul electronic de achiziții publice licitația nu apare ca atribuită.

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

Clădirea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța a fost construită între anii 1913-1921 cu o arhitectură specific românească. Monumentul istoric care se află în Piața Ovidiu din Centrul Vechi este un simbol pentru constănțeni și, înainte de a deveni Muzeu, a găzduit Primăria Constanței.

Proiectul de restaurare are o valoare de 19.521.820,91 lei (aprox. 4.187.614 euro), din care contribuția proprie a beneficiarului este de 388.176,94 lei. Lucrările trebuie finalizate până în februarie 2022.

Prima licitație a fost anulată după ce a fost depusă o singură ofertă neconformă, iar în acest moment se lucrează pentru organizarea celei de-a doua licitații.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: