Biblioteca Județeană va digitaliza reviste dobrogene cu bani de la Ministerul Culturii

Proiectul ”De la regional la național: reviste dobrogene ale României Mari, în perioada interbelică” a fost declarat câștigător de Ministerul Culturii, prin Administrația Fondului Cultural Național. Inițiativa, aparținând Bibliotecii Județene ”Ioan N. Roman”, va fi pusă în practică în perioada iunie-noiembrie 2018. Reprezentanții instituției își propun astfel să digitalizeze o colecție valoroasă de reviste dobrogene, să prezerve și să promoveze patrimoniul cultural dobrogean, iar proiectul, care conține și realizarea unui volum bibliografic, se va desfășura sub egida Anului Centenar.

Revistele care vor fi digitalizate în cadrul proiectului declarat câștigător de AFCN sunt Analele Dobrogei (1920-1938), Dobrogea cincizeci de ani de vieață românească, Arhiva Dobrogei (1916, 1920), Pontice (1939-1940) și Revista dobrogeană (1936-1937) – toate publicațiile fiind extrem de importante pentru ilustrarea trecutului dobrogean. Corina Apostoleanu, directorul Bibliotecii Județene ”Ioan N. Roman”, a declarat pentru Info Sud-Est că digitalizarea acestor reviste va contribui semnificativ la creșterea vizibilității instituției, dar, mai ales, la întregirea și conservarea imaginii culturale a regiunii:

Publicitate electorală
publicitate electorală

”Aceste publicații au fost alese întrucât ele ilustrează evoluția culturală a provinciei istorice Dobrogea, în diferite etape ale perioadei interbelice, numeroase personalități de rang național au scris în paginile lor și acest aspect este mai puțin cunoscut. Prin circulația globală a publicațiilor digitalizate se va întregi imaginea culturală a Dobrogei și va putea fi mai bine înțeles specificul multi-etnic și multi-cultural al acesteia. Diseminarea informației, prin intermediul site-ului bibliotecii noastre va crește vizibilitatea instituției, în plan național, și, de ce nu, internațional. Prezentarea și diseminarea variantei electronice intergrale a acestor publicații reprezintă noutatea proiectului, alături de volumul bibliografic ce le este dedicat”, a declarat Corina Apostoleanu.

Liceenii voluntari de la ”Mircea” și ”Călinescu”, parteneri în proiectul digitalizării

Directorul bibliotecii a mai precizat că, în ultima perioadă, instituția și-a propus să atragă tinerii spre bibliotecă prin metode inedite, astfel că un rol foarte important în cadrul proiectului îl vor avea tocmai adolescenții voluntari de la Colegiul Național ”Mircea cel Bătrân” și Liceul Teoretic ”George Călinescu” – instituții partenere în proiectul digitalizării publicațiilor:

”Vom sublinia importanța acestui proiect, menționând faptul că Biblioteca Județeană Ioan N. Roman Constanța are de mai mult de zece ani preocupări legate de conservarea și digitalizarea fondului de publicații vechi dobrogene, fie că este vorba despre cărți sau despre reviste și ziare. Chiar dacă rezultatele muncii bibliotecarilor nu se observă întotdeauna imediat, acestea sunt cuantificabile, în timp, prin efectele pe care le au asupra creșterii gradului de informare și documentare a utilizatorilor, respectiv a tuturor celor interesați de cercetare în toate aspectele legate de istoria și evoluția Dobrogei. Astfel, citirea la vechiului documator a microfilmelor a fost înlocuită, treptat, pentru unele publicații, de citirea pe ecran, a variantei pe suport electronic și cei care trec pragul bibliotecii înțeleg uriașa diferență de calitate a schimbării suportului publicațiilor. În același timp, implicarea unor tineri voluntari în proiect înseamnă aducerea comunității mai aproape de procesele specifice unei biblioteci și familiarizarea acesteia cu valori care reprezintă trecutul orașului și regiunii în care locuiesc. Atragerea tinerilor către bibliotecă, într-o manieră diferită de cea tradițională, răspunde nevoilor lor actuale de informare, având în vedere că sunt extrem de atașați de mediile electronice. De altfel, conducerile celor două licee- Colegiul Național Mircea cel Bătrân și, respectiv, Liceul Teoretic George Călinescu, parteneri în acest proiect, au răspuns din primul moment invitației noastre de a ni se alătura. Memoria culturală colectivă se poate îmbogăți astfel și prin aceste publicații care, contribuie la definirea patrimoniului cultural european, oferit utilizatorilor globali. Volumul dedicat publicațiilor din proiect este gândit ca un instrument de lucru pentru specialiști din diferite domenii: cultură, istorie, literatură, artă, geografie, arheologie etc. Conservarea prin digitalizare își găsește o aplicare adecvată în biblioteci, unde, prin consultarea frecventă, documentele-cărți, ziare, reviste se deteriorează, mai cu seamă când, din punct de vedere fizic, publicațiile au suportat vătămări, de-a lungul timpului. Este esențial să păstrăm, pe timp cât mai lung ori nelimitat valorile culturale care ne definesc, pentru a realiza o punte firească între trecut și viitor. În acest mod, așteptările noastre sunt legate de valorificarea superioară a colecțiilor bibliotecii, condiție importantă de existență a modernizării serviciilor pe care le oferim utilizatorilor noștri”, a mai declarat directorul bibliotecii.

Revistele digitalizate vor fi prezentate publicului în luna noiembrie

Corina Apostoleanu a explicat pentru Info Sud-Est și cum se va desfășura procesul digitalizării revistelor de specialitate și cum vor arăta rezultatele proiectului în An Centenar. Astfel, activitățile vor include mai multe etape dedicate scanării propriu-zise, prelucrării acestora și întocmirea arhivei digitale, iar la sfârșitul proiectului noua colecție și volumul bibliografic vor fi prezentate publicului într-o conferință de presă:

”Proiectul “De la regional, la național: reviste dobrogene ale României Mari, în perioada interbelică” este, în mod firesc, dedicat Anului Centenar, pe care înțelegem să îl onorăm și prin readucerea în atenția publică a unor reviste, evenimente și personalități ce au marcat prezența Dobrogei pe harta culturală a țării. Spațiul virtual devine prin acest proiect finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, locul de depozitare a unor valori ce devin accesibile la distanță, fiind în concordanță cu tendințele cele mai noi din bibliotecile prezentului. În aceeași măsură, proiectul se dorește a fi integrator, promovând moștenirea culturală și istorică a provinciei istorice Dobrogea, cu ajutorul mediului electronic. Activitățile proiectului nostru cultural includ mai multe etape, dedicate verificării integralității colecțiilor ce urmează a fi digitalizate, scanării propriu-zise, prelucrării scanărilor, realizarea arhivei digitale, dezvoltării infrastructurii necesare punerii la dispoziția utilizatorilor a materialului scanat. În cadrul evenimentului cultural Noaptea bibliotecii din 29 septembrie a.c., cât și în alte momente ale desfășurării proiectului vom avea ateliere dedicate implicării tinerilor în procesele de scanare, așa cum prevede proiectul. În luna octombrie vom avea, de asemenea, o masă rotundă, dedicată importanței digitalizării colecțiilor de bibliotecă și arhivă, la care vor fi invitați specialiști în domeniu, bibliotecari, cercetători etc. În luna noiembrie, când se va încheia proiectul, vom prezenta publicului rezultatele acestuia, respectiv-colecția digital nou creată și volumul bibliografic, într-o conferință de presă. Firește, proiectul ne va permite folosirea expertizei acumulate în continuarea procesului de digitalizare a fondului de publicații al bibliotecii, și punerea lor la dispoziția publicului global”, a declarat în încheiere Corina Apostoleanu, directorul Bibliotecii Județene ”Ioan N. Roman”.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: