Biblioteca Municipală Medgidia susține campania de incluziune digitală – Hai pe net 2018!

România răspunde pentru al 9-lea an consecutiv provocărilor adresate de ALL DIGITAL în campania pan-europeană de incluziune digitală ALL DIGITAL Week 2018! Fundația EOS România va organiza în acest an Campania Hai pe Net alături de Asociația Națională a Bibliotecilor Publice din România și APDETIC. Obiectivul campaniei este acela de a aduce  cât mai mulți români în spațiul virtual. Campania se va desfășura în perioada 19 – 25 martie 2018. 

Biblioteca Municipală Medgidia Filiala Nord va participa în săptămâna 19 – 25 martie 2018, pentru al optulea an consecutiv, la campania de incluziune digitală ”Hai pe net!”2018.

Pe toată perioada desfăşurării campaniei, în bibliotecă și în instituțiile de învățământ cu care biblioteca a încheiat parteneriate se vor organiza activităţi adresate tuturor celor care nu au folosit niciodată un calculator sau internetul.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Aceștia vor învăța să navigheze în siguranţă pe internet, iar prin promovarea unor instrumente online tinerii vor fi ajutați să-și evalueze competențele digitale și să își crească șansele de angajare și de integrare socială.

Biblioteca Municipală Medgidia Filiala Nord susține în ediția „Hai pe Net!” 2018 realizarea următoarelor obiective și activități:

1. Primul clic – cursuri, ateliere, evenimente, prin care sunt încurajate persoanele care nu au utilizat vreodată un calculator sau nu au accesat vreodată internetul să facă primul clic alături de noi; indiferent dacă aceștia se familiarizează pentru prima dată cu un calculator sau un dispozitiv mobil (tabletă, telefon) sau dacă pur și simplu învață să caute informații utile pe internet. Activitățile sunt adresate mai ales copiilor, seniorilor, dar și persoanelor curioase să înțeleagă ce înseamnă și cum se folosește internetul.
2. Competențe digitale? No problem! – vizează testarea competențelor digitale pentru elevii de liceu și studenții interesați de cariere viitoare, promovarea TIC pentru angajabilitatea tinerilor, sprijinirea acestora pentru a-și identifica competențele și abilitățile latente prin accesarea aplicației de analiză a competențelor transversale TIC pentru tineri, disponibilă la adresa www.skillage.eu .
3. Cursuri online de perfecționare pentru e-facilitatori, dascăli și bibliotecari – profesorii și bibliotecarii sunt încurajați să urmeze cursuri de perfecționare digitală, recunoscute în întreaga lume pe portalul https://education.microsoft.com/ , dedicat educatorilor. Pentru orice cursuri, parcurse doar în perioada 19 – 25 martie 2018, care totalizează 1000 de puncte, se obține Certificat de participare care atestă absolvirea acestora.
4. Securitate cibernetică prin CISCO NetAcad – activități care vizează tinerii, organizate cu ajutorul cadrelor didactice sau bibliotecarilor care țin cursul Introduction to Cybersecurity dezvoltat de Cisco prin programul NetAcad.

La fel ca și în anii anteriori, ne propunem ca pe durata campaniei să includem digital şi să prezentăm avantajele navigării pe internet în siguranţă, să evaluăm competenţele IT şi să dezvoltăm aptitudini şi abilităţi în domeniul IT pentru cel puţin 250 de membri ai comunităţii locale.

Elevii de ciclu primar, gimnaziu, liceu, studenţii şi şomerii vor fi primele grupuri ţintă. Activităţile campaniei vor viza, de asemenea, absolvenţii care doresc locuri de muncă, persoanele cu handicap, persoanele care provin din mediul rural sau defavorizate şi seniorii.

Conform statisticilor recente publicate de Comisia Europeană, România se clasează în continuare pe ultimele locuri în Europa în Indexul Societății și Economiei Digitale (DESI 2017). Deși conectivitatea a înregistrat o creștere bună în România pe parcursul anului 2016, capitolele Capital Uman, Utilizarea Internetului, Integrarea Tehnologiilor Digitale și Serviciile Publice Digitale ne situează în continuare printre ultimii în Europa. 

Campania Hai pe NET 2018! face parte din campania pan-europeană de incluziune digitală ALL DIGITAL Week 2018, în care accesul la internet arată nevoia de îmbunătățiri. 44% dintre cetățenii europeni nu au competențe digitale de bază; 37% din forța de muncă nu este pregătită pentru joburi digitale; 14% dintre cetățenii europeni n-au folosit vreodată internetul; 49% dintre cetățeni n-au folosit vreodată un site care să verifice veridicitatea unor fapte sau știri și pentru că 72% dintre cetățenii Europei cred că munca lor va fi înlocuită de roboți.  Statistica în timp real a procentelor de participanți per țară o găsiți pe http://alldigitalweek.eu/register-as-all-digital-week-participant/. 

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: