Zece candidați la alegerile pentru parlamentul european au în conturi peste 9.5 milioane de euro. O analiză realizată de Context.ro, Info-Sud-Est și Pressone a scos la iveală cine sunt candidații care au cel puțin un milion de lei (200.000 euro) în conturi. Dacă ajung la Bruxelles, aceștia au șanse bune să-și multiplice averile, având în vedere că un europarlamentar câștigă anual peste 90.000 de euro.
Informații esențiale
- Doi candidați de la partidul extremist AUR au cei mai mulți bani în conturi.
- Un fost șef de partid acuzat de afaceri necurate cu fonduri europene are jumătate de milion de euro în conturi.
- PSD și PNL sunt în top cu milionari din zona Ardealului. Mergi mai departe să afli cine sunt ei.
Cum și de ce am investigat averile și integritatea candidaților
Acest material face parte din seria Averile și Integritatea Eurocandidaților. Credem că e important să știi pe cine vei vota pe 9 iunie de aceea Context.ro, Info-Sud-Est și Pressone au analizat declarațiile de avere a 66 de candidați la alegerile de anul acesta. Ne-am uitat la averile lor, la conflictele de interese și dosarele penale, dar și la declarațiile prin care au răspândit ură sau conspirații. România are alocate 33 locuri în Parlamentul European, astfel că politicienii analizați de noi au cele mai bune șanse să prindă un loc în noua legislatură.
Peter Costea (AUR) – 3 milioane de euro. Militantul anti-avort
Peter Costea are peste 3 milioane de euro în conturi. Este fondatorul partidului Alianța pentru Renașterea României, dar candidează pe listele AUR, după ce în 2014 și în 2019 a încercat să ajungă în Parlamentul European ca independent.
Costea este unul dintre pionierii inițiativelor populist conservatoare din România: din 2006 participă la efortul de modificare a Constituției pentru definirea căsătoriei exclusiv între un bărbat și o femeie. Crede că fără Dumnezeu Europa nu are viitor și că seculariștii stăpânesc peste creștini doar pentru că cei din urmă nu fac eforturi pentru evanghelizarea necredincioșilor.
Mai moderat decât colegul Terheș, Costea îndeamnă la scepticism față de vaccinul împotriva Covid-19, “având în vedere că știm că vaccinurile sunt rezultatul experimentelor pe fetusul avortat, e potrivit să luăm în considerare și aspectele etice ale campaniei de vaccinare din România.” Militează împotriva recunoașterii dreptului la avort, dreptului la eutanasie și la suicid asistat.
Costea a fugit din România împreună cu familia în timpul regimului comunist din cauza persecuției religioase și a ajuns în SUA, unde practică avocatura de peste 28 de ani. Anul trecut, a câștigat aproape 300.000 de euro. Are două case, una în România și una SUA.
Șerban Dimitrie Sturdza (AUR) – aproape 2 milioane de euro. „Un adevărat om de dreapta, (…) apropiat bisericii și patriot”
Șerban Dimitrie Sturdza este descendent direct al domnitorului Moldovei, Mihail Sturdza, și este consul onorific al Macedoniei De Nord în România.. Se află pe lista candidaților AUR pentru europarlamentare. În 2022 acesta a donat partidului anterior menționat suma de 49.000 de lei.
Candidatul AUR deține, conform declarației de avere, aproape 2 milioane de euro în conturi bancare din România și Austria. Cu venituri de 186.000 de euro, Șerban Sturdza deține o colecție de arta, mobilier și ceasuri de 895.000 de euro.
Este președinte de onoare al Asociației ROST, fondată de Claudiu Târziu și s-a făcut remarcat în presă prin discursurile anti-europene.
Potrivit declarației de interese, Sturdza deține Hotelul Cherica și Restaurantul 1896 din Constanța. Este cunoscut pentru revendicările pe care le-a făcut pentru a recupera imobilele deținute de familia sa.
„Este un adevărat om de dreapta, soț, tată, apropiat bisericii și patriot, un om al dialogului, o persoană care știe să clădească punți și să distrugă barierele dintre oameni”, este prezentarea făcută de AUR candidatului pentru europarlamentare.
Siegfried Mureșan (PNL) – un milion de euro în titluri de stat
Europarlamentar la finele celui de-al doilea mandat, Siegfried Mureșan declară o investiție de 1.15 milioane de euro sub forma titlurilor de stat. Împreună cu soția sa, angajată la Banca Europeană de Investiții, au un venit anual de peste 265.000 de euro în 2024 și dețin trei imobile: o casă și un apartament în Brașov și o casă în Belgia.
Și-a început cariera politică în PDL, unde, după cum a declarat într-un interviu, nu era un membru activ. A continuat cu PMP – cu care a câștigat primul mandat de europarlamentar în 2014 – și a ajuns în PNL, partidul pe listele căruia a fost ales europarlamentar pentru un al doilea mandat, în 2019, și pentru care candidează acum pentru un al treilea.
Siegfried Mureşan a făcut stagiatura în 2006 la Bundestag, parlamentul german, continuând apoi, timp de trei ani, pe postul de consilier al președintelui Comisiei pentru Afaceri Europene de atunci, Gunther Krichbaum. A fost consilier al Partidului Popular European pe probleme economice și sociale în Parlamentul European, iar acum se află în funcția de vicepreședinte al Partidului Popular European.
„Nici soția mea, nici eu, nu avem niciun fel de bunuri de lux, nu am avut niciodată, nu avem, nu folosim așa ceva”, susține Siegfried Mureșan pentru jurnaliștii Context.ro.
Punctul de vedere complet transmis acesta poate fi citit aici.
Gheorghe Piperea (AUR) – 659.000 euro. Bogat în conspirații și bani
Avocatul Gheorghe Piperea este unul dintre cei mai bogați candidați la europarlamentare în 2024. Pe listele AUR, Piperea deține în patru conturi suma de aproximativ 659.000 de euro, are acțiuni la două companii, în valoare de 412.000 de euro, și a oferit împrumuturi de aproximativ 1 milion de euro. De asemenea, are credite și împrumuturi luate de aproximativ 360.000 de euro.
„Sunt avocat de 28 de ani și practician în insolvență (specialist în falimente) de 23 de ani. Din asta fac bani, iar nu din trafic de influență, lobby, sponsorizări sau sinecuri politice”, a declarat avocatul pentru Context.ro.
Întrebat ce recomandări financiare are pentru români Pipera spune că e bine să-și păstrezei „neatinse principiile și idealurile de copii săraci și inocenți, nu vă aruncați banii pe aventuri și iarbă de calitate, nu vă împrumutați (decât dacă este absolut necesar, ca în cazul medicamentelor), nu achiziționați orice ideologie sau teorie pseudo-științifică, nu vă dați banii pe medicamente, vaccinuri inutile și nocive și suplimente alimentare sau recreaționale”. Vezi aici răspunsul lui integral pentru Context.ro.
Gheorghe Piperea mai deține, alături de soție, 7 terenuri de aproximativ 3,4 hectare în total, 5 case care însumează 1236 mp, cea mai mare fiind de 766 mp, în București, și un apartament de 111 mp, tot în Capitală.
Avocatul de pe listele AUR mai deține bijuterii de 5.000 de euro, un ceas bărbătesc Ulysse Nardin de 7.500 de euro, un ceas de damă, aceeași marcă, de 11.000 de euro și tablouri de autori români în valoare de 10.000 de euro.
Conform informațiilor publice, în perioada 2016-2023, Societatea de Avocați Piperea & Asociații a avut contracte publice de aproximativ 130.000 de euro.
Piperea coordonează societatea Rominsolv, care a avut printre alți clienți Oltchim sau Radet, conform Europa Liberă.
Piperea a declarat pentru 2023 venituri de aproximativ 668.000 de euro. Cei mai mulți bani au venit de la SCA Piperea și Asociații și RomInsolv SRL, unde este partener coordonator. Piperea a mai câștigat din salariul de profesor la Universitatea București, ca arbitru la Curtea de Arbitraj de pe lângă CCI București, din drepturi de autor și din chirii. Soția sa a câștigat aproximativ 35.000 de euro, ca director al direcției juridice la Unicredit Leasing.
Este unul dintre „influencerii” conspirațiilor în social media, cu peste 173 de mii de urmăritori pe Facebook
Punctul de vedere complet transmis de Gheorghe Piperea poate fi citit aici.
Mara Mareș (PNL) – 530.000 euro. Șefa tinerilor liberali are conturile pline
Împreună cu soțul său, George Horia Szabo, Mara Mareș deține aproximativ 530.000 de euro în cele 22 de conturi deschise la bănci. Candidată din partea alianței PSD-PNL la europarlamentare, Mara Mareș a mai trecut în declarația de avere că a obținut din darul de la nuntă suma de aproximativ 23.000 de euro, dar că are și datorii de aproximativ 17.500 euro, reprezentând împrumutul pentru studii în Regatul Unit.
Soțul Marei Mareș mai deține 10 terenuri însumând aproximativ 5,3 hectare, toate agricole.
În ceea ce privește venitul încasat în 2023, Mareș a notat în declarația de avere aproximativ 31.500 de euro din indemnizația de consilier de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului, indemnizația ca membru în consiliul de administrație al Formenerg SA, dar și indemnizația de la Cancelaria Premierului.
Soțul său a avut un venit de aproximativ 9.500 de euro, obținuți din salariul de manager în turism, director la o altă societate, arendă pe un teren și dobândă la depozite bancare.
În prezent, Mara Mareș este președinta Tineretului Național Liberal.
Vasile Dîncu (PSD) – 463.282 euro. Tatăl legii informațiilor publice vrea la Bruxelles
Senator PSD și președinte al Consiliului Național al social-democraților, Vasile Dîncu a strâns în cele șapte conturi pe care le are deschise la aceeași bancă aproximativ 463.000 de euro, conform ultimei declarații de avere depuse.
La capitolul venituri, fostul ministru al Apărării a declarat aproximativ 82.000 de euro câștigați ca senator al României, din activitatea didactică de la Universitatea București, UNAP Carol I și UM 01512 (Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”) dar și din dobânzi. Soția sa a câștigat în același an aproximativ 208.000 de euro, din activitatea didactică de la un Colegiu din Cluj-Napoca și din dividende de la firma de sondaje, marketing și publicitate.
Vasile Dîncu a mai declarat că deține tablouri în valoare de 15.000 de euro, bijuterii de aur de 18.000 de euro, sculpturi de 5.000 de euro, gravuri de 5.000 de euro și timbre de 2.000 de euro.
Cei doi soți mai au un teren intravilan de 596 de mp, un apartament de 86 mp și o casă de 596 de mp, toate în Cluj-Napoca.
Deține un autoturism IMS din 1975 și un Mercedes-Benz din 2008.
Dîncu a fost ministru al Apărării în perioada noiembrie 2021-octombrie 2022, în Guvernul Ciucă. O serie de gafe l-au determinat să își dea demisia din funcție. Printre altele, Dîncu a vorbit de Austria ca membru NATO, deși țara este neutră militar din 1955, și a spus că singura cale de a aduce pacea în Ucraina este negocierea cu Rusia.
De remarcat este că în ianuarie 2024 a declarat că Diana Șoșoacă „nu e nici putinistă, cu siguranță, nici legionară”, iar despre George Simion și Șoșoacă a spus că „au o limită peste care nu trec, UE și NATO”, deși senatoare SOS s-a opus înființării unui comandament NATO în România.
Dîncu a mai ocupat funcțiile de ministru al Informațiilor Publice, în Guvernul Năstase, și ministru al Administrației și Dezvoltării Regionale în Guvernul Cioloș.
A contribuit cu 2 milioane de lei, venituri proprii, la campania electorală, a doua cea mai mare contribuție după cea a colegului său de partid Gheorghe Florin Cârciu.
Cristian Terheș (PNCR, lista AUR) – 228.000 de euro
Eurodeputatul Cristian Terheș și soția sa au o avere considerabilă, de peste 228.000 de euro, la care se adaugă hârtii de valoare de peste 300.000 de euro, deținute în Treasury Direct, din SUA, și acțiuni de aproape 10.000 de euro la compania americană Fidelity Investments.
Cei doi dețin și patru terenuri, cu o suprafață totală de aproximativ 90 de metri pătrați, conform declarației de avere, însă Terheș a declarat pentru Context.ro că, din cauza unei erori, nu au fost luate în calcul în declarație suprafețele a două terenuri cumpărate în 2023, de 1500, respective 500 de mp. Ei dețin și trei apartamente – dintre care două de câte 53 de metri pătrați, în Sălaj, și unul de 81 de metri pătrați în Oradea.
Cristian Terheș are și împrumuturi acordate în nume personal Partidului Național Conservator Român, din care face parte, în valoare de 15.000 de euro.
El a încasat anul trecut venituri de peste 93.000 de euro, indemnizația de europarlamentar, în vreme ce soția sa a câștigat puțin peste 45.000 de euro ca manager al unei firme înregistrate în California, Statele Unite.
Cristian Terheș și-a început primul mandat de europarlamentar în 2019, pe lista PSD, printr-un protocol realizat cu PNȚCD, partid din care făcea parte la acea vreme, însă i-a părăsit pe social-democrați la doar un an mai târziu, în 2020.
Potrivit conducerii PNȚCD, și-a pierdut ulterior calitatea de membru în 2022 pentru că nu și-a plătit cotizațiile, însă europarlamentarul a declarat pentru Context că și-a dat demisia din partid în 2023, „din cauza litigiilor nesfârșite care sunt încă pe rolul instanțelor”. În același an s-a alăturat nou înființatului Partid Național Conservator Român, căruia i-a devenit și președinte. Acum, el deschide listele Alianței AUR pentru alegerile europarlamentare din 2024.
Președintele PNȚCD, Aurelian Pavelescu, l-a acuzat la sfârșitul anului trecut pe Terheș că ar fi intrat de facto în AUR încă din 2021 și că ar fi încercat, la îndrumarea lui George Simion, o “preluare în forță a PNȚCD”.
Mai multe despre scandalurile în care a fost implicat Cristian Terheș într-un material anterior din aceeași serie
Punctul de vedere complet transmis de Cristian Terheș poate fi citit aici.
Dan Barna (ADU) – 500.000 de euro. Belșugul liderului USR
Dan Barna a adunat peste jumătate de milion de euro în conturi, depozite și fonduri de investiții. Este vicepreședinte USR, partid pe listele căruia a fost ales deputat în 2016 și 2020. A avut, împreună cu soția, venituri de peste 80.000 de euro în 2023. În 2019, când a candidat la funcția de președinte al României, Barna a depus o declarație de avere în care veniturile soției sale, angajată la Petrom, erau anonimizate. Ulterior, a făcut publice datele. În același an, o investigație publicată de Rise Project a expus modul discutabil în care s-au cheltuit banii europeni în trei proiecte derulate de Grupul de Consultanță și Dezvoltare, companie fondată de Barna. Ulterior, DNA a clasat dosarele penale care priveau modalitatea de implementare a proiectelor în care a fost implicat Barna.
Gheorghe Falcă (PNL) – 430.000. Euro Baronul local din era PDL face bani cu statul
Europarlamentar din partea PNL din 2019, Gheorghe Falcă a strâns în conturi aproximativ 430.000 de euro. Mai are acțiuni și împrumuturi date în nume personal de aproximativ 54.000 de euro.
Din funcția deținută în Parlamentul European, activitatea didactică ca lector la Universitatea Vasile Goldiș din Arad și Asociația Municipiilor din România, dar și din închirieri de imobile și dividende, Falcă a câștigat în 2023 aproximativ 163.000 de euro. Soția sa a avut un venit de aproximativ 79.000 de euro, ca director la o firmă de arhitectură, din închirieri de imobile și dividende.
Soții Falcă dețin un teren de 1.400 mp, două apartamente de 296,5 mp în total și un spațiu comercial de 485 mp, dar și un autoturism Mazda din 2006.
De asemenea, Falcă a mai declarat cercei, brățări, inele, coliere și broșe în valoare de 55.000 de euro, dar și un credit contractat în 2021 și scadent în 2029, de 265.500 de euro.
Prin două firme unde sunt asociați și administratori, soții Falcă au câștigat trei contracte publice în Timiș și Arad, două prin achiziții directe și unul prin licitație, de aproximativ 137.000 de euro.
Gheorghe Falcă este în prezent europarlamentar și vicepreședinte al Partidului Național Liberal. A fost primar al municipiului Arad în perioada 2004-2019.
Trimis în judecată în 2007 în dosarul ”Fabrica de zahăr”, acuzat de luare de mită și abuz în serviciu de procurorii DNA pentru vânzarea subevaluată a unui teren de 5 hectare din centrul Aradului, a fost achitat de trei instanțe. Decizia achitării a fost definitivă.
A fost acuzat în 2017 de ANI de conflict de interese, pentru că ar fi semnat și aprobat, în calitate de primar al Aradului, zeci de certificate de urbanism, autorizații de construire, avize de oportunitate și autorizații de desființare pentru mai mulți beneficiari ale căror proiecte au fost realizate de firma Pro Arhitectura Arad, unde soția lui era asociată. ANI a sesizat Parchetul General. „Parchetul a verificat și avem rezoluție de neîncepere a urmăririi penale. Conform legii, firmele pot obține certificate de urbanism, autorizație de construire și planuri urbanistice zonale semnate de mine”, susține Falcă.
Punctul de vedere complet transmis de Gheorghe Falcă poate fi citit aici.
Adina Vălean – 390.000 euro
Adina Vălean a ajuns europarlamentar în 2007 odată aderarea României la UE.
Cu un venit anual de 281.000 de euro de la Comisia Europeană, Adina Vălean are un venit total de 391.000 de euro în cele 13 conturi deschise la diverse bănci.
În ultimii cinci ani a deținut funcția comisar european pentru transporturi. În perioada 2014-2017 a fost vicepreședinte al Parlamentului European. Anul acesta candidează pentru un nou mandat pe listele comune PSD-PNL.
A terminat Facultatea de Matematică în cadrul Universității din București în 1990 și a predat matematica până în 1997 la o școală din București. Are și un masterat în studii europene de integrare și securitate.
În 1999 a devenit membru PNL și după cinci ani a prins un loc de deputat.Din 2009 este căsătorită cu fostul lider PNL Crin Antonescu.
Daniel Buda (PNL) – 300.000 euro
Actual europarlamentar din partea PNL, Daniel Buda și soția sa dețin o avere impresionantă. În cele 20 de conturi deschise la diverse bănci au aproximativ 300.000 de euro. Mai dețin acțiuni la Banca Transilvania de aproximativ 48.000 de euro și au împrumutat în nume personal o companie și patru persoane fizice cu suma totală de aproximativ 117.000 de euro.
Și rubricile de terenuri și case sunt pline. Soții Buda dețin opt terenuri de aproximativ 1,3 hectare, două case, una de locuit, de 310 mp, și alta de vacanță, de 122 mp, și șase apartamente, două dintre ele în Bruxelles.
Însă Daniel Buda are de restituit și șase credite la bănci, în valoare de aproximativ 500.000 de euro.
La capitolul venituri, Daniel Buda a câștigat anul trecut aproximativ 353.000 de euro din salariul de la Parlamentul European, din cel de la Universitatea Babeș-Bolyai, pentru servicii juridice, dar și din închirierea unor apartamente.
Soția sa a câștigat aproximativ 51.000 de euro din servicii juridice, închirierea altor apartamente și din dividende.
Daniel Buda este și vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European.
Punctul de vedere transmis de Daniel Buda poate fi citit integral aici.
Daniel Motreanu – 300.000 de euro
Daniel Motreanu este membru al Parlamentului European din 2019. Și-a început cariera profesională ca profesor de istorie și educație civică în 1995, dar a fost și jurnalist vreme de un an. Este activ politic de la sfârșitul anilor ‘90 și a ocupat diverse funcții publice în ultimele două decenii, atât la nivel local cât și național. A fost ministru al Agriculturii în perioada 2006-2007.
Și-a câștigat mandatul de europarlamentar în timp ce era cercetat de DNA într-un dosar de spălare de bani. El a intrat în vizorul DNA în 2016, pentru fapte de corupție care ar fi avut loc în timpul campaniei electorale din 2008.
El a declarat venituri anuale de peste 200.000 de euro, precum și peste 300.000 de euro în conturi. Deține un apartament de 155 de mp și 1450 de mp de terenuri.
Dan Nica – 420.000 de euro
Dan Nica și-a început drumul în administrația publică în 1985, în cadrul Direcției de Telecomunicații Galați, instituție căreia i-a devenit și director în 1991. În timpul carierei sale de aproape 40 de ani, a fost implicat direct în unele dintre cele mai mari scandaluri politice din România de după revoluție.
Potrivit ultimei sale declarații de avere, Dan Nica și soția sa, Mihaela Nica, au încasat în ultimul an venituri de peste 170.000 de euro. Europarlamentarul a strâns peste 260.000 de euro în conturi, la care se adaugă acțiuni în valoare de peste 70.000 de euro la Goldman Sachs și ING, precum și împrumuturi acordate în valoare de 90.000 de euro, dar și obiecte de valoare (bijuterii. tablouri, timbre, ceasuri și icoane) de aproape 30.000 de euro. Nica a ținut să menționeze că nu-și asumă răspunderea pentru valoarea declarată a bunurilor, deoarece aceasta a fost obținută în urma unei evaluări personale, fără a avea cunoștințe de specialitate.
El mai deține și 22 de hectare de teren (224.000 de metri pătrați), două apartamente de 135, respectiv 14 mp și o casă de 500 de mp. Politicianul a moștenit în 2022 trei terenuri cu o suprafață totală de peste 200.000 de mp, însă restul imobilelor sale au fost cumpărate în perioada 2016-2023.
Punctele de vedere transmise de candidații incluși în acest articol pot fi găsite integral aici.
Seria Averile și Integritatea Eurocandidaților a fost realizată de:
Reporteri: Mihaela Tănase, Iulia Stănoiu, Matthew Garvey, Cosmina Ungureanu, Marionela Toma, Oana Manițiu, Cristian Andrei Leonte, Andreea Pavel, Gabriel Mateescu, Petruț Iacob, Mircea Pătrașcu, Alexandru Cozadin
Editare: Attila Biro, Ioana Epure
Grafică: Delia Dascălu
+ Mulțumiri Biana Oanea și Cristian Movilă
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: