Bogdan Despescu, secretar de stat pentru ordine și siguranță în Ministerul Afacerilor Interne, a declarat miercuri faptul că în Portul Constanța s-au înregistrat capturi de droguri și în ultima perioadă, însă cazurile nu pot fi mediatizate.
Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe MAI pe tema măsurilor luate de MAI pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor și combaterea infracționalității.
În acest context, întrebat despre capturile de droguri în Portul Constanța din ultimii ani, secretarul a afirmat că “în Portul Constanţa sunt capturi de droguri şi în ultima perioadă. Cazurile respective nu pot fi mediatizate în acest moment. Înţelegeţi foarte bine de ce, ţine de traseul, destinaţia, trasabilitatea şi documentarea activităţii grupurilor implicate”.
Aceste afirmații vin după ce, la mijlocul lunii septembrie, o analiză Info Sud-Est și G4Media a arătat că Inspectoratul General de Poliție nu a mai detectat nicio captură de droguri din anul 2021, conform informațiilor furnizate de instituție, deși UE se află într-o perioadă în care porturile mai mici din spațiul comunitar sunt din ce în ce mai des vizate de traficanți, potrivit unui raport al Observatorului European pentru Droguri și Toxicomanie (EMCDDA).
Vizavi de capturile din ultimii ani, Bogdan Despescu a afirmat că “este nevoie de o perioadă mare de timp pentru documentare şi confirm încă o dată că în ultima perioadă au fost realizate capturi de colegii de la structurile Antidrog, capturi care astăzi nu pot fi comunicate public. Aşa e normal, să se realizeze o documentare totală, pe tot traseul, destinaţie, ramificaţie, tragerea la răspundere penală a întregii reţele”.
Potrivit secretarului, structura Antidrog din port a efectuat verificări în peste 5.000 de containere. Poliția Română s-a dat prin fonduri externe nerambursabile cu un scaner mobil care este folosit exclusiv în port, a adăugat el.
Afirmația a fost făcută în condițiile în care, în 18 spetembrie, fostul ministru de interne Lucian Bode a declarat la Parlament că, deși toate containerele venite din America de Sud sunt verificate, lipsa aparaturii moderne de acest tip rămâne o problemă în port, unde există un singur scaner îmbătrânit.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: