BREAKING Fostul premier japonez Shinzo Abe a murit, după ce a fost împușcat la un eveniment electoral/ Japonia, unde armele de foc sunt interzise, în stare de șoc

sursa foto: Twitter/ Shinzo Abe
sursa foto: Twitter/ Shinzo Abe

Fostul premier japonez, Shinzo Abe, a fost împușcat din spate, la un eveniment electoral din orașul Nara. Conform televiziunii publice japoneze NHK, Abe prăbușit sângerând, iar un suspect a fost arestat. Fostul premier a fost transportat la spital în stop cardiorespirator, o expresie folosită frecvent în presa japoneză atunci când o persoană nu mai este în viață, dar decesul nu a fost confirmat oficial, conform BBC și The Guardian. Shinzo Abe este cel mai longeviv premier al Japoniei și s-a retras din funcție în 2020, invocând motive de sănătate. În Japonia, incidentele cauzate de armele de foc sunt foarte rare, iar violențele politice aproape nemaiîntâlnite, conform BBC.


UPDATE 11:56 Shinzo Abe a murit în urma atacului armat de joi, transmite BBC.

UPDATE 11:35 Akie Abe, soția lui Shinzo Abe, a ajuns la Nara, unde soțul ei este tratat, potrivit presei japoneze. Fratele său, ministrul apărării Nobuo Kishi, a declarat anterior că Abe primește transfuzii de sânge, potrivit Reuters. El a descris împușcăturile ca fiind un sacrilegiu împotriva democrației, conform The Guardian.

Publicitate electorală
publicitate electorală

UPDATE 10:30 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a declarat „profund șocat”.

  • „Gândurile mele sunt alături de el și de familia sa”, a scris el pe Twitter. „NATO este alături de poporul din Japonia, partenerul nostru apropiat”.

Prim-ministrul din Singapore, Lee Hsien Loong, l-a descris pe Abe ca fiind „un bun prieten al Singapore”.

  • „Sunt profund șocat să aflu că fostul prim-ministru japonez Abe Shinzo a fost împușcat în prefectura Nara în această dimineață. Acesta este un act de violență fără sens”, a declarat el într-o postare pe Facebook.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, l-a descris pe Abe ca fiind „un prieten adevărat, apărător înfocat al ordinii multilaterale și al valorilor democratice”.

UPDATE 09:14 Principalele formaţiuni politice din Japonia şi-au suspendat vineri campania în vederea alegerilor legislative de duminică, informează Reuters, dpa şi Kyodo, citate de Agerpres. Premierul Fumio Kishida a plecat din prefectura Yamagata (nord) pentru a reveni la Tokyo, iar guvernul său a creat o celulă de criză, toţi membrii cabinetului fiind rugaţi să se reunească în capitala ţării.

UPDATE 09:08 Prim-ministrul japonez, Fumio Kishida, spune că Shinzo Abe se află în stare critică. „În prezent, medicii fac tot ce pot, în acest moment. Sper și mă rog ca fostul prim-ministru Abe să supraviețuiască”, spune el. Kishida a descris împușcăturile ca fiind un „act atroce”, conform The Guardian.

UPDATE 08:23 Președintele taiwanez Tsai Ing-wen și ministrul indonezian de externe Retno Marsudi sunt printre ultimele persoane care au făcut declarații în urma împușcăturilor din această dimineață. Într-o postare pe Facebook, președintele taiwanez Tsai Ing-wen a scris, citat de The Guardian:

  • ”Cred că toată lumea este la fel de surprinsă și tristă ca și mine. Atât Taiwanul, cât și Japonia sunt țări democratice, cu stat de drept. În numele guvernului meu, aș dori să condamn cu fermitate actele violente și ilegale. Fostul prim-ministru Abe nu este doar un bun prieten al meu, ci și un prieten ferm al Taiwanului. El a sprijinit Taiwanul timp de mulți ani și nu a precupețit niciun efort pentru a promova progresul relațiilor dintre Taiwan și Japonia.

Ministrul indonezian și-a exprimat condoleanțele în numele miniștrilor de externe din G20 față de ministrul japonez de externe.

UPDATE 08:20 Suspectul care l-a împușcat vineri pe Shinzo Abe este membru al Forțelor de Autoapărare Maritimă și ar fi folosit o armă pe care se pare că și-a confecționat-o singur, potrivit televiziunii publice japoneze NHK, care citează poliția, scrie Fuji TV citată de The Guardian.

UPDATE 08:19 Mai mulți lideri mondiali au transmis urări de bine și mesaje de îngrijorare pentru fostul prim-ministru japonez Shinzo Abe, după ce acesta a fost împușcat vineri, transmite CNN. Vorbind înainte de o întâlnire cu ministrul indonezian de externe Retno Marsudi, în cadrul reuniunii miniștrilor de externe G20 din Bali, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că este „profund întristat”.

  • „Trebuie să spun, înainte de a ne întâlni, cât de profund întristați și îngrijorați suntem de vestea despre premier”, a declarat Blinken. „Este un moment foarte, foarte trist și așteptăm vești”.

Marsudi a adăugat că reprezentanții G20 au transmis, de asemenea, „condoleanțe și rugăciunile noastre” pentru Abe. Premierul australian Anthony Albanese a scris într-o postare pe Twitter: „Vești șocante din Japonia că fostul premier Shinzo Abe a fost împușcat – gândurile noastre sunt alături de familia sa și de poporul japonez în aceste momente.”

UPDATE 08:05 Poliția l-a arestat pe Yamagami Tetsuya, un locuitor din Nara în vârstă de 40 de ani, în legătură cu împușcarea fostului prim-ministru Shinzo Abe, potrivit postului public de televiziune NHK, citând surse din poliție, transmite CNN. Bărbatul nu a încercat să fugă, a precizat NHK. El este reținut pentru interogatoriu la secția de poliție Nara Nishi.

O înregistrare video difuzată de NHK arată momentele din jurul prăbușirii lui Abe, cu o bubuitură puternică care a stârnit strigăte înainte ca poliția să se lupte cu un bărbat la pământ, în apropierea locului unde se afla fostul prim-ministru.

UPDATE 07:55 CNN scrie de asemenea despre unda de șoc provocată de împușcarea fostului premier japonez, având în vedere că țara are una dintre cele mai scăzute rate de infracțiuni comise cu arme de foc din lume, datorită legilor extrem de stricte privind controlul armelor de foc. În 2018, Japonia a raportat doar nouă decese cauzate de arme de foc, comparativ cu 39.740 în acel an în Statele Unite. Conform legilor japoneze privind armele de foc, singurele arme permise la vânzare sunt puștile de vânătoare și puștile cu aer comprimat – armele de mână sunt interzise. Dar obținerea acestora este un proces lung și complicat care necesită un efort intens – și multă răbdare.

Pentru a cumpăra o armă de foc în Japonia, potențialii cumpărători trebuie să participe la un curs de o zi întreagă, să treacă un test scris și un test la poligonul de tragere cu o precizie de cel puțin 95%. De asemenea, trebuie să se supună unei evaluări a sănătății mintale și unor teste antidrog, precum și unei verificări riguroase a antecedentelor – inclusiv o analiză a cazierului lor judiciar, a datoriilor personale, a implicării în crima organizată și a relațiilor cu familia și prietenii.

În 2019, se estimează că doar 310.400 de arme erau deținute de civili în Japonia, într-o țară cu 125 de milioane de locuitori. În 2007, primarul orașului Nagasaki din sudul Japoniei, Iccho Ito, a murit după ce a fost împușcat de cel puțin două ori în spate de un presupus gangster. De atunci, Japonia și-a înăsprit și mai mult legea privind controlul armelor, impunând pedepse mai mari pentru infracțiunile cu arme de foc comise de membrii bandelor de crimă organizată.

UPDATE 07:50 Secretarul șef al cabinetului japonez, Hirokazu Matsuno, a declarat că starea fostului premier nu este cunoscută și a adăugat că premierul Fumio Kishida, care se afla într-un turneu de evenimente oficiale, a fost informat imediat. Kishida se va întoarce de urgență la biroul său și este programat să vorbească în cursul zilei de astăzi. Miniștrii japonezi din diferite părți ale țării au fost instruiți să se întoarcă imediat la Tokyo, a precizat Matsuno. Ministerele și agențiile relevante au organizat o reuniune pentru a face față situației: „Un astfel de comportament barbar este inacceptabil din orice motiv și îl condamnăm cu fermitate. Guvernul va lua toate măsurile posibile pentru a face față situației”, a declarat Matsuno, citat de The Guardian.

UPDATE 07:48 Japonia are o toleranță aproape zero în ceea ce privește deținerea de arme de foc – o abordare care, potrivit experților, contribuie la rata extrem de scăzută a infracțiunilor comise cu arme de foc. În Japonia au fost raportate șase decese cauzate de arme de foc în 2014, potrivit Agenției Naționale de Poliție, iar numărul acestora depășește rareori 10, într-o țară cu 126 de milioane de locuitori. În 2006, doar două persoane au fost ucise în atacuri cu arme de foc, transmite The Guardian.  Legea din 1958 privind deținerea de săbii și arme de foc prevede următoarele: „Nimeni nu trebuie să dețină o armă de foc sau arme de foc sau o sabie sau săbii”. Printre puținele excepții se numără puștile de vânătoare și de sport. Chiar și în acest caz, viitorii proprietari trebuie să participe la cursuri și să treacă examene scrise și practice. Ei trebuie apoi să se supună unor evaluări psihologice pentru a se stabili dacă sunt apți să dețină o armă de foc. Verificările de fond ale poliției sunt exhaustive și implică chiar și interogarea rudelor proprietarilor de arme de foc.

Deținerea de arme de mână de către civili este interzisă. Cele câteva încălcări raportate în mass-media implică, de obicei, membri ai sindicatelor criminale yakuza din țară. Potrivit poliției, în 2020 au avut loc 21 de arestări pentru utilizarea armelor de foc, dintre care 12 au fost legate de bande, potrivit Nikkei Asia.

UPDATE 07:37 Apar informații contradictorii despre starea în care se afla Shinzo Abe în timp ce era transportat la spital. CNN transmite, citând tot televiziunea publică japoneză NHK care invocă surse din poliție, faptul că fostul premier japonez era conștient și reacționa în timp ce era transportat la spital. O fotografie aeriană din orașul Nara de vineri îl arată pe Abe fiind transportat la spital cu un elicopter. Abe este văzut întins pe o targă, înconjurat de mai multe persoane.

UPDATE 07:33 Fostul premier australian Malcolm Turnbull s-a declarat ”îngrozit” de vestea împușcăturilor, descriindu-l pe Shinzo Abe ca fiind „unul dintre marii lideri ai vremurilor noastre”, transmite The Guardian.

UPDATE 07:28 Incidentele de violență cu arme de foc sunt rare în Japonia, unde armele de mână sunt interzise – iar incidentele de violență politică sunt aproape nemaiauzite, mai transmite BBC. Spre exemplu, În 2014, în Japonia au avut loc doar șase incidente în care au murit oameni înarmați, față de 33 599 în SUA. Oamenii trebuie să se supună unui examen strict și unor teste de sănătate mintală pentru a putea cumpăra o armă – și chiar și atunci, sunt permise doar puștile de vânătoare și puștile cu aer comprimat.

UPDATE 07:26 Shinzo Abe, care a fost cel mai longeviv prim-ministru al Japoniei, a demisionat în 2020, invocând motive de sănătate. El a dezvăluit ulterior că a suferit o recidivă a colitei ulcerative, o boală intestinală, conform BBC. El a fost succedat de aliatul său apropiat de partid Yoshihide Suga, care a fost înlocuit ulterior de Fumio Kishida.

UPDATE 07:24 Abe a fost împușcat de două ori, iar al doilea glonț l-a lovit în spate, notează BBC.

UPDATE 07:21 Nu au fost oferite actualizări cu privire la starea lui Abe de la incidentul care a avut loc în urmă cu aproape două ore. Presa japoneză folosește adesea termenul „în stare de stop cardio-respirator” pentru a descrie situațiile în care victima nu mai este în viață, dar un medic nu a semnat încă certificatul de deces, explică The Guardian. Nu este clar în acest moment dacă acest lucru s-a întâmplat în cazul lui Abe.

UPDATE 07:19 Abe ținea un discurs de susținere a unui candidat în Nara când s-a produs atacul – martorii oculari spun că au văzut un bărbat cu ceea ce au descris ca fiind un pistol mare trăgând din spate, potrivit corespondentului BBC în Japonia, Rupert Wingfield-Hayes.

UPDATE 07:16 Statele Unite sunt „întristate și șocate” de împușcarea fostului premier japonez Shinzo Abe, a declarat vineri ambasadorul american Rahm Emanuel:

  • „Abe-san a fost un lider remarcabil al Japoniei și un aliat de neclintit al Statelor Unite. Guvernul SUA și poporul american se roagă pentru bunăstarea lui Abe-san, a familiei sale și a poporului japonez”, a declarat ambasadorul SUA într-un comunicat.

UPDATE 07:13 Se pare că Abe suferă de ”insuficiență cardiacă”, situație în care inima nu poate pompa suficient sânge pentru a satisface nevoile organismului, ami relatează The Guardian. Potrivit Associated Press, termenul este folosit uneori de către oficialii din Japonia pentru a descrie situațiile în care victimele nu mai sunt în viață, dar înainte de a se face o declarație oficială de deces.

UPDATE 07:11 Abe a fost trimis la un spital și pare să nu aibă semne vitale, potrivit unui departament local de pompieri, a relatat televiziunea publică japoneză NHK. Poliția a arestat un bărbat suspect la fața locului, potrivit NHK. Abe se afla în orașul Nara, din vestul Japoniei, unde ținea un discurs de campanie înaintea alegerilor pentru camera superioară din această duminică, când s-au auzit focuri de armă. Televiziunea publică NHK a difuzat imagini care îl arată pe Abe prăbușit pe stradă, cu mai mulți agenți de securitate alergând spre el. Abe se ținea de piept când s-a prăbușit, iar cămașa sa era pătată de sânge.

UPDATE 07:04 Secretarul-șef al cabinetului japonez, Hirokazu Matsuno, a descris atacul ca fiind „de neiertat”, adăugând că premierul Fumio Kishida și-a anulat opririle de campanie în nord-estul Japoniei și se întorcea la sediul central al Partidului Liberal Democrat din Tokyo, transmite The Guardian

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: