BREAKING Investitorul care construiește peste Cetatea Tomis, ajutat din pix de Direcția de Cultură. A fost permisă descărcarea arheologică pentru tot terenul de la Lupoaică, deși arheologii au prevăzut în raport o suprafață mult mai mică

Direcția Județeană de Cultură Constanța, aflată în subordinea Ministerului Culturii, a permis descărcarea arheologică la săpăturile de lângă Lupoaică pentru toată suprafața terenului, deși raportul arheologilor propunea ca descărcarea de sarcină să fie făcută doar pentru o suprafață de 430,15 mp. Concret, DJC a permis investitorului să sape pe toată suprafața terenului, inclusiv în zonele care nu erau cercetate și avizate de arheologi.

În anul 2016, arheologii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța au efectuat cercetarea arheologică pe terenul unde afaceristul Bucovală vrea să construiască un bloc de patru etaje. În urma cercetării, arheologii au propus în raportul final ca vestigiile găsite pe 39,01 mp de teren să fie conservate in situ, iar pe o suprafață de 430,15 mp să se efectueze descărcarea arheologică.

Raportul arheologilor a fost aprobat în decembrie 2016 de Comisia Națională de Arheologie:

“CNA aprobă raportul de cercetare arheologică. CNA solicită schimbarea propunerilor cu păstrarea in situ a tuturor structurilor constructive identificate în urma cercetărilor arheologice”, se arată în raportul Comisiei Naționale de Arheologie din 16 decembrie 2016. Practic, Comisia Națională de Arheologie a aprobat și suprafața de 430,15 mp pe care urma să fie făcută descărcarea de sarcină arheologică.

Totuși, în baza avizului dat de CNA, Direcția Județeană pentru Cultură Constanța a emis certificatul nr. 3\103\13.03.2017, prin care a dispus descărcarea de sarcină arheologică pe toată suprafața terenului de 718 mp, în afara zonei propusă de conservare in situ, care măsoară, conform raportului, 39,01 mp.  

“Descărcarea de sarcină este dată de coordonatele transmise de muzeu. Dacă s-a descoperit că sunt niște nereguli posibile, Direcția a făcut o solicitare scrisă către muzeu, care își face o analiză internă să vadă dacă s-a greșit ceva. În momentul în care vom avea un răspuns de la ei, vom putea să spunem și noi mai departe. Deocamdată lucrurile sunt în cercetare. Coordonatele sunt compuse din mai multe bucăți. Nu stăm acum să le adunăm. Din calculele noastre rezultă că este toată suprafața, mai puțin zidurile din partea de nord”, a declarat pentru Info Sud-Est Laura Tudosie, arhitect în cadrul Direcției Județene pentru Cultură Constanța.  

Ulterior, reprezentantul DJC a revenit și ne-a transmis că zona care trebuie conservată in situ are o suprafață de 48,5 mp, nu de 39,01 mp, așa cum apare în raportul muzeului.

Scandalul a început în momentul în care investitorul care vrea să construiască un bloc de patru etaje în centrul vechi al Constanței, peste vestigiile cetății Tomis, a început să excaveze terenul și să care la marginea orașului tone de pământ pline de piese antice, fără să aibă supravegherea unui arheolog.

Acest lucru a fost posibil în baza avizului emis de Direcția Județeană de Cultură Constanța, emis în anul 2017, care prevedea descărcarea de sarcină arheologică pe toată suprafața terenului, în afară de zona unde a fost dispusă conservarea in situ, dar și de faptul că arheologii nu au propus în raportul final obligativitatea supravegherii pe tot parcursul lucrărilor.

Contactat de Info Sud-Est, Traian Cliante, responsabilul de șantier în momentul cercetării arheologice, a declarat că a fost o greșeală din partea arheologilor că nu au prevăzut supravegherea în raportul final.

Miercuri, lucrările din zona Lupoaică au fost sistate de procurori, care au început o cercetare penală în acest caz.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

1 comments
  1. Arheologii nu propun nimic! Sunt doar specialisti in arheologie. Comisia Națională și DJCCPCN, au prin legea patrimoniului obligațiile exacte si raspunderile punctual desemnate.
    Avizul de construire nu contine condiționarea de a se face o supraveghere in teren la începerea lucrarilor.

Comments are closed.