Conducerea Transnistriei, reunită în Congresul extraordinar al deputaților de toate nivelurile, a cerut oficial ajutorul Rusiei pentru a proteja Transnistria în fața presupusei presiuni din partea Republicii Moldova, potrivit canalului de telegram al agenției oficiale de presă a republicii nerecunoscute, Novosti PMR, transmite G4media.
Tiraspolul a cerut ”intervenția” CSI, o organizație controlată de Rusia și formată din foste state sovietice.
Cererea de intervenție ar putea duce la escaladarea conflictului înghețat din Transnistria, oferind Kremlinului motivul pentru o eventuală intervenție în forță. Rusia a folosit constant pretexte similare pentru intervențiile armate din Georgia, Crimeea și Ucraina.
Președintele Transnistriei, Vadim Krasnoselski, a declarat la congres că ”împotriva Pridnestrovie se aplică o politică de genocid”. El a numit patru semne de genocid împotriva Transnistriei care ar fi avut loc în ultimii 30 de ani: strangularea economică, distrugerea fizică a unei părți a populației, refuzul protecției juridice și încercarea de a schimba cu forța limba oficială.
Iată principalele decizii ale celui de-al VII-lea Congres al Deputaților Poporului din Transnistria, redate de Novosti PMR:
- Să se adreseze Consiliului Federației și Dumei de Stat a Rusiei cu solicitarea de a pune în aplicare măsuri de protecție a Transnistriei în fața presiunii tot mai mari din partea Republicii Moldova. În Transnistria trăiesc peste 220 de mii de cetățeni ruși. Rusia participă la misiunea de menținere a păcii pe Nistru și este garant și mediator în procesul de negociere.
- Să se adreseze Secretarului General al Organizației Națiunilor Unite cu solicitarea de a ține cont de drepturile inalienabile ale poporului transnistrean, garantate de normele internaționale, de a opri încălcarea de către Moldova vecină a drepturilor și libertăților cetățenilor din Transnistria și de a preveni provocările care duc la o escaladare a tensiunii.
- Să ia legătura cu participanții la procesul internațional de negociere în formatul „5+2”.
- Apel la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa cu un apel de a influența conducerea Republicii Moldova pentru a reveni la un dialog adecvat în cadrul procesului internațional de negocieri și a asigura condițiile pentru o soluționare civilizată a conflictului.
- 5. Acceptarea unui apel către Adunarea Interparlamentară a Statelor Părți ale Comunității Statelor Independente cu un apel de a preveni escaladarea situației pe Nistru.
- Acceptați un apel către Parlamentul Uniunii Europene cu solicitarea de a depune eforturi pentru a preveni presiunile din partea Republicii Moldova și încălcarea drepturilor și libertăților pridnestrovenilor.
- Acceptați un apel către Comitetul Internațional al Crucii Roșii cu rugămintea de a asigura condiții pentru asigurarea drepturilor sociale și umanitare, intereselor și libertăților inalienabile ale tuturor locuitorilor din Transnistria.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: