Tone de pământ pline cu piese arheologice de valoare au fost excavate din cetatea Tomis și aruncate pe un câmp, la marginea Constanței, fără ca niciun arheolog să supravegheze lucrările. În pământul depozitat la marginea orașului, în zona Oierie, au fost găsite zeci de piese antice. Prezent la fața locului, arheologul Octavian Mitroi, care a participat la cercetarea arheologică de la Lupoaică, a declarat că sunt piese extrem de importante, din perioada elenistică, romană și romano-bizantină și că astfel s-au distrus mărturii din istoria Constanței.
Totul a fost posibil din cauza faptului că arheologii care au întocmit raportul final în urma cercetărilor arheologice de la Lupoaică nu au prevăzut partea de supraveghere arheologică în momentul în care investitorul urma să înceapă săpăturile.
Mai multe detalii despre șantierul de la Lupoaică, unde urmează să fie construit un bloc de patru etaje peste cetatea antică Tomis găsiți aici.
“Văd că avem un unguentariu de epocă romană, secolele II-III, e posibil chiar IV. Este și ceramică elenistică. Ieri, când am fost, am găsit și un femur uman, este posibil să fi fost un mormânt. Într-adevăr, mă surprinde câtă ceramică elenistică este aici. Răul este făcut în sensul că acum nu este fezabil să iei la mână, la cernut, atâtea tone de pământ. Dar, într-adevăr, aici este mai mult decât ceea ce am găsit noi ieri. Fragmentele astea sunt din secolele III-II î.H. Cel mai probabil provin dintr-un mormânt, din zona de necropole, din afara cetății. Noi ne-am deplasat în zonă pe baza informațiilor primite din partea societății civile cu privire la locul unde ar fi fost depozitat pământul de acolo. Acesta este singurul loc unde pământul se vede că este depus recent“, a declarat arheologul Octavian Mitroi.
Acesta a spus că astăzi a înaintat un raport către Direcția Județeană de Cultură, în urma descoperirilor pe care le-au făcut în pământul aruncat la marginea orașului:
„Astăzi a fost întocmit și înaintat un raport cu privire la intervenția noastră, a arheologilor, din acest loc, și acum… Eu nu pot să vă spun de ce nu s-a prevăzut supraveghere arheologică, dar știu că nu este normal să se continue acele lucrări de construcție fără un contract de supraveghere și fără prezența unui arheolog care să stea după utilaje. Trebuie să vedem care vor fi urmările acestui referat care a fost întocmit“, a mai adăugat Octavian Mitroi.
Acesta spune că este bine că povestea a fost făcută publică și a depășit granițele Constanței, pentru că așa a ajuns informația și la comunitatea arheologilor din țară:
„Oricum este bine că povestea a depășit granițele Constanței în urma intervenției societății civile, s-a aflat și la București, comunitatea arheologilor din România a aflat, a luat act. Acum dacă toată lumea ar fi stat acasă nu mai găseam asta. Nu avem de-a face cu niște simple cioburi, avem material care trebuia recuperat în cadrul unor cercetări făcute după metodele noastre. Dar cel mai mult mă pune pe gânduri apariția materialului de epocă elenistică care indică probabilitatea distrugerii unor morminte. Pe noi ne interesează ca arheologi dobândirea de informații, nu simpla recuperare de elemente din vechime. Ne interesează ceea ce noi numim contextul descoperirii. În felul acesta putem data complet. Se poate spune că s-au distrus mărturii din istoria Constanței. Mă refer la săpăturile făcute acum, fără arheolog”, a mai declarat Octavian Mitroi.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții:
…si pentru ca cineva trebuie sa poarte raspunderea pentru ce s-a intamplat, gata s-au gasit vinovatii:arheologii! Nu au fost acolo in puterea noptii sa supravegheze treaba. Investitorul, care balangaie ca are toate avizele, ca a fost si la Bucuresti !?! (auzi grozavie mare!) de ti se rupe sufletul pentru soarta lui, nu isi imputa nimic. Cum ar putea altfel din moment ce cotizeaza gras la partid?….A intrat pe fir mecanismul de partid, a varat ,,seful,, cheia magica unde trebuie si au inceput sa se invarte toate rotitele sistemului, de sus pana jos, unse cum trebuie, pana cand monstruosul buldozer a început, legal, sa faca totul una cu pamantul. Ba inca rotitele mai lucreaza. Nu cumva sa vina cineva trimis de Zeita cu Balanta si sa-l ia la intrebari. Deja pot sa pun pariu. O sa punem batista pe tambal. Daca a avut puterea si tupeul sa faca asta in detrimentul culturii unei metropole pe care o calca in picioare, cel mai probabil o sa comande, tot cu ajutorul partidului care ii ocroteste toate faradelegile, si un cronoravirus pentru ca lumea sa uite in cateva zile de povestea asta cu iz urat mirositor….O sa vedem mai departe….
Acelasi arheolog impreuna cu tatsl dumnealui, au fost prezenţi peste tot vind s-au facut toate modernizările din zona istorica a Constanţei, vechiul Tomis. Totul s-a facut la repezeală iar parte din zidurile cetății Tomis, zac si acum linga niste ruine si o groapă de pe strada Mircea Cel Bătrân lîngă Hotelul Transgaz! Istoria noastra, originile noastre sunt vădit transformate intr-o groapa de gunoi! Pe vremea aceea 2012-2013 cind au inceput lucrările de reabilitare a zonei era Mazăre la putere, nu ca nu ar mai fi si acum, dar totul a fost făcut de mîntuială, nici nu si spune ca s-ar fi facut ceva nou prin zonã, s-au facut lucrari cu deţinuţii de pe la Poarta Albă si din alte puşcării, lucrari de „calitate” pentru buzunarele unora! Vai de istoria si cultura ţărişoarei in care trăim!