În ultimele zile cele mai importante întreprinderi economice din Bulgaria au fost închise pe termen nelimitat pe fondul pandemiei coronavirus, a informat postul naţional de radio de la Sofia la 23 martie.
Chiar şi în complexul minier Mariţa-Iztok, cel mai mare producător de cărbune din ţară, activitatea a fost suspendată după ce conducerea a transmis că stocurile sunt suficiente pentru un consum de minim un an.
Cel mai mult de suferit au domeniile turismului, care asigură 14% din Produsul Intern Brut, şi transporturilor. Staţiunile de pe malul Mării Negre, care aduc Bulgariei câteva miliarde de euro anual, sunt închise şi există previziuni potrivit cărora vor rămâne aşa cel puţin până în ultima lună de vară. Nici consumul intern, care în 2019 a cunoscut o creştere de 3,5%, nu îşi va reveni în 2020.
Exporturile Bulgariei se vor prăbuşi în 2020 indiferent de liniile de producţie deoarece cei doi parteneri comerciali importanţi, Germania şi Italia, sunt afectaţi de criza virusului covid-19 şi au anunţat, la rândul lor, recesiune şi pierderi economice fără precedent.
Guvernul conservator condus de Boiko Borisov a decis recent că statul va asigura 60% din cuantumul salariilor pe următoarele 3 luni în toate domeniile afectate de instituirea legii de urgenţă şi de criza instituită de pandemia coronavirus. La rândul ei, Banca Naţională a anunţat că a emis un pachet de măsuri care presupun injectarea de lichidităţi în piaţă în valoare de 4,6 miliarde euro, plafon care poate fi mărit până la 5 miliarde euro într-o primă fază.
Cât se va prăbuşi economia Bulgariei în 2020? Dacă la sfârşitul anului 2019 experţii Institutului de Studii Economice Internaţionale din Viena preconizau o creştere de doar 1,4%, acum specialiştii bulgari se tem de o scădere mai mare decât cea înregistrată la mijlocul anilor 1990, când a ajuns la 30% şi când Bulgaria a intrat în faliment de stat. Ministrul de Finanţe, Vladislav Goranov, a estimat către postul naţional de radio bulgar că scăderea economică va ajunge la 3,4 % în cel mai prost scenariu al crizei pandemiei coronavirus.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: